Rusija pažeidinėja Ženevos konvenciją: Ukrainoje ėmėsi minuoti nuotoliniu būdu

Rusija griebiasi nusikalstamų metodų, taikydamasi į civilius gyventojus ir bombarduodama Ukrainos teritoriją salvinėmis nuotolinio minavimo sistemomis, skelbia naujienų agentūra „Unian“.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2022, 3:35 PM

Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Ukrainos žmogaus teisių komisarė Liudmila Denisova.

Charkovo srityje Rusijos okupacinės pajėgos naudoja naują nuotolinio minavimo sistemas „Земледелие“.

Tokios sistemos yra skirtos kurti minų laukus už 5-15 kilometrų nuo pačios paleidimo sistemos. Mašina veikia kaip daugkartinis raketų paleidimo įrenginys, tačiau paleisti užtaisai pasiekę taikinį ne sprogsta, bet užminuoja teritoriją.

Taip per labai trumpą laiką įmanoma užminuoti didelius plotus. Rusų pajėgos nekontroliuojamai vykdo minavimą nepriklausomai nuo kovos veiksmų vietos ar teritorijos – o tai pirmiausia kelia didelį pavojų civiliams gyventojams, teigia „Unian“.

L.Denisova sako, kad tokie okupantų veiksmai pažeidžia 1949 m. rugpjūčio 12 d. Ženevos konvencijos protokolą, draudžiantį minų, sprogmenų ir kitų sprogmenų naudojimą, kuris susijęs su tarptautinių ginkluotų konfliktų aukų apsauga.

„Raginu tarptautinę bendruomenę reaguoti į tai, kad okupacinė šalis naudoja draudžiamus ginklus, ir sugriežtinti sankcijas, kad Rusijos Federacija visiškai nutrauktų karinę agresiją“, – pridūrė ji.

Parengta pagal „Unian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.