Kas tie paslaptingieji Ukrainos „Šamanai“ – kariai, veikiantys Rusijos užnugaryje?

Elitinis Ukrainos specialusis dalinys vykdo reidus Rusijos kariuomenės užnugaryje – ypač Rusijos teritorijoje. Laikraštis „The Times“ praneša kalbėjęs su neįvardytu Ukrainos karinės žvalgybos pareigūnu ir kovotojais, prsisitačiusiais šaukiniais „Adonis“ ir „22“ – dviem 25 metų seržantais, kurie su Rusija kovoja nuo invazijos pradžios 2014 m.

 Elitinis Ukrainos specialusis dalinys vykdo reidus Rusijos kariuomenės užnugaryje – ypač Rusijos teritorijoje.
 Elitinis Ukrainos specialusis dalinys vykdo reidus Rusijos kariuomenės užnugaryje – ypač Rusijos teritorijoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2022, 7:19 PM

Kalbama apie batalioną „Šamanas“. Tai – Ukrainos karinės žvalgybos tarnybos 10-ojo specialiųjų pajėgų būrio – šturmo ir žvalgybos padalinio – slapyvardis. Į jį priimami tie, kurie išlaiko nelengvus bandymus. Kovotojai turi nardymo, šuolių su parašiutu ir alpinizmo įgūdžių.

Pažymima, kad bataliono kariai Afganistane kovėsi petys į petį su amerikiečių ir britų kolegomis – ir pelnė Ukrainos specialiųjų pajėgų grietinėlės šlovę. „Siunčiame juos atlikti sunkiausių užduočių, nes jie yra geriausi ir drąsiausi. Karo veiksmuose jie yra labai svarbūs“, – sakė anonimiškumą panorėjęs išlaikyti žvalgybos pareigūnas.

Straipsnyje pažymima, kad bataliono „Šamanas“ misija – naikinti Kremliaus karinėms operacijoms gyvybiškai svarbią infrastruktūrą. Šiuo tikslu buvo surengti keli slapti reidai į Rusijos teritoriją, kur specialiosios pajėgos buvo išlaipintos sraigtasparniais naktį, kertant sieną nedideliame aukštyje.

Tikslūs specialiųjų pajėgų taikiniai yra įslaptinti – tačiau faktas, kad tokie reidai vykdomi, padeda paaiškinti Rusijos naftos perdirbimo gamyklų, amunicijos sandėlių ir ryšių tinklų sabotažą.

„Įdomiausios misijos vyksta priešo užnugaryje, sprogmenų dėjimas priešo užnugaryje, užsienyje“, – sakė „22“. Pasak „Adonio“, rusai, dalyvaujantys tokiuose reiduose, nežino, kas nutiko. „Jie dažnai negali patikėti, kad mes ten buvome“, – teigia specialiųjų pajėgų karininkas.

Tačiau elitinės specialiosios pajėgos dalyvauja ne tik išpuoliuose už fronto linijos. Jiems taip pat tenka koordinuoti mažiau patyrusių pėstininkų veiklą ir dalyvauti mūšiuose Ukrainoje. Visų pirma, jie „susitiko“ su Rusijos specialiosiomis pajėgomis Antonovo aerodrome Gostomelyje, išvalė Mošūno kaimą netoli Kijevo, dalyvavo visuose svarbiuose mūšiuose aplink sostinę ir persekiojo rusus, bėgančius į Baltarusiją per Černobylio uždraustą zoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.