Lietuva Ukrainai perka dar keturis karinius dronus

Kaip socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė žurnalistas ir visuomeninikas Andrius Tapinas, už pinigus, lietuvių surinktus dronui „Bayraktar TB2“, kurį galiausiai Turkija Ukrainai padovanojo, bus perkami dar keturi žvalgybiniai dronai „EOS C-VTOL“.

 „EOS C-VTOL“ yra estų įmonės „Threod Systems“ elektriniai dronai, skirti įvairaus pobūdžio žvalgybai.<br> „Threod Systems“ iliustr.
 „EOS C-VTOL“ yra estų įmonės „Threod Systems“ elektriniai dronai, skirti įvairaus pobūdžio žvalgybai.<br> „Threod Systems“ iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 1:16 PM, atnaujinta Jun 10, 2022, 1:26 PM

Lietuva Ukrainiečių karinėms pajėgoms jau yra nupirkusi du tokius dronus – jiems balsavimu buvo išrinkti pavadinimai „Magyla-1“ ir „Magyla-2“ (kaip rašoma 1999 m. išleistoje Mitologijos neciklopedijoje, Magyla yra mitologinė baltų mirties deivė, Giltinės tarnaitė) – ir šiuo metu būsimi dronų operatoriai dabar yra apmokomi Estijoje.

Kaip nurodo A.Tapinas, du naujai perkami „EOS C-VTOL“ (kuriuos jau ir patys estai vadina „Magylomis“) į frontą keliaus kartu su dviem nupirktais anksčiau, o paskutiniai du į Ukrainą iškeliaus po dviejų mėnesių.

„EOS C-VTOL“ yra estų įmonės „Threod Systems“ elektriniai dronai, skirti įvairaus pobūdžio žvalgybai (pavyzdžiui, miškų gaisrų stebėsenai), o karyboje ir dažnai naudojami artilerinės ugnies koregavimui. Kadangi dronai turi elektrinius variklius, jie palieka žymiai mažesnį šiluminį pėdsaką, dėl ko juos daug sunkiau aptikti. Įrenginiai taip pat pasižymi žemu sukeliamo triukšmo lygiu.

Dronų gamtinojo svetainėje skelbiama, kad šiais įrenginiais įmanoma užfiksuoti transportą, esantį už 15 kilometrų.

„EOS C-VTOL“ vienu įkrovimu gali skraidyti iki 3 valandų ir 50 km spinduliu, sveria 14,2 kg, o parengimas skrydžiui trunka iki 15 minučių.

A.Tapino teigimu, į eskadrilę estai dar pridės specialią anteną, kuri klaidina priešą maskuodama nutūpimo-pakilimo ir piloto buvimo vietas, o taip pat atsarginių detalių komplektaciją.

Naujojo sandėrio vertė – 660 000 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.