Ukrainą jau pasiekė pirmosios tankų siuntos iš kelių skirtingų šalių Lenkija pasišaipė iš Rusijos pranešdama apie gausybę „dingusių“ tankų

Ukraina ruošiasi dideliems mūšiams šalies rytuose. Šalis ryžtingai kovoja ir tiki, kad nugalės – kitaip būti negali. Tačiau tam reikia įrankių, ypač sunkiosios ginkluotės. Ir dabar JAV patvirtino, kad į Ukrainą jau atkeliavo pirmosios siuntos.

 Ukrainiečių naudojamas tankas T-72. (Asociatyvinė nuotr.)<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Ukrainiečių naudojamas tankas T-72. (Asociatyvinė nuotr.)<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-13 14:51

Čekija pirmoji Ukrainą parėmė tankais. Seni sovietiniai T-72 nėra labai geri tankai, bet Rusija Ukrainoje kariauja su didelėmis T-72 pajėgomis. Be to, ukrainiečiai moka naudotis T-72 ir čekai išlaikė juos puikios būklės.

Tačiau Čekijos tankų siunta į Ukrainą nebuvo vienintelė. JAV patvirtino, kad Ukraina jau gavo tankų iš kelių skirtingų šalių – taip teigė vienas JAV Gynybos Departamento atstovas. Jis patvirtino, kad didžiąją šios paramos dalį sudaro būtent T-72.

Projektas „Visegrád 24“, kuris renka naujienas iš Višegrado grupės šalių (Čekijos, Vengrijos, Lenkijos ir Slovakijos), irgi pasidalino įdomiu pranešimu – „Lenkai teigia, kad netikėtas didelio Ukrainos T-72 tankų skaičiaus atvykimas į Donbasą nėra susijęs su 100 lenkų tankų dingimu iš Liublino. Jie tvirtina, kad T-72 gali būti nupirkti iš bet kurios armijos perteklinių atsargų parduotuvės, visai kaip ginklai naudoti 2014 metais Kryme“.

Šie juokai, žinoma, yra susiję su „žaliaisiais žmogeliukais“, kurie įvykdė faktinę Krymo aneksiją. Rusija tada melavo, kad kariai be atpažinimo ženklų nėra jos pajėgų dalis, o akivaizdžiai rusišką ekipuotę jie galėjo nusipirkti ir patys. Tačiau apie „dingusius“ lenkų T-72 tankus, neseniai atnaujintus iki T-72M1R standarto, kalbama visai rimtai.

T-72 tankų Europoje turi ne tik Lenkija bei Čekija, bet ir Bulgarija, Vengrija, Slovakija. Jų turi ir Serbija bei Baltarusija – bet paramos iš jų Ukraina, žinoma, nelaukia. T-72 naudojami nuo 1973 metų.

Vokietijos gynybos koncernas „Rheinmetall“ siūlo Ukrainai paaukoti 50 senų „Leopard 1“ tankų bei apmokyti ukrainiečius jais naudotis. Tai – gera kovos mašina, bet jos šarvai ir 105 mm pabūklas jau gali tapti problema. Kita vertus, viskas priklauso nuo panaudojimo – „Leopard 1“ pėstininkų paramos ir panašioms operacijoms vis dar tinka. Tiesa, jų parengimas užtruktų 6 savaites ir tam dar reikėtų Vokietijos valdžios pritarimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.