Karybos ekspertai: mes daug ko nežinojome, kaip vyko bandymai gelbėti „Azovstal“ gynėjus

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
2022 m. gegužės 21 d. Rusijos gynybos ministerijos paskelbtame vaizdo įraše Serhijus Volynskis, pravarde Volyna, Ukrainos karinių jūrų pajėgų 36-osios specialiosios jūrų pėstininkų brigados vadas, išeina iš apgultos plieno gamyklos "Azovstal" Mariupolyje.<br> Scanpix stopkadras.
2022 m. gegužės 21 d. Rusijos gynybos ministerijos paskelbtame vaizdo įraše Serhijus Volynskis, pravarde Volyna, Ukrainos karinių jūrų pajėgų 36-osios specialiosios jūrų pėstininkų brigados vadas, išeina iš apgultos plieno gamyklos "Azovstal" Mariupolyje.<br> Scanpix stopkadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

May 23, 2022, 9:12 AM, atnaujinta May 23, 2022, 11:45 AM

Jūsų dėmesiui – gegužės 22 dienos padėties apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Volodymyras Zelenskis tikisi, kad pirmadienį Ramstein-2 susitikime Lenkijoje bus priimtas sprendimas dėl salvinių raketų sistemų (MRLS) tiekimo Ukrainai. Ukrainos kariuomenė iškart paskelbė, jog vienas pirmųjų taikinių galėtų būti Krymo tiltas. Tokia perspektyva rusams kelia paniką jau dabar.

Atsibudo Italija ir pateikė savo „taikos planą“, kurį Italijos užsienio reikalų ministras Luigi Di Maio perdavė Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui ir Didžiojo septyneto šalims. Keturių etapų planas trumpas ir paprastas: 1) ugnies nutraukimas ir fronto linijos demilitarizavimas prižiūrint JT, 2) derybos dėl Ukrainos statuso NATO ir Europos Sąjungoje, 3) Ukrainos ir Rusijos susitarimas dėl Krymo ir Donbaso, 4) daugiašalis susitarimas dėl taikos ir saugumo Europoje.

Naivumas arba Kremliaus FSB 5-osios valdybos triūso vaisiai. Mes manome, kad greičiau antrasis variantas. Nenuvertinkim priešo.

Rusijos transporto ministras Vitalijus Saveljevas pareiškė, kad tarptautinės sankcijos „praktiškai sužlugdė“ šalies logistiką. Šalyje, kur iki 40 proc. kaimų ir gyvenviečių neturi prieigos prie asfaltuotų kelių, tai ne bėda. Kitas dalykas, panašu, kad tai – eilinė žinutė Vakarams: užtenka sankcijų, kenčia paprasti, „niekuo dėti“ žmonės.

Parketinis Putlerio generalisimas Šoigu savo gimtadienio proga pareiškė, kad speciali karinė (opa!) operacija Luhansko srityje eina į pabaigą.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas atlyžo (kaip ir sakėme) ir pareiškė, kokiu atveju sutiktų, kad Švedija ir Suomija taptų NATO narėmis. Skandinavijos šalims tereikia solidarizuotis su Turkija kovoje su Ankaros persekiojamomis „teroristinėmis“ organizacijomis. Erdoganai, Erdoganai, koks gi jūs vis dėlto nuspėjamas.

Operacinis lygmuo

Rusai siekia uždaryti Severodonecko katilą. Pasirodė (nepatvirtinta) informacija, kad mūšiai jau vyksta pačiame mieste. Atlaisvintos orkų pajėgos nuo Mariupolio koncentruojamos ties Huliaipole ir greičiausiai kaip operacinis rezervas bus naudojamos Limano ir Severodonecko užrakinimui.

Pietuose Aleksandras Dvornikovas toliau akivaizdžiai demonstruoja, kad vykdo Putlerio nurodymus užimti Krivyj Rihą. Dabartiniu metu apie 50 bataliono taktinių grupių dvejose susirinkimo vietose ties Chersonu ir Zaporiže ruošiasi puolimui.

