Dėl Rusijos programišių kibernetinės atakos stringa Lietuvos institucijų, verslo veikla

Dėl su Rusija siejamos programišių grupuotės tebesitęsiančios kibernetinės atakos pirmadienį strigo dalies valstybės institucijų ir įmonių veikla.

Dėl su Rusija siejamos programišių grupuotės tebesitęsiančios kibernetinės atakos pirmadienį strigo dalies valstybės institucijų ir įmonių veikla.<br> 123rf iliustr.
Dėl su Rusija siejamos programišių grupuotės tebesitęsiančios kibernetinės atakos pirmadienį strigo dalies valstybės institucijų ir įmonių veikla.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2022, 2:29 PM

Atsakomybę už išpuolį prisiima grupuotė „Killnet“, savo socialinio tinklo „Telegram“ kanale vis skelbiantys informaciją apie planuojamas ir įvykdytas vadinamąsias paskirstytas paslaugos trikdymo (DDoS) atakas.

Paslaugų trikdžiai

Išplatintame vaizdo įraše grupuotės atstovas nurodė, kad atakomis keršijama už prieš pusantros savaitės įvestus Kaliningrado tranzito ribojimus kai kuriomis prekėms.

Įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno ir juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą, ir nurodė tai padariusi remiantis Europos Komisijos išaiškinimu.

Tebesitęsiant kibernetinėms atakoms prieš valstybės institucijas Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pirmadienį dėl saugumo sustabdė savo informacinių sistemų veikimą.

VMI pranešė tai padariusi „užfiksavus neįprastai didelį prisijungimų srautą“.

„Atkreipiame dėmesį, jog VMI klientų duomenys yra saugūs. Šiuo metu išjungta VMI internetinė svetainė, Mano VMI sistema bei nėra galimybės gauti paslaugų telefonu“, – pranešė inspekcija.

Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė patvirtino, jog dėl sutrikdytos informacinių sistemų veiklos Lietuvoje stringa pasų išdavimas.

„Stringa informacijos patalpinimas, atnaujinimas mūsų interneto svetainėje, bet blogiausia, kad šiuo metu trikdžių patiria vidinės sistemos, pavyzdžiui, pasų išdavimo sistema“, – sakė E. Gudzinskaitė.

„Gali susidaryti eilutės ir gali būti, kad dalies klientų aptarnauti laiku nepavyks“, – pridūrė ji.

Pasak E. Gudzinskaitės, su panašiomis problemomis specialistai susiduria užsieniečiams išduodami leidimus gyventi Lietuvoje.

„Esame atakuojami“

Valstybės valdomų Lietuvos oro uostų atstovas spaudai Tadas Vasiliauskas BNS patvirtino, jog įmonės interneto svetainės patyrė tam tikrų trukdžių.

„Tam tikrų trukdžių turime, bet viskas veikia, mūsų sistemos veikia“, – sakė jis.

T. Vasiliauskas nurodė, jog su veiklos trikdžiais įmonė susiduria nuo praėjusios savaitės pradžios.

Verslo valdymo sistemos „BSS“ diegimo ir aptarnavimo paslaugas teikiančios įmonės interneto puslapis neveikia pastarąsias kelias valandas.

„Žinome iš viešosios erdvės, kad yra rizika ir esame atakuojami. Užpultas mūsų internetinis puslapis, kur skelbiama informacija“, – sakė įmonės „BSS IT“ vadovas Nerijus Jankauskas.

Pasak jo, panašu, jog svetainė neveikia dėl DDoS atakos.

„Killnet“ savo „Telegram“ paskyroje nurodė dokumentų valdymo sistemų paslaugas teikiančių įmonių puslapius savo taikiniais.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras dar (NKSC) praėjusią savaitę pranešė apie išaugusį DDoS atakų skaičių, tada išpuolius pranešė patyrę ir valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“.

BNS pirmadienį nepavyko susisiekti su NKSC vadovu Deividu Stumbru.

Pasak premjerės Ingridos Šimonytės, tokios atakos kartojasi nuo Rusijos invazijos Ukrainoje pradžios vasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.