Baidarininkai aptiko 8000 metų senumo kaukolę

Kai 2021 m. pora baidarininkų netoli Minesotos upės (JAV) pastebėjo kaukolės fragmentą, vietos valdžios institucijos pamanė, kad turi naują įkaltį dingusio žmogaus byloje. Tačiau atlikus teismo ekspertizę, paaiškėjo kai kas daug labiau stebinančio: kaukolė pasirodė esanti 8000 metų senumo.

 Baidarininkai aptiko ne šiuolaikinės žmogžudystės aukos palaikus, o užuominą apie Amerikos indėnų gyvenimą archajiniu laikotarpiu, maždaug prieš 8000–1000 metų (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
 Baidarininkai aptiko ne šiuolaikinės žmogžudystės aukos palaikus, o užuominą apie Amerikos indėnų gyvenimą archajiniu laikotarpiu, maždaug prieš 8000–1000 metų (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 9:02 AM

Baidarininkai aptiko ne šiuolaikinės žmogžudystės aukos palaikus, o užuominą apie Amerikos indėnų gyvenimą archajiniu laikotarpiu, maždaug prieš 8000–1000 metų. Ištyrus kaukolę paaiškėjo, kad ji priklausė vyrui, gyvenusiam tarp 5 500 ir 6 000 metų prieš mūsų erą.

„Sakyti, kad buvome priblokšti, būtų per maža“, – laikraščiui „Washington Post“ sakė Renvilio apygardos šerifas Scottas Hable'as. – Niekas iš mūsų nebuvo tam pasiruošęs“.

Šerifo biuras iš pradžių socialinėje žiniasklaidoje paskelbė kaukolės fragmento nuotrauką, bet po Minesotos indėnų reikalų tarybos prieštaravimų nuotrauką pašalino. Grupė prieštaravo ir dėl to, kad taryba ir valstijos archeologas nebuvo iš anksto informuoti apie radinį, kaip reikalaujama pagal valstijos įstatymus, ir dėl to, kad palaikai buvo viešinami internete, pranešė „MPR News“. Palaikų fragmentas bus perduotas Aukštutinių Siuksų bendruomenės pareigūnams.

Baidarininkai kaukolę aptiko 2021 m. rugsėjį netoli Šventosios Širdies miesto pietvakarių Minesotoje. Kaip rašo „New York Times“, vieta, kurioje aptikta kaukolė, paprastai būna po vandeniu, tačiau dėl didelės sausros upės lygis šįkart buvo nukritęs.

Atliekant teismo ekspertizę, buvo atlikta cheminė kaukolėje rastos anglies kiekio ir rūšies analizė. Pagal anglies izotopo, vadinamo anglimi-14, skilimą buvo nustatytas kaukolės amžius. Kitų izotopų balansas atskleidė, kokia buvo žmogaus mityba. Ši analizė parodė, kad kaukolė priklausė žmogui, kuris maitinosi žuvimi, kukurūzais, perlinėmis soromis arba sorgais.

Apie laikotarpį, kuriuo žmogus gyveno šiame regione, žinoma nedaug, „New York Times“ teigė Minesotos valstijos universiteto antropologijos katedros profesorė ir katedros vedėja Kathleen Blue – tačiau tikėtina, kad tokie žmonės maitindavosi augalais, elniais, vėžliais, žuvimis ir midijomis.

Ant kaukolės fragmento yra smūgio buku objektu požymių – tačiau šis sužalojimas nebūtų pražudęs vyro, sakė K.Blue. Kaulas turi gijimo požymių, o tai rodo, kad vyras išgyveno, kad ir kas jį būtų sužalojęs.

Vidurio Vakaruose rasta nedaug šio laikotarpio žmonių palaikų. XX a. trečiajame dešimtmetyje tiesiant kelią buvo atkasta indėnų paauglės kaukolė ir dalinis skeletas, dabar žinomas kaip Minesotos moteris. Radinio amžius, kaip manoma, taip pat siekia 8000–10 000 metų. Mergaitė buvo rasta su antkakle – ir kaip manoma, iš Meksikos įlankos atkeliavusia kriaukle, kas rodo ankstyvą Amerikos indėnų tautų prekybos tinklą.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.