Traukdamiesi iš Černobylio elektrinės, rusai išvogė net šaukštus ir šakutes

Prieš išvykdami iš Černobylio atominės elektrinės kovo 31 d., okupantai atominėje elektrinėje išvogė kompiuterius, virdulius, kavos virimo aparatus, konteinerius su daiktais. Jie taip pat apiplėšė viešbutį, buvusį netoli atominės elektrinės. Iš ten buvo išnešti virtuvės reikmenys, šakutės, šaukštai ir kiti daiktai. Apie tai per pranešė Valstybinės draudžiamųjų zonų valdymo agentūros vadovas Jevhenas Kramarenko.

 Kovo 31-osios rytą iš Černobylio atominės elektrinės teritorijos pradėjo judėti technika.<br> 123rf nuotr.
 Kovo 31-osios rytą iš Černobylio atominės elektrinės teritorijos pradėjo judėti technika.<br> 123rf nuotr.
 Priverstinai pasirašytas aktas.
 Priverstinai pasirašytas aktas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 1, 2022, 11:40 AM, atnaujinta Apr 1, 2022, 11:41 AM

Anot jo, kovo 31-osios rytą iš Černobylio atominės elektrinės teritorijos pradėjo judėti technika. Kai dalis išvyko, okupantų vyresnysis, pavarde Jakuševas, pareikalavimo surašyti aktą.

„Grasino, kad jei nepasirašysime, išveš mūsų darbuotojus į Baltarusiją. Tiesą sakant, aktas buvo pasirašytas per prievartą. Vėliau (pasirašę aktą – red.) šie kariai pradėjo plėšikauti, susigrobė daiktus, susikrovė į dar likusią techniką ir išvyko“, – pasakojo Kramarenko.

Darbuotojai tuo metu buvo savo darbo vietose ir jiems buvo uždrausta išeiti iš valdymo patalpų bei biurų. Vėliau jie suprato, kad tapo labai tylu – ir nusprendė apžiūrėti elektrinės teritoriją.

„Jie apie valandą vaikščiojo po visą Černobylio elektrinės zoną, bet nepaliko Černobylio atominės elektrinės teritorijos – ir įsitikino, kad Černobylio atominės elektrinės teritorijoje nieko kito, išskyrus tuos 59 žmones, nėra“, – sakė J.Kramarenko.

Anot jo, neskaitant to, kad kai kuri įranga dingo, visi davikliai iš pirmo žvilgsnio veikia normaliai, didelės žalos Černobylio infrastruktūrai kol kas nematyti.

Bet jis taip pat teigė, kad radiacijos davikliai neperduoda informacijos į bendrą sistemą. Darbuotojai radiacinį foną tikrino rankiniu būdu – bet jokių ekscesų nebuvo užfiksuota.

„Tačiau šią sistemą reikia atkurti – ir neaišku, kodėl ji neperduoda duomenų. Galbūt įranga buvo pašalinta, o gal tiesiog išjungta. Sužinosime vėliau“, – aiškina agentūros vadovas.

Parengta pagal suspilne.media.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.