Pasidalino slapta iš Mariupolio medikės perduotais vaizdais: tai sukrečia

Julija Pajevska – medikė, dirbusi Mariupolyje ir ten gelbėjusi sužeistų žmonių gyvybes. Ji dėvėdavo mobiliąją kamerą (angl. bodycam), tad ši užfiksavo jos darbo realybę: sužeistus karius, civilius, aplinką, kurioje teko dirbti.

 Julija Pajevska – medikė, dirbusi Mariupolyje ir ten gelbėjusi sužeistų žmonių gyvybes.<br> Stopkadras.
 Julija Pajevska – medikė, dirbusi Mariupolyje ir ten gelbėjusi sužeistų žmonių gyvybes.<br> Stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2022, 7:16 PM

Vienas dramatiškiausių vaizdų – nesėkmingas bandymas gaivinti berniuką, kai jau nebeišlaiko ir palūžta net ir pati Julija – kuri iki tol užfiksuotuose įrašuose atrodo itin profesionali ir šaltakraujiška.

Vaizdo medžiagoje matyti, kaip medikė padeda ne tik Ukrainos kariams, bet ir sužeistiems rusams.

Galiausiai Rusijos kareiviai J.Pajevską paėmė į nelaisvę, ir jos likimas iki šiol nėra žinomas – bet prieš tai jai pavyko žurnalistams perduoti kameros atminties kortelę, kurie šią slapta išgabeno iš Mariupolio, įveikdami 15 rusų patikrinimo punktų.

Perspėjamas – užfiksuoti vaizdai tikrai emociškai stiprūs.

J.Pajevska – medikė, Ukrainoje išgarsėjusi dar prieš dramatiškus įvykius Mariupolyje. 53 metų moteris, dar žinoma slapyvardžiu Tayra (kurį ji naudojo ir savo mėgstamame kompiuteriniame žaidime „World of Warcraft) garsėjo kaip atletė ir kaip ir asmuo, mokęs šalies savanorių medikų pajėgas.

2013 m. ji prisijungė prie pirmosios pagalbos savanorių Euromaidano protestuose Ukrainoje, per kuriuos buvo nuversta prorusiška Ukrainos vyriausybė.

Vėliau J.Pajevska išvyko į rytinį Donbaso regioną, kur Maskvos remiami separatistai kovojo su Ukrainos pajėgomis. Ten ji dėstė taktinę mediciną ir įkūrė medikų grupę „Tayra's Angels“. 2019 m. ji įkūrė savo medicinos padalinį Mariupolyje.

Prieš karą ji dalyvavo Ukrainos „Invictus“ žaidynėse, skirtose karo veteranams, kur varžėsi šaudymo iš lanko ir plaukimo rungtyse.

2021 m. ji gavo mobiliąją kamerą: kaip kūrėja ji buvo pakviesta dalyvauti JK princo Harry kuriamame „Netflix“ dokumentiniame seriale apie įkvepiančias asmenybes. Įsiveržus Rusijos pajėgoms, ji savo miniatiūrinį objektyvą nukreipė į sužeistus civilius ir karius.

Ukrainos vyriausybė teigia, kad prieš kelias savaites bandė įtraukti J.Pajevską į apsikeitimo belaisviais sutartį. Tačiau Rusija neigia laikanti ją nelaisvėje – nors neseniai filmuotoje medžiagoje ji užfiksuota surakinta antrankiais, sumuštu veidu ir raginanti nutraukti kovas.

Paskutinį kartą ji buvo pastebėta kovo 21 d. Rusijos naujienų laidoje, kurioje ji buvo kaltinama, kad bandė slapta pabėgti iš miesto, o jos kolegos buvo išvadinti naciais.

J.Pajevskos vyras Vadimas Puzanovas agentūrai AP sakė, kad nuo jos dingimo apie žmoną gavo nedaug žinių. „Kaltinti medikę savanorę visomis mirtinomis nuodėmėmis, įskaitant prekybą organais, yra skandalinga propaganda – ir net nežinau, kam ji skirta“, – sakė jis.

Nuo vasario 6 d. iki kovo 10 d. užfiksuoti vaizdo įrašai – galingas Ukrainos pasipriešinimo Rusijos agresijai simbolis, o taip pat ir jautraus bendražmogiškumo liudijimas.

Vasario 24-ąją, pirmąją karo dieną, medikė užfiksavo bandymą ukrainiečių kariui tvarstyti atvirą galvos žaizdą.

Po dviejų dienų matyti, kaip ji liepia kolegoms sužeistą rusų kareivį suvynioti į antklodę. Ji vadina jaunuolį „saulele“ – tai jos mėgstamas epitetas, skirtas pacientams – ir sako: „Uždenkite jį, nes jis dreba.

„Jūs pasirūpinsite manimi?“, – klausia jis, plačiai atmerktomis akimis ir netikėdamas. „Mes su visais elgiamės vienodai“, – atsako J.Pajevska.

Kitame vaizdo fragmente moteris jos klausia: „Ar jūs gydysite rusus?“

„Jie mums nebus tokie malonūs mums, – atsako medikė. – Bet negalėčiau elgtis kitaip. Jie yra karo belaisviai“.

Nepaisant to, V. Putino propagandos mašina vaizduoja J.Pajevską kaip nacionalistinio bataliono „Azov“ narę. Tačiau naujienų agentūra AP teigia neradusi tokių įrodymų, kad ji būtų turėjusi nors kokių ryšių su „Azov“. Karo ligoninė, kurioje ji vadovavo sužeistųjų evakuacijai, nesusijusi su batalionu, kurio nariai ištisas savaites gynė plieno gamyklą.

Parengta pagal „The Telegraph“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.