JK ginkluotųjų pajėgų vadovas: Rusija padarė didžiulę klaidą ir karą strategiškai jau pralaimėjo

Jungtinės Karalystės ginkluotųjų pajėgų vadovo teigimu, Rusija karą Ukrainoje jau „strategiškai pralaimėjo“ ir dabar jos galia yra sumažėjusi.

 Nors artimiausiomis savaitėmis Rusija gali pasiekti „taktinių laimėjimų“, admirolo teigimu, manyti, jog karas buvo sėkmingas, yra „nesąmonė“.<br> 123rf iliustr.
 Nors artimiausiomis savaitėmis Rusija gali pasiekti „taktinių laimėjimų“, admirolo teigimu, manyti, jog karas buvo sėkmingas, yra „nesąmonė“.<br> 123rf iliustr.
Jungtinės Karalystės ginkluotųjų pajėgų vadovas Tony Radakinas.<br> Wikimedia Commons.
Jungtinės Karalystės ginkluotųjų pajėgų vadovas Tony Radakinas.<br> Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 17, 2022, 8:56 PM

Admirolas seras Tony Radakinas sakė, kad Vladimiras Putinas sausumoje prarado 25 proc. Rusijos galios, o laimėjimų patyrė tik „nedidelių“.

Nors artimiausiomis savaitėmis Rusija gali pasiekti „taktinių laimėjimų“, admirolo teigimu, manyti, kad karas buvo sėkmingas, yra nesąmonė.

Jungtinės Karalystės gynybos štabo viršininkas T.Radakinas aiškino, kad Rusijai trūksta karių ir modernių raketų, todėl ji nesugebės užimti visos Ukrainos.

Jis sakė: „Rusija padarė siaubingą klaidą, Ukrainos kontrolės perimti jai nepavyks. Ji strategiškai jau pralaimėjo. NATO yra stipresnė – prisijungti nori ir Suomija su Švedija“.

Anot jo, Rusija buvo priversta atsisakyti savo tikslų užimti daugumą Ukrainos miestų ir dabar dalyvauja taktiniame mūšyje, kuriame kovoti sunku.

„Rusijos kariuomenė įtemptai dirba – kasdien įveikia po du, tris ar penkis kilometrus, – aiškino ekspertas. – Dėl to Ukrainai sunku, kova bus ilga. Tačiau mes palaikome Ukrainą, ji jau parodė, kokia narsi yra. O tuo tarpu Rusija turi pažeidžiamų vietų – jai trūksta žmonių ir aukštųjų technologijų raketų“.

Pasak T.Radakino, prezidentas Vladimiras Putinas panaudojo apie 25 proc. savo kariuomenės galios – užėmė nedidelę Ukrainos dalį, tačiau žuvusių arba sužeistųjų yra apie 50 000.

Anot jo, dabar Rusijos galia diplomatiniu ir ekonominiu požiūriu yra sumenkusi – palyginus su tuo, kokia ji buvo prieš keletą mėnesių.

Admirolas T.Radakinas sakė, kad palaiko ryšį su savo kolega ukrainiečiu generolu Valerijumi Zalužniu – šis pripažino, kad rytuose kovoti sunku.

Anot JK ginkluotųjų pajėgų vadovo, ukrainiečiai – drąsūs žmonės: „Jie su rusais kovoja labai išradingai. Taip pat yra sąžiningi – neslepia, kad jiems reikia pagalbos“.

Eksperto teigimu, Jungtinė Karalystė ir toliau rems Ukrainą ir „šioje kovoje užsibus ilgai“.

Anksčiau šią savaitę Ukrainos prezidento patarėjas Michailas Podoliakas paragino Vakarus padėti jo šaliai kare su Rusija pasiekti „sunkiosios ginkluotės paritetą“ – ragino suteikti daugiau sunkiosios artilerijos, raketų sistemų ir transporto priemonių.

Admirolas T.Radakinas sakė, kad tokias frazes kaip „paritetas“ vertina atsargiai, nes nė vienas pajėgumas nelemia karo baigties. Pasak jo, Jungtinė Karalystė Ukrainai teikia raketų sistemas „MLRS“ ir ką tik pristatė 120 šarvuotų kovos mašinų.

„Mes tiekiame prieštankinius ginklus ir kitokią amuniciją, šis tiekimas dar tęsis. Tačiau svarbu yra viskas, ką teikia tarptautinė bendruomenė – visa tai slypi greta Ukrainos ginkluotųjų pajėgų drąsos ir ryžto kovoti už savo teritoriją. Tai – tikrasis paritetas ir tikroji Ukrainos stiprybė“, – teigė T. Radakinas.

Parengta pagal „The Independent“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.