Karo analitikai: Baltijos šalys į šį Rusijos ir Baltarusijos žingsnį turi reaguoti labai rimtai

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
Po raketų smūgių gelbėtojai Kijeve išneša sužeistą moterį iš sugriauto daugiabučio namo, 2022 m. birželio 26 d.
Po raketų smūgių gelbėtojai Kijeve išneša sužeistą moterį iš sugriauto daugiabučio namo, 2022 m. birželio 26 d.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Jun 27, 2022, 8:22 AM, atnaujinta Jun 27, 2022, 8:24 AM

Jūsų dėmesiui – birželio 26 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Sulaukėme Kremliaus atsako. Vladimiras Putinas pažadėjo, jog artimiausiais mėnesiais Maskva Baltarusiją apginkluos raketų sistemomis „Iskander-M“. Tai V.Putinas pareiškė šeštadienį susitikimo Piteryje su Aliaksandru Lukašenka metu. Taktinės raketų sistemos „Iskander-M“ gali naudoti tiek balistines, tiek sparnuotąsias raketas, užtaisytas įprastiniais arba branduoliniais sprogmenimis.

V.Putinas įsakė Rusijos ir Baltarusijos gynybos ministrams ir štabų viršininkams suderinti visas su šiuo klausimu susijusias detales. „Aš visiškai sutinku“, – sakė Lukašenka. „Tai susitarimas“, – užbaigė V.Putinas. Tai ir yra, kaip sakė Marija Zacharova, „ne diplomatinis, o praktinis“ Rusijos atsakas į Kaliningrado tranzito ribojimo klausimą.

Šis Kremliaus ėjimas yra žinutė Vakarams, kad tiesioginės konfrontacijos su NATO narėmis misiją deleguoja „išprotėjusiam“ diktatoriui Minske. Lenkija, Baltijos šalys turi į šį žingsnį reaguoti labai rimtai, o Lietuva ir Aljansas suskaičiuoti į priekį visus įmanomus Kremliaus ėjimus. Turime numatyti visas grėsmes, kurios gali kilti iš Baltarusijos pusės. Karinį atgrasymą turime keisti į karinį pasirengimą sulaikyti ir gintis. Juk ne kartą sakėme, kad laikas galvoti apie „Patriot“ oro gynybos / priešraketinę sistemą buvo vakar.

Privalome pasiruošti įvairiems galimiems variantams, suvokiant, kad žarijas ekonominio ir karinio pobūdžio eskalacijose baltarusių rankomis žarstys V.Putinas ir jo lėlininkai. Mūsų įsitikinimu, „migrantų krizė“ Lietuvos ir Lenkijos pasienyje buvo sukurta, be spaudimo ES tam, kad Kremlius pasitikrintų, kaip veikia Lietuvos ir Lenkijos jėgos struktūros, kaip sąveikauja su NATO ir ES, ieškota silpnųjų grandžių.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Ihoris Žovkva pareiškė, kad Ukraina laikinai atsisako narystės NATO. Ukrainos žiniasklaida praneša, jog NATO narės atmetė Ukrainos siekius ir šalis „daugiau nieko nedarys“.

Madride vyksiančiame aukščiausiojo lygio susitikime NATO priims naują Strateginės koncepcijos versiją, kurioje greičiausiai bus patvirtinta Ukrainos partnerystė, išbraukiant nuorodą į strateginę partnerystę su Rusija.

„Jei Ukraina būtų NATO, esu tikras, kad vis dar vyktų kova už Ukrainos nepriklausomybę. Tačiau viskas būtų buvę kitaip. Manau, kad taip. Nebūtų buvę tiek daug aukų, galėjo kilti nedidelis karinis konfliktas arba provokacijos iš Rusijos, jų nesutarimai ir panašiai. Tačiau manau, kad būtume išgelbėję daugybę žmonių“, – sakė Volodymyras Zelenskis.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas teigia, kad Ukrainos perspektyva NATO turi būti aptarta pasibaigus Rusijos pradėtam karui. Apklausų duomenimis, ukrainiečių parama narystei NATO sumažėjo. Primename, kad viena iš Kremliaus keliamų sąlygų iki vasario 24-osios invazijos ir buvo Ukrainos atisakymas tapti visateise NATO nare.

