Nurodė dar vieną techninę priežastį, kodėl Rusija pralaimi Ukrainoje

JAV ir Europos pareigūnai bei ekspertai teigia, kad per beveik mėnesį besitęsiantį karą Ukrainoje Rusijos ryšių sistemos sutrinka dažniau, nei galima būtų – todėl įsiveržusioms karinėms pajėgoms tenka pasikliauti atviromis sistemomis, kurias Ukrainos pajėgos gali lengvai perimti, rašo „Foreign Policy“.

 Transliuojant neužšifruotais dažniais, visi nuo radijo mėgėjų entuziastų iki Ukrainos ir užsienio žvalgybos agentūrų galėjo lengvai pasiklausyti Rusijos kariškių pokalbių.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Transliuojant neužšifruotais dažniais, visi nuo radijo mėgėjų entuziastų iki Ukrainos ir užsienio žvalgybos agentūrų galėjo lengvai pasiklausyti Rusijos kariškių pokalbių.<br> AFP / Scanpix nuotr.
  „Bellingcat“ specialistai aptiko, kad Rusijos žvalgybos karininkai lauke naudojosi nešifruotomis ryšių sistemomis, kad namo išsiųstų žinią apie generolo majoro Vitalijaus Gerasimovo mirtį.<br> Wikimedia commons.
  „Bellingcat“ specialistai aptiko, kad Rusijos žvalgybos karininkai lauke naudojosi nešifruotomis ryšių sistemomis, kad namo išsiųstų žinią apie generolo majoro Vitalijaus Gerasimovo mirtį.<br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 26, 2022, 7:29 PM, atnaujinta Mar 26, 2022, 8:46 PM

JAV pareigūnai ir ekspertai mano, kad tikėdamasi greitai nuversti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vyriausybę Kijeve, Rusija tinkamai nepasirengė kelis mėnesius truksiančiai invazijai į Ukrainą ir tinkamai neparengė komunikacijų, kuri apimtų šalies – antros pagal dydį Europos valstybės – teritoriją.

Ukrainos daliniai pasinaudojo Rusijos ryšių trūkumais, kad trukdytų taktiniams pranešimams – kai kuriais atvejais net nustatydami Rusijos generolų buvimo vietą snaiperiams, kuriuos per pastaruosius aštuonerius metus apmokė Vakarų kariškiai.

„Jie paprasčiausiai nebuvo visiškai pasirengę tokio intensyvumo operacijoms, taip ilgai ir tokioje daugybėje skirtingų puolimo linijų – todėl matome, kad jie susiduria su tam tikrais vadovavimo ir kontrolės sunkumais“, – pirmadienį sakė vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas, norėjęs išlikti anonimišku. – Matome, kad jie naudoja daug daugiau neįslaptintų ryšio kanalų, nes jų įslaptintų ryšių pajėgumai... dėl vienų ar kitų priežasčių... nėra tokie stiprūs, kokie turėtų būti“.

Aukšto rango JAV gynybos pareigūnas teigė, kad Rusijai taip pat sunkiai sekasi integruoti oro ir sausumos pajėgas ir priimti sprendimus mūšio lauke realiuoju laiku. Be to, Rusijai sunkumų bendraujant tarp dalinių kėlė ir bombardavimas bei apšaudymas.

Buvę JAV pareigūnai ir ekspertai leidiniui „Foreign Policy“ teigė, kad Rusijos kariai netoli Charkovo taip pat nuvertė 3G ir 4G mobiliojo ryšio bokštus, būtinus šifruotiems išmaniesiems telefonams, todėl įsiveržusios pajėgos buvo priverstos slaptą informaciją siųsti atvirai.

„Jie neketino sunaikinti tiek daug ryšių infrastruktūros, kiek sunaikino, – sako neetatinis „Defense Priorities“ bendradarbis ir Rusijos bei informacinio karo ekspertas Gavinas Wilde'as, anksčiau dirbęs JAV Nacionalinio saugumo tarybos Rusijos, Baltijos šalių ir Kaukazo reikalų direktoriumi. – Manau, kad jie tikriausiai nenorėjo visiškai sunaikinti tiek daug svarbios infrastruktūros, nes tikėjosi, kad galės įsiveržti ir turėti daugiau ar mažiau nepažeistą Ukrainą“.

Rusijos komunikacijos problemas taip pat apsunkino tai, kad ji neturėjo bendro vado kovos lauke. Pirmadienį CNN pranešė, kad JAV pareigūnai negalėjo nurodyti Rusijos kariuomenės pareigūno, vadovaujančio tūkstančiams Ukrainoje kovojančių karių – pajėgoms, kurias sudaro Rusijos šauktiniai, čečėnų daliniai ir sukarinta „Vagnerio“ grupė, daugiausia kovojanti Donbaso regione rytuose, kur Kremlius tikisi apsupti Ukrainos pajėgas.

Pasienyje sutelktos Rusijos pajėgos buvo beveik neįspėtos, kad bus siunčiamos kariauti į kaimyninę Ukrainą – todėl jų gretose kilo visuotinis sąmyšis, o Rusijos pajėgų komunikacijos problemos dar labiau paaštrėjo.

