Karybos analitikai: NATO tiki, kad Ukraina gali laimėti konfliktą

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas dalinasi savo įžvalgomis su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas dalinasi savo įžvalgomis su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
 2022 m. gegužės 16 d. paskelbtoje neskelbiamoje Ukrainos vietoje darytoje Ukrainos gynybos ministerijos nuotraukoje matyti, kaip Rusijos invazijos į Ukrainą metu Ukrainos kariai apžiūrinėja sunaikintą Rusijos tanką.<br> AFP / Scanpix / Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr.
 2022 m. gegužės 16 d. paskelbtoje neskelbiamoje Ukrainos vietoje darytoje Ukrainos gynybos ministerijos nuotraukoje matyti, kaip Rusijos invazijos į Ukrainą metu Ukrainos kariai apžiūrinėja sunaikintą Rusijos tanką.<br> AFP / Scanpix / Ukrainos Gynybos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

May 17, 2022, 10:14 AM

Jūsų dėmesiui – gegužės 16 dienos padėties apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Vladimiras Putinas įvijo paskutinę Baltijos šalį po NATO skėčiu – Švedija (kaip ir Suomija) patvirtino ketinimus oficialiai pateikti paraišką įstoti į Aljansą.

Rusijos Saugumo Tarybos vadovo pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas pareiškė, kad Rusijai nerūpi, ar G7 pripažins Ukrainos sienos pakeitimus: „pasakykime švelniai: mūsų šaliai nerūpi, kad G7 nepripažįsta naujų (Ukrainos) sienų; svarbu tik tikroji ten gyvenančių žmonių valia“. Tai aišku, kur ir kokios čia sienos gali rūpėti teroristams, kurių valstybės sienos, kaip sakė teroristų vadas V.Putinas, „nesibaigia niekur“.

Politinė strateginė Europos dienotvarkė šią savaitę suksis apie dujas, naftą, maistą ir kitus išteklius. ES bando sustabdyti prasidėjusias ekonomines ir finansines turbulencijas. Pradedamas svarstyti sankcijų paketas dėl naftos, iškastinio kuro ir dujų embargo Rusijai. Planuojama nutraukti naftos ir dujų pirkimą iš Rusijos nuo 2023 01 01. Vengrijai ir Slovakijai ketinama leisti pirkti rusišką naftą iki 2024 metų pabaigos, o Čekijai iki – 2024 metų birželio.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sako, kad Rusijos karas Ukrainoje vyksta ne pagal planą ir kad jos bandymas užimti rytinį Donbaso regioną „įstrigo“.

Jis taip pat teigia, kad Ukraina gali laimėti konfliktą.

Operacinis lygmuo

Okupantas stengiasi išsilaikyti užgrobtose teritorijose mobilizuodamas visus įmanomus žmogiškuosius resursus Rusijoje. Be karo paskelbimo ir visuotinės mobilizacijos, toks rezervas yra visiškai skirtingų gebėjimų, tautybių ir net pilietybių mišinys, kuriuo nebent galima toliau tręšti Ukrainos žemes. Atrodo, kad viso Donbaso užgrobimas lieka nepasiekiamu tikslu, o koncentruojamasi į Luhansko sritį – Severodonecką bei Lisičianską.

Ukrainiečiai surinko į kumštį savo pajėgas šiaurėje bei šiaurės rytuose ir ruošiasi smogti orkams prie Iziumo. Nepatvirtintais duomenimis, kai kurie orkų vadai, nujausdami kas laukia, dezertyruoja iš mūšio lauko. Rusai savo dirversinėms grupėms priversti duoti kitas užduotis – surasti ir sunaikinti tokius dezertyrus.

Taktinis lygmuo

„Azovstal“ bombarduotas padegamaisiais fosforo užtaisais.

Rusija iš Ukrainos pavogė mažiausiai pusę milijono tonų grūdų, skelbia Ukrainos Žemės ūkio politikos ministerija.

Severodonecko kryptimi rusų driskiai remiami artilerijos bandė pulti, tačiau patyrė didelių nuostolių ir atsitraukė. Popasnos kryptimi vyko mūšiai netoli Komyšuvachos.

Avdijivkos kryptimi vyko mūšiai prie Piskų ir Novokalynove. Goblinai naudojo sunkiąsias liepsnosvaidžių sistemas.

Ukrainos pajėgos sunaikino geležinkelio tiltą tarp Severodonecko ir Rubižnės.

Ukrainiečiai Charkivo srityje išsiveržė iki Rusijos sienos. Rusai apšaudo juos iš ko papuola, stengiantis apsaugoti Izium grupės užnugarį, tačiau fronte okupantus jau daužo amerikietiškos keturias tonas sveriančios M777 haubicos. Lengvos, tikslios, „supakuojamos“ per 6 minutes, ištaško okupantus netikėtose vietose ir pasitraukia.

Ukrainos priešlėktuvinė gynyba Donbase numušė 2 Rusijos sraigtasparnius ir 5 bepiločius orlaivius.

Eilinį kartą raketomis smogta Odesai ir apylinkėms.

Komentaras

Šaltiniai skelbia, jog ES neoficialiai paaiškino šalių vyriausybėms, kad naujosios gairės netrukdo bendrovėms atidaryti sąskaitą „Gazprombank“ – o tai leistų joms pirkti rusiškas dujas neatsižvelgiant į sankcijas.

Kremlius į tai džiugiai sureagavo pranešdamas, kad ES vadovai „slaptame posėdyje“ patvirtino planą dėl Rusijos dujų importo, pagal kurį būtų galima laikytis numatytų Sąjungos draudimų ir kartu patenkinti Maskvos reikalavimus mokėti rubliais.

Sunku vertinti, kiek tame yra tiesos ir ar ES valstybių vadovai mėgina ieškoti kompromiso, ar šokčioja pagal Maskvos dūdelę. Neabejotinai tą pamatysime rudeniop.

Kol kas tiesiog žiūrime į tai kaip į kiekvienos valdžios išlikimo sąlygą – pataikavimą masėms. Iš esmės bet kurios demokratinės šalies valdžia turi užprogramuotą Achilo kulną: norėdama būti perrinkta, turi rodyti rezultatus čia ir dabar, ypač kai šalies žmonėms pinigines plonina infliacija.

Vis dėlto mums regisi kad geriau sakyti tiesą, kokia ji nemaloni bebūtų: arba sūris už tris eurus šiandien ir karas rytoj, arba sūris dešimt eurų rytoj, bet sąlyginė taika ir ramybė poryt. Deja, bet realybė tokia, kad nesuteptas krauju pigus vakarietiškas barbekiu + raudonas vynas + gultas su vaizdu į jūrą yra tik iliuzija.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.