Palygino lietuvių ir rusų turimas haubicas: mūsiškės laimi net keliais svarbiais aspektais

Ginkluotės gamyboje egzistuoja dvi kryptys: kai gaminama daug, primityviai ir pigiai arba gaminama nedaug, technologiškai pažangiai – ir natūralu, brangiau, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras, ginkluotės entuziastas ir specialiosioms pajėgoms skirto automobilio „Krampus“ kūrėjas Darius Antanaitis.

 Lietuvos akriuomenės turimos „PzH 2000“ gali iššauti 10 sviedinių – tačiau mūsų artileristai dar turi MRSI galimybę.<br> Lietuvos kariuomenės nuotr.
 Lietuvos akriuomenės turimos „PzH 2000“ gali iššauti 10 sviedinių – tačiau mūsų artileristai dar turi MRSI galimybę.<br> Lietuvos kariuomenės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2022, 8:23 AM

„Pirmąją kryptį paprastai renkasi valstybės, kurios turi daug žmogiškųjų resursų, kurie nėra valstybei vertingi. Tai reiškia, valstybės pasirengusios paaukoti daug savo piliečių. Antrą kryptį renkasi valstybės su aukštomis demokratinėmis normomis, kur žmogaus gyvybė yra pats svarbiausias prioritetas“, – teigia karys.

Anot jo, būtent pagal antrąją kryptį ir vykdoma Lietuvos kariuomenės modernizacija. Perkama ir naudojama ginkluotė skirta greitai ir efektyviai įvykdyti užduotį maksimaliai apsaugant savo karius.

„Kaip pavyzdį galima būtų palyginti mūsų naudojamas savaeiges 155 mm kalibro haubicas „PzH 2000“ ir rusų naudojamas 152 mm „2S19 Msta“, – aiškina ekspertas.

Jo teigimu, anot rusų, jų haubica per minutę gali iššauti 10 sviedinių. Lietuvių turimos haubicos irgi gali iššauti 10 sviedinių – tačiau mūsų artileristai dar turi MRSI galimybę. MRSI (angl. Multiple Round Simultaneous Impact) – tai kai viena haubica gali iššauti 5 sviedinius, kurie pasiekia taikinį vienu metu. „Kitaip tariant, vienos haubicos MRSI šūviai prilygtų 5 rusų haubicų šūviams į vieną taikinį“, – teigia D.Antanaitis.

O kalbant apie greitošaudą, visada yra svarbios detalės. „Pati greitošauda nieko neduoda, jeigu nepataikai į taikinį. Tai yra tiesiog amunicijos (valstybės lėšų) švaistymas. Kad haubica galėtų greitai ir tiksliai šaudyti, reikia, kad po šūvio vamzdis kaip galima greičiau būtų nukreiptas lygiai ta pačia kryptimi ir tais pačiais kampais, kaip prieš pirmą šūvį. Norint tai pasiekti, turi būti panaudota tinkama važiuoklė, sustabdanti haubicos svyravimus, tinkamas vamzdžio plienas turi sumažinti vamzdžio vibravimus, turi veikti vamzdžio šūvio atatrankos gesinimo mechanizmai ir taip toliau“, – dėsto specialistas.

Jis pateikia ir vaizdo įrašą, kuriame palyginama, kaip greitai rusų „2S19 Msta“ (kairėje) ir Lietuvių turima „PzH 2000“ (dešinėje) gali pataikyti į tą patį taikinį.

„Pagal laiką, „PzH 2000“ 3 kartus greičiau gesina atatrankos energiją ir gali vėl šauti į tą patį taikinį. Įvertinus MRSI galimybes, kai mūsų haubica gali atlikti 5 rusų haubicų darbą – bei pridėjus 3 kartus greitesnį pasirengimą šūviui – galima teigti, kad mūsų kariuomenės naudojama savaeigė artilerija gerokai efektyvesnė už – nors ir skaitlingesnę – rusų“, – sako ginkluotės entuziastas.

Pasak jo, rytietiška ginkluotės gamybos filosofija leidžia pigiai pagaminti ginklą, tačiau vakarietiška filosofija leidžia technologiškai pažangesnę ginkluotę naudoti efektyviau. Kitaip tariant, taikinio sunaikinimas Lietuvos kariuomenės turimomis haubicomis „PzH 2000“ yra pigesnis, nei rusiškomis haubicomis.

„Tik investuojant į pažangias, efektyvias technologijas galime užtikrinti kovinių operacijų efektyvumą bei padidinti mūsų tarnaujančių piliečių saugumą bei išgyvenamumą. O juk kiekvienas iš mūsų esame savo valstybės kariai“, – apibendrina D.Antanaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.