„Likus 24 valandoms iki operacijos, jie negalėjo atlikti tokių veiksmų, kaip išsiaiškinti, šalia kurių dalinių jie važiuos ir su kuriais bendradarbiaus – ir apsikeisti radijo ryšio šifravimo raktais, todėl jie kalbėjosi atvirai, bandydami naudoti racijas“, – sako Didžiosios Britanijos Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto mokslinis bendradarbis sausumos karo klausimais Jackas Watlingas.

Transliuojant neužšifruotais dažniais, visi nuo radijo mėgėjų entuziastų iki Ukrainos ir užsienio žvalgybos agentūrų galėjo lengvai pasiklausyti Rusijos kariškių pokalbių.

„Klausantis tų pokalbių labai aišku, kad jie buvo ištikti šoko, kad nežinojo, kas vyksta“, – teigia J.Watlingas.

Nesugebėjimas susikalbėti taip pat padėjo padidinti stulbinantį Rusijos aukų skaičių konflikte, kuris jau viršija JAV nuostolius per du dešimtmečius trukusius karus Irake ir Afganistane. Ukrainos skaičiavimais, Rusijos aukų skaičius siekia apie 15 000. JAV ir Vakarų šalių pateikiami skaičiai nėra daug mažesni.

„Kariuomenėje yra tokia sena patarlė, kad jei negali susikalbėti karo lauke, vadinasi, viskas, ką darai, yra stovyklavimas, – sako buvęs JAV gynybos sekretoriaus padėjėjo pavaduotojas ir CŽA pareigūnas Mickas Mulroy. – Jei negali komunikuoti su kitais, tai nėra tikra karinė operacija“.

Ukrainos saugumo tarnyba – pagrindinis šalies vyriausybės kontržvalgybos padalinys – perėmė dešimtis Rusijos karių ir jų aukštesniųjų padalinių vadovų pokalbių su giminaičiais.

Viename užfiksuotame pokalbyje rusų karys pasakojo savo motinai, kad jo dalinys beatodairiškai apšaudė penkiaaukštį gyvenamąjį namą ir kad daugelis karių svajoja pabėgti iš mūšio lauko. Kiti kariai perimtuose skambučiuose prisipažino, kad jų daliniai savo ataskaitose Rusijos gynybos ministerijai pervertino savo pajėgumą.

Vienas anonimu norėjęs likti Europos diplomatas sakė, kad Rusijos užšifruotų sistemų nebuvimas taip pat padėjo Ukrainos pajėgoms padidinti priešininkų generolų aukų skaičių. Vienas ryškus pavyzdys: tyrimų portalo „Bellingcat“ specialistai aptiko, kad Rusijos žvalgybos karininkai lauke naudojosi nešifruotomis ryšių sistemomis, kad namo išsiųstų žinią apie generolo majoro Vitalijaus Gerasimovo mirtį.

V.Gerasimovas, kuris, kaip manoma, yra aukščiausio Rusijos kariuomenės pareigūno sūnėnas, žuvo kovo pradžioje per kovas su Ukrainos pajėgomis Charkove.

Stipresnis nei tikėtasi Ukrainos pasipriešinimas Rusijos invazijai taip pat atsiliepė Rusijos ryšių sistemai. Ukraina užblokavo visus mobiliojo ryšio numerius su Rusijos šalies kodu, todėl Rusijos kariai kraštutiniais atvejais buvo priversti atiminėti telefonus iš civilių gyventojų. Tačiau tai vis dar netrukdo Ukrainai klausytis pokalbių – ir nustatyti, kur yra Rusijos kariai.

„Jei naudojatės mobiliaisiais telefonais, ukrainiečiai klausosi, – teigia politikos akseleratoriaus „Silverado Policy Accelerator“ saugumo ekspertas Dmitrijus Alperovičius. – Tai suteikia jiems didžiules žvalgybos galimybes perprantant rusų dalinių planus ir jų buvimo vietas“.

JAV ir Europos pareigūnai ne kartą nurodė, kad daugeliui iš 190 000 Rusijos karių, kurie per pastaruosius kelis mėnesius buvo dislokuoti Rusijos invazijai, nebuvo pasakyta, kad jie vyks į karo veiksmus. Ekspertai taip pat mano, kad Rusija mažai ruošė Rusijos karius komunikuoti mūšio lauke.

Pasak D.Alperovičiaus, aukšto dažnio karinėmis radijo stotimis taip pat sunku naudotis dideliais atstumais, todėl reikia nuolatinių mokymų, kurių Rusijos pajėgos, sudarytos daugiausia iš šauktinių, atrodo, neturi.

Rusija susiduria su komunikacijos iššūkiais tuo metu, kai Ukraina daro tam tikrą pažangą stumdama įsiveržusias pajėgas, šią savaitę pareiškė JAV pareigūnai. Aukšto rango JAV gynybos pareigūnas teigė, kad Ukraina dabar „gali ir nori“ susigrąžinti neseniai rusams užleistas teritorijas, įskaitant Rytų Ukrainos miestą Iziumą, esantį į pietus nuo Charkovo, netoli Rusijos sienos – ir Mykolajivą, kur Ukrainos pajėgos per kelias dienas atrėmė Rusijos puolimą.

„Tiesą sakant, manau, kad nutiko didelis šokas, – sakė buvęs gynybos pareigūnas M.Mulroy. – Rusija tikėjosi, kad viskas bus daug lengviau“.

Parengta pagal „Foreign Policy“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.