Joe Bidenas šeštadienį išvyko į savaitę truksiančius aukščiausiojo lygio susitikimus Europoje. Vizitų metu bus aptarti karinės paramos Ukrainai, maisto ir energetinės krizės klausimai. JAV neramina Ukrainos rytuose didėjantis ordos spaudimas ir taktiniai laimėjimai.

Kad ir kaip žiauriai tai skamba, mes siūlytume Ukrainai mažiau kliautis Vakarų parama, daugiau veikti patiems, pasinaudojant geriausia Čečėnijos karų patirtimi. Neturėdami jokios Vakarų paramos čečėnai laimėjo pirmąjį karą ir privertė Maskvą pasirašyti paliaubas.

Operacinis lygmuo

Ukrainos gynybos ministerijos generolas majoras Kyrylo Budanovas pareiškė, jog „Ukraina grįš į 1991 m. sienas <...>, o iki metų pabaigos aktyvių karo veiksmų beveik nebeliks“. Kovos pobūdis Ukrainos rytuose pasikeis, kai į mūšį bus mesta 10 tūkstančių Jungtinėje Karalystėje apmokytų Ukrainos karių.

Mes puikiai prisimename garbių Ukrainos politikų ir patarėjų pareiškimus, kad štai štai – ir lūžis kare įvyks, birželį Ukraina pereis į kontrpuolimą, o liepą okupantai bus išvyti iš visų okupuotų teritorijų. Tai, deja, neįvyko ir artimiausiu metu neįvyks. Kare labai svarbu operuoti realiais, o ne įsivaizduojamais skaičiais ir realia padėtimi. O ji rodo, kad Ukrainos rytuose vyksta sunkiųjų ginklų dvikova, kurioje rusai kol kas atrodo geriau.

Taktinis lygmuo

Sekmadienio rytą rusiškieji fašistai paleido į Kyjivą 14 raketų, kai kurias numušė oro gynybos sistemos, kitos pataikė į daugiaaukštį gyvenamąjį pastatą ir vaikų darželį. Yra aukų.

SBU (Ukrainos saugumas) atskleidė Rusijos generalinio štabo žvalgybos (GRU) agentų tinklą, kuris turėjo padėti priešui užgrobti Ukrainą. Šio tinklo darbą dalinai koordinavo Ukrainos parlamentaras Andrijus Derkačas, kuris, kaip teigiama tyrime, prižiūrėjo kelių privačių saugos bendrovių kūrimą įvairiuose regionuose tam, kad pasinaudojant šiomis struktūromis galėtų kontroliuoti ir/ar užgrobti priskirtas Ukrainos teritorijas.

Šiaurėje ir šiaurės rytuose okupantai toliau vykdo gynybines operacijas, tęsdami artilerijos apšaudymą. Pataikyta į gyvenamųjų namų kvartalą Charkive. Artilerijos ugnimi apšaudyti Sumų ir Černigovo sričių pasienio rajonai. Sekmadienio ryt1 visuose rytų fronto ruožuose vyko itin intensyvus artilerijos apšaudymas.

Rytuose rusai sutelkė pastangas visiškai atkirsti Lysičianską, mėginama apsupti besiginančius ukrainiečių dalinius.

Ukrainos karo lėktuvai smogė į priešo junginius įvairiose vietovėse, okupantų nuostoliai tikslinami.

Rusijos gynybos ministras Sergėjus Šoigu galėjo atvykti į laikinai okupuotą Ukrainos teritoriją. Rusijos žiniasklaida pranešė, kad jis „inspektavo Rusijos karių grupę, dalyvaujančią kare Ukrainoje“.

Sveikiname Rūtą Meilutytę su fantastišku pasirodymu ir antruoju aukso medaliu.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.