Taktinis lygmuo

„Gelbėdamiesi nuo rusų sunaikinimo“ rusiškieji fašistai raketomis smogė Lozovos miestui (73 km. į pietvakarius nuo Iziumo). Nukentėjo daugiau kaip tūkstantis civilių žmonių butų, vienuolika švietimo įstaigų, tarp kurių penkios mokyklos. „Visiškai sugriauti ir mūsų kultūros rūmai“, – sakė miesto meras Serhijus Zelenskis. Sužeisti septyni žmones, įskaitant 11 metų vaiką.

Okupantai aviacijos antskrydžiais griovė Nikolskės kaimą Volnovachos rajone, Donecko srityje, taip pat apšaudė civilinę infrastruktūrą prie Vremjevkos, Olhivskės, Zatiškės, Huliaipolės, Orechovo, Novodanilovkos ir Kamenskės gyvenviečių, Zaporižės srityje.

Bachmuto apylinkėse Rusijos kariuomenė artilerija apšaudė ukrainiečių pozicijas prie Trypilio, Lypovės ir Vasiljevkos.

Kurachovos kryptimi okupantai nesėkmingai puolė Marjinką, apšaudė Novomychailivką ir Volodymyrivką. Rusijos aviacija bombardavo Mykilskės ir Katerynivkos apylinkes.

Apšaudytas Lymanas, Ozernė, Zakitnė, Dibrovas ir Serebrianka.

Ukrainos kariuomenė sunaikino Rusijos pontoninę perėją per Severskio Donecko upę ties Serebriankos kaimu. Atkreiptinas dėmesys, kad rusų vadai ant žemės šioje vietoje demonstruoja gilų mūšio lauko ypatybių išmanymą: Lysičiansko-Severodonecko susisiekimo linija taktiškai yra itin svarbi abiem pusėm. Ją atkirtus, ukrainiečių pajėgos, kurios ir taip šiuo metu turi didelių bėdų ties Severodonecku, atsidurtų kritinėje situacijoje.

Komentaras

Informacija apie Azovo kovotojų situaciją prieštaringa. Šaltiniai Rusijoje teigia, kad šiuo metu į nelaisvę paimta apie 2500 Mariupolio kovotojų, tarp kurių 78 moterys. Kremlius skelbia, kad Ukrainos kariai pasidavė patys, be Kyjivo tarpininkavimo, todėl jie nebus išlaisvinti ar iškeisti, o teisiami. Sužeistieji neva vežami į ligonines, o likusieji – į pataisos koloniją netoli Jelenivkos. Belaisvius supa šešių metrų aukščio siena, įkalinimo įstaigos perimetrą juosia spygliuota viela, o kampuose stovi bokštai su prožektoriais ir sargyba.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigia, kad „Azovstal“ gynėjai turėtų būti paleisti pagal apsikeitimo kaliniais procedūrą: „Vaikinai gavo signalą iš kariuomenės, kad jie turi teisę išeiti ir išsaugoti savo gyvybes. Karinė vadovybė viską perdavė visiems „Azovstal“ užblokuotiems asmenims“. Pasak V.Zelenskio, dabar viskas priklauso nuo JT, Raudonojo Kryžiaus ir Rusijos Federacijos. Kalbama ir apie belaisvių iškeitimą į V.Putino aplinkos žmogų, oligarchą Viktorą Medvedčiuką.

