Kada ir kaip žmogus išmoko įžiebti ugnį?

Nemalonus jausmas apima tamsoje. O atvira liepsna pažadina bet kurio žvėries instinktą sprukti. Prieš 1,5 milijono metų Homo sapiens protėviams pavyko įžiebti ugnį ir sukurti laužą.

 Įžiebę ugnį pirmykščiai žmonės galėjo apšviesti naktį ir atbaidyti žvėris.<br>123rf nuotr.
 Įžiebę ugnį pirmykščiai žmonės galėjo apšviesti naktį ir atbaidyti žvėris.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 8:40 AM

Nuo to laiko pirmykščiai žmonės galėjo apšviesti naktį ir atbaidyti žvėris. Bet tai dar ne viskas: jie atrado, kad ant ugnies galima kepti mėsą, kuri lengviau virškinama ir ilgiau negenda.

Kai Homo sapiens iš Afrikos patraukė į Aziją, o vėliau į Europą, laužo skleidžiama šiluma padėjo jiems išlikti vėsesniame klimate.

Ugnis pravertė ir medžioklėje: deglai sėlinančių medžiotojų rankose padėdavo nuvaryti plėšriuosius žvėris į reikiamą vietą.

Kaip ankstyvieji žmonės įžiebdavo ugnį ir ją išlaikydavo degančią, nėra žinoma. Veikiausiai jie trindavo vieną medžio pagaliuką į kitą.

Vėliausiai prieš 32 tūkst. metų Homo sapiens padarė svarbų išradimą, kuris leido turėti ugnies kada tik reikia. Tai – paprasčiausias titnago gabalas, dabartinio žiebtuvėlio pirmtakas.

Titnagas labai kietas, bet lengvai skyla. Daužant du titnago gabalus vieną į kitą nuo jų atskyla skeveldrų. Smūgio metu jos įkaista ir nuo ore esančio deguonies užsidega.

Kitokį pirmykščio žiebtuvėlio pavyzdį archeologai atrado Badeno-Viurtembergo (Vokietija) žemėje. Tai gabalas pirito – sieros turinčio mineralo. Kad išgautų ugnį, medžiotojai ir augalų rinkėjai piritą trynė į titnagą, o įsiplieskiančias kibirkštis nukreipdavo į lengvai užsidegančią medžiagą – pintį ir ji pradėdavo rusenti.

1991 m. Ectalio slėnyje Austrijos ir Italijos pasienyje maždaug 3500 m aukštyje rastas sušalęs Alpių gyventojas, gimęs prieš 5200 metų, vadinamasis Ectalio ledo žmogus. Savo paskutinės kelionės metu jis irgi turėjo akmens amžiaus laikų titnagą.

Metalų laikotarpiu titnagą pradėta daužti su geležimi – ji greičiau įkaista.

Kai maždaug prieš 12 tūkst. metų dabartinėje Lietuvos teritorijoje įsikūrė pirmieji nuolatiniai gyventojai, jie jau tikrai mokėjo įžiebti ugnį.

Titnago žmonės rasdavo Pietų ir Vidurio Lietuvoje – Neries, Merkio, Nemuno upių pakrantėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.