Karo analitikai: Rusiją intensyvus karas išsekino ir mulkinti rusus apie „specialiąją operaciją“ sekasi vis sunkiau

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
   Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Ukrainiečių kariai, sėdintys ant Ukrainos šarvuotos kovos mašinos, mojuoja važiuodami prie išvažiavimo iš Kramatorsko Rytų Ukrainoje, 2022 m. liepos 6 d.. <br>AFP / Scanpix nuotr.
 Ukrainiečių kariai, sėdintys ant Ukrainos šarvuotos kovos mašinos, mojuoja važiuodami prie išvažiavimo iš Kramatorsko Rytų Ukrainoje, 2022 m. liepos 6 d.. <br>AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

2022-07-07 08:24, atnaujinta 2022-07-08 08:23

Jūsų dėmesiui – liepos 6 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Rusijos Valstybės Dūmos žemutiniuose parlamento rūmuose svarstomas teisės aktas dėl ekonominių priemonių Rusijos kariuomenės paramai. Kai jis bus priimtas, juridiniai asmenys Rusijoje privalės vykdyti sutartis su Rusijos ginkluotosiomis pajėgomis.

Visa tai reiškia, kad Rusija de jure ims veikti karo ekonomikos pagrindu, kas iš esmės prilygsta karo padėties paskelbimui, kai pagrindiniai šalies resursai skiriami karui. Šie Kremliaus veiksmai signalizuoja, kad Rusiją intensyvus karas išsekino ir mulkinti šalies visuomenę apie kažkokią „specialiąją operaciją“ režimui sekasi vis sunkiau. Tikriausiai greitai bus skelbiama ir visuotinė mobilizacija, „įpakuota“ į kokį nors tėvynės gynimo įstatymo paketą.

Ukraina teigia, kad Rusija metė visas pajėgas mūšiams Rytų Ukrainoje. Patiriami didžiuliai nuostoliai, ligoninės perpildytos. