Karo analitikai: Maskva skelbia, kad pasiektas vienas iš operatyvinių einamųjų Kremliaus tikslų Karo analitikai: tai nieko nekeičia

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Senyvas vyras laiko nuolaužą po naktinės Rusijos raketų atakos prieš licėjų ir technikos mokyklą Saltivskio rajone Charkove, Ukrainos šiaurės rytuose. <br> Sipa press / Scanpix nuotr.
 Senyvas vyras laiko nuolaužą po naktinės Rusijos raketų atakos prieš licėjų ir technikos mokyklą Saltivskio rajone Charkove, Ukrainos šiaurės rytuose. <br> Sipa press / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Jul 6, 2022, 7:25 AM, atnaujinta Jul 7, 2022, 8:24 AM

Jūsų dėmesiui – liepos 5 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Maskva skelbia, jog užėmus Severodonecką ir Lysičianską, kontroliuojama visa Luhansko apskritis, o tai ir buvo vienas iš operatyvinių einamųjų Kremliaus tikslų. Pasaulio žiniasklaida ir „ekspertai“ analizuoja padėtį ir svarsto, kas bus toliau. O gal Vladimiras Putinas apsiramins? Gal pasitenkins tuo, ką užgrobė?

Tuo tarpu V.Putinas nurodė savo karo nusikaltimų ministrui tęsti puolimą Ukrainoje ir paragino Rusijos ginkluotąsias pajėgas kituose frontuose siekti savo tikslų pagal „iš anksto patvirtintus planus“. O kad nepritrūktų motyvacijos, fronto dalyvius apdovanojo „Rusijos didvyrio ordinu“ – aukščiausiu galimu apdovanojimu ordoje.

Europos Sąjunga įsteigs atstatymo platformą, kuri koordinuos Ukrainos atstatymą, pareiškė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. Ši platforma bus naudojama investicijų poreikiams nustatyti, veiksmams koordinuoti ir ištekliams paskirstyti. Skaičiuojama, kad Ukrainos atstatymas kainuos 750 mlrd. dolerių. Ukraina reikalauja, jog pinigų atgavimo šaltinis būtų „Rusijos ir Rusijos oligarchų turtas“.

Labai gražūs ir kilnūs šie ir kiti panašūs tikslai, tačiau dabar visą energiją reikėtų skirti ne skambiems pareiškimams, selfiams ir fotografijoms, o priešo snukio daužymui fronto linijoje. Gražios besišypsančių, baltais marškinėliais pasipuošusių G7 ir ES vadovų fotografijos nieko nepakeis. Tai kas, kad visi šaiposi iš V.Putino BRICSo ir Kaspijos viršūnių susitikimo, kurio lyderiai it mietą prariję balvonai – orda juda toliau.

Ukraina dar sykį pakvietė Romos popiežių Pranciškų apsilankyti Ukrainoje, ragindama pontifiką toliau melstis už jos žmones. Popiežius sakė, kad tikisi, jog po kelionės į Kanadą galės nuvykti į Maskvą ir Kijevą, dėdamas pastangas užbaigti karą Ukrainoje.

Tai, žinoma, nieko nepakeis, tačiau gal popiežius Pranciškus pats pasikeis, iš arti pamatęs šėtono veidą.

Didžioji Britanija įšaldė dar šešių asmenų ir vienos įmonės turtą, taip pat paskelbė apie ketinimą įvesti naujas ekonomines, prekybos ir transporto sankcijas Baltarusijai dėl šalies paramos Rusijos invazijai į Ukrainą. Naujasis paketas apims importo ir eksporto draudimus prekėms už maždaug 60 mln. svarų sterlingų, įskaitant naftos perdirbimo prekių, pažangiųjų technologijų komponentų ir prabangos prekių eksportą bei baltarusiškos geležies ir plieno importą. Planuojama kai kurioms Baltarusijos bendrovėms uždrausti leisti skolos vertybinius popierius ir prekiauti vertybiniais popieriais Londone.

Kremlius stebi Lietuvą pro didinamąjį stiklą ir tikisi, kad situacija dėl krovinių tranzito į Kaliningradą bus išspręsta. Atvirai grasinama, jog svarstomi „įvairūs scenarijai, jei blokada tęstųsi“.

Balandžio pradžioje Europos investicijų bankas Ukrainai pervedė 668 mln. eurų skubios pagalbos. Bankas papildomai Ukrainai skirs 700 mln. dolerių.

