Įdomioji istorija: kada žmogus išrado veidrodį?

Sudužo veidrodis – gresia nelaimė, tačiau jeigu duženas ne šiaip išmesite, o surinkę šukes dar padėkosite ir jas užkasite, sudaužytas veidrodis nusineš jūsų bėdas.

 Stiklą dengiant aliuminio arba sidabro sluoksniu buvo galima išgauti pageidaujamą šviesos atspindėjimą. Tokiu būdu veidrodžiai gaminami iki šiol.<br> 123rf nuotr.
 Stiklą dengiant aliuminio arba sidabro sluoksniu buvo galima išgauti pageidaujamą šviesos atspindėjimą. Tokiu būdu veidrodžiai gaminami iki šiol.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2022, 8:25 AM

Šiuo nuo seno magišku laikomu daiktu bandoma prisišaukti sėkmę. Jo atspindžių karalystėje ieškome savo antrojo „aš“. Bet iki pat vėlyvųjų viduramžių daugelis žmonių turėjo miglotą supratimą apie savo išvaizdą, nes stiklo veidrodis buvo retenybė, o metalinis tik apytiksliai atkurdavo veidą.

Pirmasis veidrodis žmogui buvo lygus vandens paviršius. O seniausias dirbtinis veidrodis rastas Turkijoje. Akmens amžiaus žmonės prieš 8000–9000 metų jį pagamino iš vulkaninės kilmės stiklo – obsidiano.

Senovės Egipte buvo populiarūs aukso ir sidabro veidrodžiai. Antikos žmonės išmoko pasigaminti veidrodį iš bronzos, sidabro ar vario, kurį poliruodavo iki blizgesio.

I amžiuje romėnai pasigamino pirmąjį veidrodį iš stiklo. Jo kūrėjai išlydytam švinui leido sustingti ant stiklo: taip susidarė blizgantis metalo paviršius, kuris per stiklą atspindėjo šviesą.

Musulmoniškose kultūrose veidrodžiai tapo ypač populiarūs viduramžiais. Buvo manoma, kad veidrodis jo savininkui atneš sveikatą ir laimę.

XVI–XVII a. Venecija tapo veidrodžių iš garsiojo Murano stiklo produkcijos centru. Iš čia jie pasklido po visą Europą. 1690 m. išradus didelių stiklo plokščių gamybos technologiją ėmė plisti didelio formato veidrodžiai – jais tapo madinga dekoruoti rūmų interjerą.

1959 m. britas Alastairas Pilkingtonas pateikė gamybos būdą, kai veidrodžio nereikėjo šlifuoti ir poliruoti. Karštas skystas stiklas „plaukė“ ant alavo pagrindo, kol sustingdavo ir tapdavo visiškai vaiskus. Alavas turi žemesnį lydymosi tašką nei stiklas, metalas likdavo skystas ir lengvai atsiskirdavo. Stiklą dengiant aliuminio arba sidabro sluoksniu buvo galima išgauti pageidaujamą šviesos atspindėjimą. Tokiu būdu veidrodžiai gaminami iki šiol.

Lietuvoje pirmieji veidrodžiai atsirado XIII amžiuje. Manoma, kad jų atsivežė po užsienius klajoję kilmingieji. XVIII–XIX a. veidrodžius gamino Radvilų stiklo manufaktūra Urečoje dabartinėje Baltarusijos teritorijoje.

Apie 2000-uosius lietuviai pradėjo gaminti ir Vakarų šalyse dar naujove laikytus veidrodžius su integruotu apšvietimu.

Dabar namuose galite turėti į grimo kambario veidrodį panašų veidrodį, kuriame nematysite nereikalingų ar nepageidaujamų šešėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.