Karybos ekspertai: tokių pusgalvių, kaip S. Lavrovas ir kitų dėka, jau visas pasaulis tapo rusofobišku

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais.<br> lrytas.lt iliustr.
 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį darbo vizito Charkove metu aplankė Ukrainos kariuomenės fronto pozicijas, pranešė prezidento spaudos tarnyba.<br> Zeus / Scanpix nuotr.
 Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį darbo vizito Charkove metu aplankė Ukrainos kariuomenės fronto pozicijas, pranešė prezidento spaudos tarnyba.<br> Zeus / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

May 30, 2022, 8:41 AM

Jūsų dėmesiui – gegužės 29 dienos padėties apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Vladimiras Putinas norėjo tapti pasaulio valdovu, tačiau populiariausiu pasaulio lyderiu padarė savo didžiausią priešą Volodymyrą Zelenskį. George'as W.Bushas po penkių minučių pokalbio su Zelenskiu (su kuriuo kalbėti jam buvo didelė garbė) lyderį pavadino šių laikų Winstonu Churchilliu. G.W.Bushą ir amerikiečius įkvepia ukrainiečių tvirtybė, bendros vertybės kovoje už savo šalies laisvę. Buvo laikai, kuomet Rytų Europos šalys belsdavosi į duris už Atlanto ir laukdavo atsakymo iš Vašingtono, dabar, panašu, pasaulio moralinė ir vertybinė lyderystė atitenka Kyjivui.

V.Zelenskis kreipėsi į ES, kviesdamas Ukrainai nedelsiant suteikti narės kandidatės statusą. „Aš žinau, kad jūs tam pasiruošę, ir jūs tai žinote“, – sakė jis.

Kremliaus ruporai vėl išsitraukė seną, nudrožtą, sovietinę plokštelę. Rusijos atstovas Vasilijus Nebenzia JT Saugumo Taryboje pareiškė, jog karas prasidėjo dėl Ukrainos kaltės, nes Ukrainoje klesti rusofobija, Ukrainoje nemėgsta rusų ir rusų kalbos. Donbasą esą užpuolė Ukraina, o kalti Vakarai, kurie palaiko „fašistinę“ Ukrainą. Taip pat kaltos NATO ir JAV, nes vykdė karines operacijas Afganistane, Irake, Jugoslavijoje ir kitur.

O štai Sergejus Lavrovas kiek paprasčiau paaiškino karo priežastį: „...Rusija be Ukrainos yra tokia taip sau... bet užtat su Ukraina – didžioji galybė“.

Mes Kremliaus kiaušingalviams turime pastabą: tokių pusgalvių, kaip S.Lavrovas ir kitų dėka, jau visas pasaulis tapo rusofobišku.

Estija deportavo Rusijos pilietį, gerai žinomą provokatorių Alexey Esakovą. Taip ir turi būt. Juk nebūtina gyventi ir kankintis „rusofobiškose“ šalyse vien tam, kad apkaltintum jas rusofobija. Nebent vykdoma kokia tai „zadanija“.

Operacinis lygmuo

Niekas, net Kremlius, nebesitiki jokių didelių pergalių fronte ir „Donbaso“ išvadavimo.

Atsisakyta ir plataus masto karinės operacijos, apsupant Rytų Ukrainos karines pajėgas.

Sustabdytas puolimas visu frontu.

Vyksta persigrupavimas. Rusijos kariniai veiksmai apsiriboja nedidelių teritorijų, gyvenviečių užgrobimu. Ukraina bus kandžiojama po mažą gabalėlį – tiek, kiek nusususi, kruvina raudonoji meška pajėgs apžioti.

Taktinis lygmuo

Okupantai dalį pajėgų permetė iš Iziumo į dešinį flangą ir čia spaudžia ukrainiečius.

Priešams pavyko užimti Zarečnoje ir pasiekti Limano ir Jampolės prieigas.

Sėkmės atveju atsirastų galimybė atverti kelią ne tik į Slovianską, bet ir užimti Lysičanską, Severodonecką, bei pasvajoti apie Severską.

Tačiau prie Limano, Rubižnės ir Popasnos orkai papuolė į uraganinę ukrainiečių ugnį, naudojant artileriją ir trumpų nuotolių ginklus.

Pasiekia informacija, kad rusų kareiviai vis dažniau atsisako lipti į „skarbonkes“ ir būti jose iškepti. Ukrainos kariai persisotinę prieštankiniais NLAW ir „Javelin“ – akimirksniu sunaikina bet kokį horizonte judantį gelžgalį. Prie gyvačių salos dega dar viena okupantų fregata. Pirminiais duomenimis į laivą smogė raketa „Neptun“ – tokia pati, kokia nuskandino kreiserį „Moskva“.

Komentaras dėl Vokietijos neryžtingumo

Buvęs Vokietijos ambasadorius buvęs Miuncheno saugumo konferencijos pirmininkas Wolfgangas Ischingeris paaiškino, kad švelni Vokietijos politika Rusijos atžvilgiu turi istorines šaknis. Milijonai vakarų vokiečių manė, kad dėl stabilumo šalyje turi būti dėkingi Sovietams, kurie šimtus tūkstančių kareivių patraukė iš Vokietijos be šūvio.

Panašu, jog kai kurie vokiečių politikai jaučia istorinę skolą ir vis dar yra dėkingi Maskvai.

„Rusija jau kurį laiką nori atsukti laikrodį atgal į sovietinius laikus“, – teigia W.Ischingeris.

Mes teigiame, kad Vokietijos neryžtingumas ir šalies vadovų pirsčiojimas – tai toks pat mentalinis užstrigimas praeityje.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas nevyriškai „rodo ožius“, atsisakydamas vykti į Kyjivą, trypčiojama dėl sunkiosios ginkluotės tiekimo.

Mes galime suprasti tokią Berlyno poziciją, tačiau jos niekuo gyvu nepateisiname.

Mums, Ukrainai ir visai Europai reikia, kad rytiniame flange dislokuotų NATO batalionų kariai vokiečiai būtų pasirengę vieninteliam teisingam sprendimui – į NATO teritoriją įžengusiam priešui šauti tiesiai į kaktą.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.