Amerikiečių haubicos – jau Ukrainos fronte: parodė, kokius „karštus linkėjimus“ siunčia rusų artileristams

„Pirmasis pranešimas iš pozicijų – Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gautos amerikiečių haubicos M777A2 sunaikino Rusijos savaeigės artilerijos dalinį „2C3 Akacija“. Ginklai puikios būklės, veikia labai tiksliai, rusiškos baterijos sunaikintos pirmomis salvėmis. Amerikietiški ginklai ateina į visas karštąsias fronto vietas, – savo „Facebook“ paskyroje paskelbė Censor.NET vyr. redaktorius Jurijus Butusovas.

 Amerikiečių haubicos – jau Ukrainos fronte: pademonstravo, kokius „karštus linkėjimus“ nusiuntė rusų artileristams.<br> Stopkadras.
 Amerikiečių haubicos – jau Ukrainos fronte: pademonstravo, kokius „karštus linkėjimus“ nusiuntė rusų artileristams.<br> Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2022, 6:16 PM

Šūvio rezultatas matyti nuo 4 min. 17 sek.

JAV įsipareigojo Ukrainai iš viso perduoti 90 haubicų „M777“ – ir nors neskelbiama ar jau visos jos pasiekė ukrainiečius, iš vaizdo įrašo akivaizdu, kad bent dalis jų jau dalyvauja kovos veiksmuose.

„M777“ haubica yra velkamasis (ne savaeigis) 155 mm artilerijos pabūklas, kurį naudoja Australijos, Kanados, Indijos, Saudo Arabijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Ukrainos ir Kanados sausumos pajėgos. Ji debiutavo Afganistano kare.

„M777“ gamina „BAE Systems“ padalinys „Global Combat Systems“, vieneto kaina siekia apie 700 000 JAV dolerių.

„M777“ per minutę gali paleisti nuo 2 iki 7 šūvių, kurių nuotolis – priklausomai nuo svietinių, nuo 21 iki 40 kilometrų, jos gali šaudyti ir GPS valdomais „Excalibur“ sviediniais. Tolimiausias užfiksuotas faktinis pataikymas šia haubica užfiksuotas naudojant būtent pastaruosius sviedinius: taikinys Irake buvo sunaikintas už 30 km.

Kanada Ukrainai perdavė dar keturias, o Australija – šešias haubicas „M777“.

„2S3 Akacija“ (rus. СО-152) – 1968 m. pasirodžiusi sovietinė 152,4 mm savaeigė haubica, kuri buvo sukurta kaip atsakas amerikiečių 155 mm „M109“. „Akacija“ per minutę gali paleisti nuo 1 iki 4 šūvių, maksimalus šūvio nuotolis – 18–24 kilometrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.