Karo analitikai: ukrainiečiai okupantus nuodija net ir ant medžių augančiomis trešnėmis

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
  Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi ketvirtadienio rytą traukiniu atvyko į Kijevą. Prisijungę prie Rumunijos prezidento Klauso Iohanniso, šie trys vadovai nuvyko į Irpiną - kovų nuniokotą miestą. Po to juos Kijevo prezidento rūmuose priėmė Volodymyras Zelenskis, kuris su jais surengė spaudos konferenciją. <br> Zuma Press / Scanpix nuotr.
 Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ir Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi ketvirtadienio rytą traukiniu atvyko į Kijevą. Prisijungę prie Rumunijos prezidento Klauso Iohanniso, šie trys vadovai nuvyko į Irpiną - kovų nuniokotą miestą. Po to juos Kijevo prezidento rūmuose priėmė Volodymyras Zelenskis, kuris su jais surengė spaudos konferenciją. <br> Zuma Press / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Jun 17, 2022, 8:19 AM

Jūsų dėmesiui – birželio 16 dienos apžvalga.

Strateginis politinis lygmuo

Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos vadovai traukiniu atvyko į Kyjivą. „Norime parodyti ne tik solidarumą, bet ir užtikrinti, kad mūsų organizuojama pagalba – finansinė, humanitarinė ir ginklų – bus tęsiama <...> tol, kol ji bus reikalinga Ukrainos kovai“, – sakė O.Sholzas. Kancleris pridūrė, kad Rusijai taikomos ES sankcijos „prisideda prie galimybės Rusijai atsisakyti savo plano ir išvesti savo karius – nes toks yra tikslas“.

Prieš tai pasirodė informacija, kad salvinės ugnies raketų sistemos, kurias Vokietija įsipareigojo duoti Kyjivui, numatomos pristatyti liepos arba rugpjūčio mėn., kai Ukrainos kariai bus apmokyti naudotis šiais ginklais. „Mokymas naudotis šiais raketų paleidimo įrenginiais gali prasidėti birželio pabaigoje, o tai reiškia, kad jie gali būti pristatyti liepos pabaigoje arba rugpjūčio pradžioje“, – sakė Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht, atvykusi į derybas su NATO kolegomis Briuselyje.

Gražu. Turime galvoje komunikaciją, nes trys numatomos pristatyti sistemos neatrodo rimtai žiūrint į Europos ekonomikos variklio pajėgumą.

Atrodo, kad Ukraina rado galimybę, nors ir nedideliais kiekiais, eksportuoti grūdus per Rumunijos Juodosios jūros uostą Konstancos mieste. Karo nualinta šalis skuba laiku eksportuoti apie 20 mln. tonų grūdų, įstrigusių jos elevatoriuose, kad atlaisvintų vietą naujam derliui kitą mėnesį. Grūdai iš Ukrainos į Konstancą transportuojami sausuma arba baržomis Dunojaus upe iš mažų Ukrainos Ismailo ir Reni uostų.

Trečiadienį paskelbtame 1 mlrd. dolerių vertės JAV karinės pagalbos Ukrainai pakete numatyta 18 haubicų ir 36 000 šaudmenų, taip pat 18 taktinių transporto priemonių haubicoms gabenti. Kartu JAV atsiųs šaudmenų anksčiau paskelbtoms didelio mobilumo artilerijos raketų sistemoms („HIMARS“), keturias taktines transporto priemones technikai iš mūšio lauko išvilkti, atsargines dalis ir kitą įrangą, dvi pakrančių gynybos sistemas ir tūkstančius radijo stočių, naktinio matymo prietaisų, termovizorių bei kitų optinių prietaisų.

Dėkojame JAV ir kartu su Ukrainos gynėjais prašome siųsti viską kuo greičiau.

Rusijos Jamalo-Nencų autonominėje apygardoje Urengojaus dujų telkinyje užsidegė dujotiekis. „Gazprom Dobycha Urengoy“ gamykloje tarp 7–8 dujų telkinių sprogo 1,4 m skersmens vamzdis, praneša šaltiniai Rusijoje.

