Tūkstančio metrų gylyje aptiko „geltonų plytų kelią“ – kas iš tiesų yra šis „takas į Atlantidą“?

Ekspedicijos į giliavandenį kalnagūbrį į šiaurę nuo Havajų salų metu aptiktas senovinis išdžiūvęs ežero dugnas. Atrodo, kad dugnas išklotas geltonomis plytomis.

 Šį keistą reginį aptiko tyrinėjimo laivas „Nautilus“ – jis šiuo metu tiria Liliʻuokalani keterą Papahānaumokuākea nacionaliniame jūrų monumente (PMNM).<br>The Ocean Exploration Fund/E/V/Nautilus/Youtube ekrano nuotr.
 Šį keistą reginį aptiko tyrinėjimo laivas „Nautilus“ – jis šiuo metu tiria Liliʻuokalani keterą Papahānaumokuākea nacionaliniame jūrų monumente (PMNM).<br>The Ocean Exploration Fund/E/V/Nautilus/Youtube ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2022, 5:27 PM

Šį keistą reginį aptiko tyrinėjimo laivas „Nautilus“ – jis šiuo metu tiria Liliʻuokalani keterą Papahānaumokuākea nacionaliniame jūrų monumente (PMNM).

PMNM – viena didžiausių pasaulyje saugomų jūrų teritorijų, didesnė už visus Jungtinių Amerikos Valstijų nacionalinius parkus kartu sudėjus. Kol kas ištirta tik apie 3 proc. jos dugno.

Vandenyno tyrinėjimo fondo (angl. Ocean Exploration Trust) mokslininkai plečia šios daugiau kaip 3000 metrų gylyje esančios laukinės gamtos pažinimo ribas. Geriausia tai, kad tyrinėjimus gali stebėti kiekvienas.

Tyrėjai visą dieną tiesiogiai transliuoja filmuojamą medžiagą, o neseniai „YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše užfiksuota akimirka, kai giliuosius vandenis tiriančiame laive dirbantys tyrėjai aptiko „kelią į Ozą“.

„Tai kelias į Atlantidą!“, – girdėti, kaip per radiją šūkteli tyrėjas.

„Geltonų plytų kelias?“ – paklausia kitas balsas.

„Kaip keista“, – priduria kitas komandos narys.

Nepaisant to, kad yra maždaug tūkstančio metrų gylyje, Nootka povandeninio kalno viršūnėje tyrėjų aptiktas „kelias“ atrodo stebėtinai sausas. Tyrėjų komanda pastebėjo, kad toje vietoje žemė panaši į „apskrudusią plutą“, kurią būtų galima nulupti.

Viename mažame ruože vulkaninė uoliena suskilinėjusi taip, kad primena plytas.

„90 laipsnių įtrūkimai greičiausiai susidarė dėl kaitimo ir vėsimo procesų, vykstant daugybei vulkanų išsiveržimų“, – rašoma „YouTube“ vaizdo įrašo aprašyme.

Iš pirmo žvilgsnio šią gamtos išdaigą galima palaikyti keliu į nuostabų naują pasaulį – ir tam tikra prasme toks mąstymas nėra visiškai klaidingas.

„Nautilus“ keliauja ir mus supažindina su tomis planetos vietomis, kurių nesame matę. Šio plytų kelio atradimas – ženklas, kad einame teisinga kryptimi ir netrukus apie paslėptą Žemės geologiją galime sužinoti daug daugiau.

Daugiau informacijos apie 2022 m. „E/V Nautilus“ ekspediciją galite perskaityti čia.

Parengta pagal „Science Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.