Per vos daugiau nei mėnesį Ukrainoje jau žuvo 7 rusų generolai – ką tai reiškia Rusijai?

Ukrainoje jau žuvo septyni rusų generolai – Magomedas Tušaevas, Adrejus Suchovetskis, Vitalijus Gerasimovas, Andrejus Kolesnikovas, Olegas Mitajevas, Andrejus Mordičevas ir Jakova Riazancevas. Karybos ekspertas Olegas Ždanovas teigia, kad net palyginus su Antruoju pasauliniu karu, šis skaičius yra milžiniškas. Tokiuose trumpuose konfliktuose tiek aukšto rango karininkų įprastai nežūva.

 Ukrainoje jau žuvo septyni rusų generolai. Karybos ekspertas teigia, kad net palyginus su Antruoju pasauliniu karu, šis skaičius yra milžiniškas<br> lrytas.lt mont.
 Ukrainoje jau žuvo septyni rusų generolai. Karybos ekspertas teigia, kad net palyginus su Antruoju pasauliniu karu, šis skaičius yra milžiniškas<br> lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2022, 12:09 PM

Generolas šiuo atveju gali vadovauti 15 tūkstančių karių. Šis laipsnis suteikiamas daug patirties sukaupusiems karininkams, turintiems reikalingų gebėjimų, išsilavinimo ir žinių divizijoms vadovauti. Generolų Rusijos karinėms pajėgoms tikrai nepritrūks – bet šie praradimai yra labai rimti ir kiek keisti.

O.Ždanovas mano, kad tiek daug rusų generolų Ukrainoje nukaunama dėl to, kad jie yra stumiami arčiau aktyvių veiksmų. Taip gali nutikti dėl daugybės skirtingų priežasčių. Tačiau panašu, kad tai yra susiję su prasta Rusijos karių motyvacija. Trūksta atsargų, praradimai labai dideli, o kovos tikslai – neaiškūs. Taigi, generolai su savo štabais yra stumiami arčiau kovojančių karių, kad galėtų ne tik planuoti veiksmus, bet ir rodyti pavyzdį.

Kita galima priežastis – įstrigimas savo prieš invaziją sukurtuose planuose. Gali būti, kad generolai laikosi ten, kur buvo numatyta, bet kova vyksta arčiau nei buvo tikėtasi. Ukrainos pajėgų pasipriešinimas yra tvirtesnis, nei kas nors galėjo prognozuoti.

Ką reiškia tokie generolų praradimai? Hierarchinė struktūra Rusijos karinėse pajėgose yra labai tvirta ir svarbi. Pakeisti žuvusį vadą įmanoma, tačiau jis gali susidurti su nepaklusnumu. Be to, generolų praradimai dar labiau smukdo karių kovinę dvasią. Kiekvienas toks nukautas karininkas reiškia, kad Rusijos pajėgoms teks keisti struktūras, kad būtų išlaikyta kontrolė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.