Oho, na ir užmojai – rūkyti šalia dujų telkinio! Beje, nors tai tik sutapimas, bet dėl dujotiekio Nord Stream „remonto“, „Gazprom“ 40-čia procentų sumažino dujų tiekimą Vokietijai.

Štai ką, Herr Kanzler, pridarėt savo pasivažinėjimu į Kyjivą.

Rusija kitą mėnesį planuoja didinti naftos gavybą, nes eksporto srautai nukreipiami siekiant išvengti Vakarų sankcijų į Kiniją ir Indiją. Maskoliai prognozuoja, kad naftos gavyba šalyje šiais metais nesikeis arba šiek tiek sumažės. „Iš tikrųjų esame arti vasario mėnesio lygio, kai (naftos gavyba) siekė 10,2 mln. barelių per dieną, planuojame ją toliau didinti liepos mėnesį, priklausomai nuo bendrovių planų“, – žurnalistams sakė ministro pirmininko pavaduotojas Aleksandras Novakas.

Istorijos vadovėliuose rašoma, kad Antrojo pasaulinio karo metu jūrose dažnai skęsdavo tiek nacių, tiek sąjungininkų aprūpinimo laivai. Žinant liguistą driskių potraukį neatsargiai rūkyti, ką gali žinot, kas ten su tais rusų tanklaiviais gali nutikt.

Operacinis lygmuo

Be didesnių pakitimų.

Nežiūrint visų pastangų, rusai nekontroliuoja Bachmuto – Lysičiansko greitkelio ir visiškai neužėmė Severodonecko. Atrodo, kad ir vėl atsiliekama nuo Kremliaus grafiko, nes pasirengimas pulti Slovjansko kryptimi lyg ir baigtas, tačiau nepasiekus paminėtų dviejų taktinių pergalių, jo pradėti, nenorint nusižudyt, kol kas orkai negali.

Ukrainos derybų grupės vadovas, Rados narys Davydas Arakhamia pranešė, kad kovose dėl Donbaso per dieną žūsta iki 500 gynėjų, dar iki tūkstančio yra sužeidžiami. Mhm, mums tai labiau panašu į psichologinę operaciją, kuria bandoma spausti Vakarus greičiau tiekti taip laukiamą ginkluotę nei į faktinius skaičius.

Taktinis lygmuo

Šiaurėje ir šiaurės rytuose rusai vykdė puolamąsias operacijas 9 kryptimis. Rusai, atrodo, rengiasi šturmui Slobožansko krytimi.

Šiaurės rytuose naktį Rusijos iš oro paleista raketa pataikė į Sumų miesto priemiestį, žuvo keturi žmonės ir šeši buvo sužeisti, pranešė regiono gubernatorius. Jis sakė, kad ketvirtadienį 5 val. ryto dar vienas raketų smūgis teko Dobropilijos rajonui, esančiam šalia Rusijos sienos, o po to iš kitos sienos pusės buvo paleisti 26 minosvaidžio sviediniai.

Rytuose tęsėsi mūšiai aplink ir pačiame Severodonecke. Rusų pajėgos telkiamos puolimui Slovjansko kryptimi.

Pietuose rusai suaktyvino diversinių grupių veikimą bei inžinerinių gynybinių įtvirtinimų rengimą tarp Nikopolio ir Mykolajivo. Ukrainiečių jungtinės pajėgos sunaikino keletą diversantų, tačiau atrodo, kad rusai ruošiasi smogti keliomis kryptimis. Labiausiai tikėtinas atnaujintas bandymas veržtis Mykolajivo link, siekiant vėl užimti ukrainiečių pastarosiomis savaitėmis atsikovotas teritorijas.

Melitopolyje ūkininkai okupantus vaišina užnuodytomis trešnėmis. Okupantai žino, kad nieko negalima imti iš vietinių, todėl bando prisivogti uogų nuo trešnių medžių. Apdairūs ūkininkai jau nupurškė juos didžiulės koncentracijos chemikalais, skirtais ėdriam maskoliui numarinti skausmingu, sunkiai stabdomo kraujavimo iš skrandžio būdu.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.