Karybos ekspertai: dantimis sudraskysime kiekvieną įsibrovėlį – tai ir nelįskit, kur gyvena tokie baisūs rusėdros

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
 Žmonės apžiūrinėja sunaikintą rusų tanką, pastatytą Mykhailivskos aikštėje Kijeve.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
 Žmonės apžiūrinėja sunaikintą rusų tanką, pastatytą Mykhailivskos aikštėje Kijeve.<br> Zumapress / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

2022-05-24 08:43, atnaujinta 2022-05-24 09:14

Jūsų dėmesiui – gegužės 23 dienos padėties apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda Kyjive pareiškė tvirtą paramą Ukrainai ir padėkojo ukrainiečiams už tai, kad jie gina Europą nuo Rusijos imperializmo. „Laisvasis pasaulis turi Ukrainos veidą“, – sakė jis. – Lenkija padarys viską, ką gali, kad padėtų Ukrainai įstoti į Europos Sąjungą. <...> Brangūs ukrainiečiai, jūsų giminaičiai – žmonos, tėvai, vaikai – kurie buvo priversti išvykti į Lenkiją, mūsų šalyje nėra pabėgėliai. Jie yra mūsų svečiai!“, – sakė A.Duda. Lenkija – viena ištikimiausių Ukrainos rėmėjų, priėmusi 3,5 mln. nuo karo bėgančių ukrainiečių ir viena pirmųjų siuntusi tankus bei artileriją Ukrainos kariuomenei.

Tuo tarpu žiniasklaida linksniuoja kitokio pobūdžio Prancūzijos Europos reikalų ministro Clemento Beaune pareiškimą, kad Ukrainos prašymas įstoti į ES gali būti pateiktas ne anksčiau kaip po 15 ar 20 metų. Šis komentaras tarsi šaltas dušas greitos narystės ES siekiančiam Kyjivui. C.Beaune kartoja E.Macrono fantazijas sukurti kažkokią naują „Europos politinę bendruomenę“, kuri galėtų padėti greičiau integruoti (kažkur, tik neaišku kur) Ukrainą. Volodymyras Zelenskis atmetė „tokius kompromisus“ ir primygtinai reikalavo nedelsiant pradėti visateisės narystės ES procesą.

Panašu, kad dėl šventos ramybės Paryžius pasirengęs Maskvai ant stalo patiekti visą Ukrainą. Ir dar įrangos tankams bei dronams. Tai va taip va. Jei ne JAV, Lenkija ir Lietuva, Europa seniai būtų po Putino batu. Tą Kremlius puikiai supranta ir sunkiai bevaldo įniršį. Šizofrenijos pasireiškimas, vedantis į prekybos santykių nutraukimą – taip Lietuvos poziciją įvardina viena iš kalbančių teroristinės ir karo nusikaltėlių valdomos Rusijos burnų, kurio pavardės net neverta minėti.

Vokietija toliau žada. Vokietijos kancleris O.Scholzas paprašė Vokietijos ginklų pramonės pateikti sąrašą, kokias medžiagas ji gali tiekti Ukrainai artimiausiu metu. Na tai bent tas pačias, kurias tiekiat Rusijai, sakome mes. Kol kas visa Vokietijos parama Ukrainai vyksta būsimuoju laiku, kai tuo tarpu ginklų reikėjo jau vakar. Eina 89 karo diena, gal vokiški ginklai pasieks Ukrainą dar po 336 dienų? Tik tų nešaudančių nurašytų muziejinių haubicų, tai tikrai nereikia, Herr Kanzler.

Didieji pasaulio žiniasklaidos kanalai skelbia, kad nuo sekmadienio Lietuva visiškai nutraukė Rusijos energijos išteklių, įskaitant naftą, elektrą ir gamtines dujas, importą.

Operacinis lygmuo

Atrodo, pastarųjų dienų orkų šturmas rytuose po truputį išsikvepia, mėginimas apsupti Ukrainos kariuomenės rytų operatyvinės grupės vienetus prie Severodonecko atremtas.

Rusijos pajėgos pradėjo karinio parengtumo patikrinimą Padniestrėje, o Minskas suaktyvino karinių dalinių judėjimą prie Ukrainos sienos. Manome, kad tuo siekiama atitraukti Ukrainos pajėgas nuo sėkmingo priešinimosi okupantams Donbaso fronte. Rusams (net Sergejaus Šoigu gimtadienio proga) niekaip nepavyksta išeiti iki administracinės Luhansko srities sienos.

Taktinis lygmuo

Okupantai atstumti nuo taktiškai svarbaus Severodonecko miesto prieigų.

Okupantų koviniai veiksmai Bachmuto kryptimi prie Oleksandropilijos, taip pat puolimas prie Lypovės ir Trypilijos buvo nesėkmingi.

Ukrainos kariuomenė atrėmė Rusijos pajėgų puolimą bandymą Sloviansko kryptimi ties Dovhenke.

Rusijos kariuomenė apšaudė infrastruktūrą prie Lymano, Ozernės ir Dibrovos gyvenviečių.

Remiantis nutekintais (?) duomenimis, rusai savo orkų štabe pripažino, kad nuo vasario 24 d. neteko jau 50 „Orlan-10“ bepiločių žvalgybinių lėktuvų. Va, išaugus paklausai, prancūzams atsiranda termomatricų tiekimo galimybė.

Komentaras

Kremlius apkaltino Lenkiją ir Baltijos šalis rusofobija. Marijai Zacharovai užkliuvo Lenkijos ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio mintis, kad „rusiškasis pasaulis (russkij mir) yra vėžinis auglys. <...> Todėl nepakanka remti Ukrainą jos karinėje kovoje su Rusija. Privalome visiškai išnaikinti šią monstrišką naująją ideologiją“.

Kremliaus gegutė pergyvena, kad rusai baiminasi keliauti po Lenkiją su rusiškomis trispalvėmis. O baisiausia, kad Varšuvos gyventojai Dinai dėl Rusijos pilietybės buvo atsisakyta teikti odontologinę pagalbą. Draugė M.Zacharova teigia, kad Lietuva ir Latvija remia visas antirusiškas Lenkijos iniciatyvas ir vasario 24 d. sustabdė vizų išdavimą rusams. Esą latviai nuo 1920-ųjų kuria etniškai gryną valstybę, kurioje tautinėms mažumoms nebūtų vietos.

Taip, mes, lietuviai ir latviai – „fašistai“, valgome rusų vaikus. Gyvus. Dantimis sudraskysime kiekvieną neprašytą įsibrovėlį į mūsų kraštą. Tai ir nelįskit ten, kur gyvena tokie baisūs rusėdros. Sibiras gi platus.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.