Operacinis lygmuo

Tiek iš Severodonecko, tiek iš Lysičiansko ukrainiečiai pasitraukė dar prieš dvi dienas iki rusiškų batų pasirodymo miestuose. Tai buvo daroma sąmoningai, siekiant saugiai išvesti karinius dalinius, neprarandant nei vieno kario gyvybės. Tuo tarpu rusai dvi paras kariavo tuščiuose miestuose. Tokia taktika naudojama tam, kad rusus kuo ilgiau klampinti ilguose ir varginančiuose mūšiuose, laukiant sunkiųjų ginklų iš Vakarų.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis savo naktiniame kreipimesi labai aiškiai įvardino einamuosius Ukrainos tikslus: „Mes atstatysime sienas, atgausime žemę, bet visų pirma reikia išgelbėti žmones“.

Teigiama, kad JAV suteiktos HIMARS, kurios jau veikia, gali iš esmės pakeisti konflikto pusiausvyrą. Laimėti daugiau laiko – reiškia gauti daugiau atsargų, o tai savo ruožtu nusveria svarstykles Ukrainos naudai – žinant, kad Rusijai šiuo metu sudėtinga atnaujinti sugadintą ir sunaikintą amuniciją. Nepaisant to, ordos nesustoja ir tęsia intensyvų puolimą visose fronto linijose.

Taktinis lygmuo

Antradienio rytą driskiai į Dnipro sritį paleido septynias raketas. Šešios numuštos. Puikiai dirba oro gynybos sistemos ir jas valdantys žmonės. Tai džiugina.

Išlieka grėsmė, kad driskiai gali atakuoti raketomis iš Baltarusijos Respublikos teritorijos ir oro erdvės.

Rusai surengė antskrydį į Charkivo miestą.

Driskiai mėgino brautis link Slovjansko, tačiau buvo sustabdyti – tačiau pietvakarių kryptimi rusai pasistūmėjo ir užgrobė Klynove, 8 km iki Bachmuto.

Buvo skelbiama apie Potiomkino, Ivanivka ir kitų gyvenviečių praradimą – tačiau panašu, jog driskiai iš ten vėl išrūkyti.

Avdijivkos ir Zaporižės kryptimis rusai pliekia iš visų įmanomo kalibro ginklų palei visą fronto liniją. Avdijivkos gyvenvietė atakuota ir iš oro.

Rusija raketomis vėl smogė Mykolajivo uostamiesčiui.

Ukrainos aviacija ir raketų bei artilerijos daliniai toliau smogė priešo sandėliams ir užpuolikų susitelkimo vietoms, ypač Chersono srityje.

Gyvačių saloje plazda Ukrainos vėliava. Tai ne tik simbolinė, bet ir taktinė pergalė. Svarbiausia tai, jog driskiai su savo geldomis nedrįsta artintis link mažos lemtingos salos. Gyvačių.

Ukraina paprašė Turkijos sulaikyti su Rusijos vėliava plaukiojantį krovininį laivą „Žibek Žoly“, gabenusį grūdus iš Rusijos okupuoto Berdjansko uosto. Šiame laive pakrautas pirmasis maždaug 4500 tonų grūdų krovinys, kuris priklauso Ukrainai.

Euras nukrito į rekordines 19 metų žemumas ir šiuo metu keičiamas FX rinkose į 1,03 JAV dolerio.

Komentaras

Šiuo metu visas pasaulis nori įlįsti į V.Putino galvą ir sužinoti, kokie gi tie Rusijos tikslai „pagal iš anksto patvirtintus planus“. Mums neatsibosta kartoti, tad pakartosime dar sykį: artimiausias Kremliaus tikslas – visos Ukrainos okupacija; galutinis tikslas – NATO demontavimas, sugrįžimas į 1997-ųjų geopolitinę sanklodą ir JAV kariuomenės su branduoliniais ginklais patraukimas iš Europos. Šių tikslų driskiai siekia ir sieks visomis sau įmanomomis priemonėmis.

Vakarų lyderiai laukia, kada Putino ordos sustos, skaičiuoja karo kainą – tačiau bėda ta, kad ordos niekada nesustos. Vakarai anksčiau ar vėliau jas bus priversti stabdyti jėga. Kuo anksčiau pasaulio „lyderiai“ nustos krauti į kelnes ir supras, kad Rusiją ne tik galima, bet ir reikia kuo skubiau stabdyti jėga – tuo karas greičiau baigsis.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.