„Černobylis: Pradingusios juostos“: naujame filme atskleidžiamos bauginančios branduolinės katastrofos pasekmės

Prieš 36 metus įvykusios Černobylio atominės elektrinės avarijos – visų laikų mirtiniausios branduolinės avarijos – mirties, griūties ir ligų vaizdai buvo užfiksuoti kino juostose ir vaizdo įrašuose, tačiau dešimtmečius buvo nuslėpti. Dabar šios iki šiol nežinomos istorijos pagaliau atskleidžiamos naujame HBO dokumentiniame filme „Černobylis: Dingusios juostos“.

 HBO pasidalijo filmo treileriu, kuriame pasakojama apie tai, kas vyko Ukrainoje po siaubingos katastrofos, nutikusios 1986 m. balandžio 26 d.<br> Filmo stopkadras.
 HBO pasidalijo filmo treileriu, kuriame pasakojama apie tai, kas vyko Ukrainoje po siaubingos katastrofos, nutikusios 1986 m. balandžio 26 d.<br> Filmo stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-09 12:08

Birželio pradžioje HBO pasidalijo filmo treileriu, kuriame pasakojama apie tai, kas vyko Ukrainoje po siaubingos katastrofos, nutikusios 1986 m. balandžio 26 d. Černobylio atominėje elektrinėje, esančioje maždaug už 130 km į šiaurę nuo Ukrainos sostinės Kijevo.

Seniai pradingusiose juostose liudininkų parodymai leidžia pažvelgti į gyvenimą Černobylyje prieš katastrofą – ir parodyti, kaip jis visiems laikams pasikeitė po avarijos. „Viskas buvo užfiksuota dokumentuose“, – treileryje sako vienas iš liudininkų, tačiau daugelį sprogimo detalių ir galimų pavojų nuslėpė sovietų pareigūnai, kurie siuntė karius „likviduoti“ žalą ir padėti nuslėpti incidentą, sakoma HBO atstovų pareiškime.

Černobylyje ir netoliese gyvenantys žmonės, taip pat darbuotojai, kuriems buvo pavesta likviduoti avarijos vietoje padarytą žalą, nebuvo informuoti apie pavojų, kurį jų sveikatai kėlė mirtinos radiacijos poveikis. Kadangi vis daugiau žmonių, patyrusių Černobylio radiacijos poveikį, susirgo, jų pasitikėjimas sovietų vadovybe mažėjo – o tai prisidėjo prie visuotinių neramumų, kurie galiausiai išardė Sovietų Sąjungą, teigiama pareiškime.

Tarptautinės atominės energijos agentūros duomenimis, sprogus Černobylio reaktoriui žuvo du elektrinės darbuotojai – o dar 29 žmonės, kurių dauguma gaisro gesinti atskubėję gaisrininkai, vėliau mirė nuo apsinuodijimo radiacija. Vėlesniais metais Ukrainos vaikų sergamumas vėžiu smarkiai išaugo – maždaug 90 proc. 2006 m. „Greenpeace International“ užsakymu parengtoje ataskaitoje apskaičiuota, kad daugiau kaip 93 000 žmonių Ukrainoje, Baltarusijoje ir Rusijoje mirė nuo ligų, susijusių su Černobylio radiacijos poveikiu.

Ataskaitoje taip pat teigiama, kad maždaug 270 000 nebūtų susirgę, jei nebūtų buvę veikiami didelio radiacijos lygio, susidariusio dėl avarijos.

„Chernobyl: The Lost Tapes“ premjera įvyks birželio 22 d. 21.00 val., internetinėje televizijoje „HBO Max“.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?