Dar neaišku, kaip klostysis, bet yra dar viena šalis, kuri galėtų paremti Ukrainą 155 mm haubicomis

Paaiškėjo labai įdomi informacija: yra šalis, kur galima rasti 1000 papildomų 155 mm haubicų ir ji jas iš tikro gali atsiųsti Ukrainai

 „KH-179“ tarnybą pradėjo dar 1983 metais. Vieną tokią haubicą aptarnauja 14 žmonių įgula, kuri gali paleisti 4 šūvius per minutę.<br> J. Seung IK nuotr. / Wikimedia commons
 „KH-179“ tarnybą pradėjo dar 1983 metais. Vieną tokią haubicą aptarnauja 14 žmonių įgula, kuri gali paleisti 4 šūvius per minutę.<br> J. Seung IK nuotr. / Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2022, 12:19 PM, atnaujinta Jun 28, 2022, 3:12 PM

155 mm haubicų šiaip jau nėra daug. JAV turi gal porą tūkstančių naudojimui paruoštų „M777“ ir nemažai savaeigių haubicų – bet visų jų į Ukrainą tikrai neperduos. Kitos šalys turi po kelis šimtus ar vos kelias dešimtis vienetų tokios ginkluotės. Vakarų šalys ilgą laiką vengė naujinti ginkluotę ir pildyti arsenalus. Ginklai buvo perkami savo teritorijos gynybai – o ne siuntimui į visai kitą šalį, kur karybos specifika yra visai kita.

Bet, pasirodo, yra viena šalis, kuri turi tūkstantį „atliekamų“ 155 mm haubicų, – Pietų Korėja. Aišku, pati Pietų Korėja turi agresyvų kaimyną, tačiau šalies valdžia ruošiasi išardyti ir saugojimui perkelti nemažai artilerijos vienetų. Tarp jų – tūkstantis tempiamų haubicų „KH-179“.

„KH-179“ tarnybą pradėjo dar 1983 metais. Vieną tokią haubicą aptarnauja 14 žmonių įgula, kuri gali paleisti 4 šūvius per minutę. Sviedinys „M107“, paleistas iš „KH-179“, lekia 18 km – bet reaktyviniai sviediniai pasiekia 30–36 km atstumą.

Ukraina visiškai pereina prie 155 mm haubicų naudojimo. Tai – svarbus pajėgumas, kuris, kaip tikimasi, su laiku padės Ukrainai išstumti okupantus iš savo teritorijos. Tačiau ukrainiečiai teigia, kad jiems reikia dar tūkstančio haubicų, kad kažką pasiektų. Iš kur jų gauti?

Pietų Korėja galvoja išleisti šias haubicas į atsargą – nes jos sensta ir pasikeitė šalies karinė doktrina. Kai Pietų Korėja nebenaudos savo „KH-179“, ji remsis savaeigėmis 155 mm haubicomis ACS, kurių turi daugiau nei 2,3 tūkstančio. Pietų Korėja savo ginkluotę koreguoja pagal tai, kaip vystosi Šiaurės Korėjos ginkluotės tendencijos, ir kokio tipo karą galima prognozuoti – tempiamų 155 mm haubicų poreikis, atrodo, nebėra numatomas. O Ukrainai jos net labai praverstų.

Pietų Korėja į atsargą norėtų išleisti ir 156 salvinės ugnies sistemas „K136A1 Kooryong“. Jos veikia 23–36 km atstumu ir yra pakankamai efektyvios – nors ir senos.

Bet ar Pietų Korėja remtų Ukrainą? Na, tai – vidinių susitarimų klausimas. Tai, kad haubicos būtų perkeltos saugojimui į rezervą, nėra tolygu jų išmetimui – Pietų Korėja jų visiškai neatsisako. Be to, jų išleidimas į saugyklas yra numatytas „artimai ateičiai“, o ne dabar iš karto. Tačiau Pietų Korėja puikiai supranta Ukrainos padėtį ir yra pasiruošusi dalintis ginkluote. Pavyzdžiui, 22 sistemos „K136A1“ yra ruošiamos perleidimui Filipinams.

Ukrainiečiai laiko špygas. Neaišku, kiek potencialo turi šis reikalas, bet tos haubicos labai smagiai daužytų nekviestus svečius. Nors prieš tai reikėtų susitarimų ir išspręsti akivaizdžius logistikos klausimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.