Kaltina, kad rusai iš Ukrainos muziejaus pavogė tūkstančių metų senumo aukso dirbinius

Pranešama, kad Rusijos kariai iš Melitopolio kraštotyros muziejaus Ukrainoje galimai pavogė maždaug 2300 metų senumo auksinių skitų dirbinių. Be to, teigiama, kad Rusijos kariškiai šiuo metu į nelaisvę yra paėmę vieną muziejaus darbuotoją.

 Šis skitų meno eksponatas saugomas muziejuje Kijeve, tačiau eksponatai iš Melitopolio muziejus galimai buvo pavogti.<br> Wikimedia Commons.
 Šis skitų meno eksponatas saugomas muziejuje Kijeve, tačiau eksponatai iš Melitopolio muziejus galimai buvo pavogti.<br> Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2022, 8:19 AM

Skitai – kultūriškai giminingos klajoklių piemenų ir karių grupės. Klestėjo didelėje dalyje Eurazijos maždaug nuo 800 m. prieš mūsų erą iki 300 mūsų eros metų – ir iš aukso pagamino daug gražių artefaktų.

Pietryčių Ukrainoje esantį Melitopolį nuo kovo 1 d. okupavo Rusijos kariuomenė. Rusai „pagrobė mūsų skitų auksą. Tai viena didžiausių ir brangiausių kolekcijų Ukrainoje, o dabar nežinome, kur jie ją išvežė“, – sakė Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas, praneša naujienų svetainė „Ukrinform“. I.Fedorovą iš mero posto pašalino Rusijos pajėgos.

Muziejaus direktorė Leila Ibrahimova interviu laikraščiui „New York Times“ patvirtino vagystę. Tarp pavogtų eksponatų buvo mažiausiai 198 aukso dirbiniai, įskaitant gėlių formos papuošalus ir aukso plokšteles, sakė L.Ibrahimova – pažymėdama, kad kai kuriuos aukso dirbinius pagamino senovės graikai ir siuntė skitams kaip dovanas, arba prekiavo jais. Be to, rusų kariai pavogė 300 metų senumo sidabrinių monetų, taip pat „senų“ ginklų ir medalių.

Muziejaus direktorė teigė, kad ji pati buvo laikoma nelaisvėje – bet kovo viduryje rusai ją paleido. Be to, balandžio 30 d. buvo pagrobta dar viena muziejaus darbuotoja, vardu Galina Andrijivna Kučer, kuri atsisakė suteikti informaciją apie likusią muziejaus skitų kolekciją, kurią kuratoriai buvo paslėpę, savo „Facebook“ paskyroje rašo ukrainiečių aktyvistas Eskenderis Barijevas.

„Melitopolis gerai žinomas archeologijoje dėl netoliese esančio skitų laikų kapinyno, – teigia Niujorko tyrimų instituto „Bard Graduate Center“, kuris užsiima materialinės kultūros tyrimais, profesorius Casparas Meyeris. – Viename iš pilkapių [netoli Melitopolio], kurį 1954 m. kasinėjo archeologas A.I.Terenožkinas, buvo rasta turtinga požeminė kapavietė su tūkstančiais aukso ir kitų metalų dirbinių, kurių didžioji dalis yra Kijevo muziejuje“.

Kiti archeologai patvirtino, kad daugelis geriausių Melitopolio apylinkėse rastų skitų dirbinių yra Kijevo muziejuje. „Visas svarbiausias Ukrainos skitų auksas, išskyrus tą, kuris XIX a. buvo išvežtas į Sankt Peterburgą, yra surinktas Kijevo istorinių vertybių muziejuje, kur, manau, yra saugiose rankose“, – sako Oksfordo universiteto Europos archeologijos profesorius emeritas Barry Cunliffe'as.

Jis pabrėžė, kad daugelis svarbių skitų laidojimo vietų yra konfliktų zonose Ukrainoje ir joms gresia išgrobstymas.

Kas nutiks pavogtiems artefaktams?

Ką rusų kariai darys su pavogtais artefaktais – neaišku. Gali būti, kad jie bus parduoti arba eksponuojami institucijose Rusijoje ar jos užimtose teritorijose, teigia kultūros vertybių kontrabandos ekspertas Samas Hardy.

„Yra ukrainiečių archeologų, muziejininkų ir menotyrininkų, kurie daro viską, kas žmogiškai įmanoma, kad sektų, kas vyksta“, – teigia jis ir pažymi, kad dėl karo tarnybos (daugelis paveldo specialistų atlieka karinę prievolę) ir finansavimo trūkumo sunku sekti grobstomas senienas.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.