Šalia Černobylio dega daugiau kaip 10 000 hektarų miško

Ukrainos Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių įgaliotinė Liudmila Denisova savaitgalį pranešė, kad zonoje šalia Černobylio atominės elektrinės dega daugiau kaip 10 000 miško.

 Asociatyvinė nuotrauka, miško gaisras Černobylio zonoje 2020 m. balandžio 12 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Asociatyvinė nuotrauka, miško gaisras Černobylio zonoje 2020 m. balandžio 12 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 29, 2022, 1:02 PM, atnaujinta Mar 29, 2022, 1:19 PM

„Dėl karo veiksmų uždraustoje zonoje prie Černobylio AE dega daugiau kaip 10 tūkst. hektarų miško, užfiksuotas 31 gaisras, todėl padidėjo radioaktyvi oro tarša“, – sekmadienį savo socialiniame tinkle „Facebook“ rašė A. Denisova.

Ji kreipėsi į Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA) prašydama kuo greičiau nusiųsti į Ukrainą ekspertų ir įrangos, kad „būtų išvengta nepataisomų pasekmių ne tik Ukrainai, bet ir pasauliui“.

„Degimo metu į atmosferą išsiskiria radionuklidai, kuriuos vėjas išnešioja dideliais atstumais. Tai kelia pavojų Ukrainai, Baltarusijai ir Europos šalims“, – sakė ombudsmenė.

Kartu ji išreiškė įsitikinimą, kad katastrofiškų pasekmių galima išvengti tik nedelsiant deokupavus Rusijos kariuomenės užimtą teritoriją.

„Todėl raginu tarptautines žmogaus teisių organizacijas imtis visų įmanomų priemonių, kad padidintų spaudimą Rusijos Federacijai nutraukti karinę agresiją prieš Ukrainą ir deokupuoti didelės rizikos zonas“, – sakė A.Denisova.

Jos teigimu, dėl to, kad Rusijos kariuomenė yra užėmusi uždraustąją zoną, neįmanoma kontroliuoti ir gesinti gaisrų.

A.Denisova išreiškė įsitikinimą, kad dėl vėjuotų ir sausų orų didės gaisrų intensyvumas ir plotas, todėl gali kilti itin didelio masto gaisrai, kuriuos sunku suvaldyti net taikos metu.

„Liepsnos gali apimti Černobylio zonoje esančias panaudoto branduolinio kuro saugyklas ir branduolinių atliekų saugyklas“, – perspėjo ji.

Nei Valstybinė branduolinio reguliavimo inspekcija, nei Valstybinė uždarosios zonos valdymo agentūra savaitgalį nepateikė jokios naujos informacijos apie gaisrus zonoje.

Kaip pranešama, kovo 21 d. remdamasi Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos Hidrometeorologijos centro Radiacinių avarijų pasekmių prognozavimo centru, Ukrainos valstybinė branduolinio reguliavimo inspekcija įspėjo, kad radiacinė situacija uždraustojoje zonoje gali dar labiau pablogėti dėl miškų gaisrų, kurių neįmanoma užgesinti dėl Rusijos okupacijos. Gaisrai prie Černobylio atominės elektrinės buvo užfiksuoti jau kovo 11 d.

Kovo 24 d. aplinkos apsaugos ir gamtos išteklių ministro pareigas einantis Ruslanas Striletas pareiškė, kad bendras gaisrų plotas uždraustoje zonoje, pradėtas fiksuoti per paskutines dvi Rusijos okupacijos savaites, viršijo 8,7 tūkst. hektarų.

Jo duomenimis, tuo metu buvo lokalizuoti 28 gaisrai, apimantys daugiau kaip 8 000 ha, tačiau gaisras tęsėsi dviejuose miškų ūkio rajonuose – Lubianskoje ir Kotovskoje – ir aptikti keturi nauji gaisrai zonos miškų ūkio rajonuose.

Laimei, įvertinus prognozuojamą vėjo kryptį bent jau artimiausiomis dienomis, radiacinės taršos pavojus Lietuvai negresia: remiantis meteorologiniais vėjų modeliais, Černobylio miško gaisro dūmai su galimais radionuklidais artimiausiomis dienomis Lietuvos neturėtų galimybės pasiekti.

Be to, Lietuvoje veikia Ankstyvojo radiacinio pavojaus perspėjimo sistema RADIS, tad net ir blogiausiu atveju Lietuvos gyventojai apie pavojingą situaciją bus įspėti.

Parengta pagal „Interfax Ukraina“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.