Viešojoje erdvėje liejasi priekaištai (tame tarpe ir Romos popiežiui), kad niekas nebuvo nedaroma dėl „Azovstal“ gynėjų išvadavimo. Tai trumparegiškas mąstymas. V.Zelenskis neseniai atvirai prisipažino, kad jis ir Ukrainos kariai dėl „Azovzstal“ gynėjų darė viską, ką galėjo. Praėjusį mėnesį buvo praslydusi informacija apie prie Mariupolio numuštą Ukrainos transporto lėktuvą. Pasirodo, tokių reisų buvo ne vienas ir ne du. Pilotai savanoriai į Mariupolį gabeno maistą, medikamentus, šaudmenis. Visi pilotai žuvo.

Be to, Ukrainos Specialiųjų operacijų pajėgų karių dėka, taip pat naudojant dronus bei padedant vietiniams, itin gerai aplinką pažįstantiems gyventojams, Mariupolio gynėjams buvo tiekiama amunicija, tvarsliava ir kitos būtinos kovai su okupantu priemonės. Savanoriai medikai rizikuodami savo gyvybėms, teikė kariams pagalbą, įskaitant sudėtingas amputacijos operacijas. Tačiau šiandien apie didvyriškas pastangas padėti ir išgelbėti ukrainiečių karius Mariupolyje visi pamiršo.

Ryt galbūt pamiršime ir pačius „Azovstal“ gynėjus – nes tūkstančiai Ukrainos karių gali atsidurti mūsų ir žiniasklaidos akiratyje, jei bus apsupti Popasnės – Limano katile. Poryt karo nusikaltėlis V.Putinas su savo sėbrais padarys dar ką nors baisesnio – ar pamiršime ir tai?

Žmonės linkę pamiršti. Tbilisį, Cchinvalį, Tiraspolį, Grozną, Alepo. Almatą, kurios šturmas vyko šiemet sausio mėnesį. Mes tomis dienomis kiek galėjome, perspėjome, kad Kremlius treniruojasi didelio miesto užėmimui, greičiausiai – Kyjivo. Prognozės pasitvirtino. Prieš karą pakankamai tiksliai numatėme Rusijos okupacinius planus ir karinius veiksmus.

Kartojame tai ir kartosime – ne todėl, kad norime pasigirti ir pasipuikuoti. Ne. Mes kartojame tai, nes mes nuolat kartojame tas pačias klaidas. Kartojame tai ir kartosime, kol neišmoksime pažinti istorijos ir nebekartoti vakardienos klaidų. Kartojame tai ir kartosime, kad ir kasdien mus vadintų karo kurstytojais, nes mūsų misija – sakyti skaudžią, nuogą, daug kam nepatinkančią tiesą. Privalome tai daryti. Ne dėl savęs, bet dėl mūsų vaikų ir jų vaikų ateities.

Pradėjęs penkių dienų (formaliai – vienuolikos) karą prieš Sakartvelą, Kremlius kariavo ir treniravosi. Okupavęs Krymą, Putinas įtikėjo esąs mesijas, imperinės Eurazijos kūrėjas. Visi po to sekę Rusijos veiksmai buvo pasiruošimas, mokymasis dar didesniam karui. Normalus valstybės būvis yra karas, ne taika, sako Rusijos (Valerijaus Gerasimovo) doktrina, kuri tapo šios valstybės ideologiniu pamatu. Jei mes, po eilinių laikinų paliaubų, eilinį kartą atsipūsime, nurimsime, vėl sudėsime ginklus ir atsuksime rusui visus kranelius... Patys žinot, kas mūsų lauks. Sralino* nusikaltimai atrodys kaip žaidimai smėlio dėžėje.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.
__________

* Įžeidžiamas Stalino pravardės iškraipymas. Pasakojama, kad Stalino valdymo laikotarpiu vieno laikraščio redakcija išleido tiražą, kuriame buvo padaryta teksto rinkimo klaida, tad publikuotas straipsnis pasakojo apie Didžiojo vado Sralino nuopelnus. Teigiama, kad laikraščio redakcija susilaukė itin griežtos bausmės, nes rusų kalboje žodis срать naudojamas kaip vulgari „lengvinimosi“ forma (lrytas.lt past.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.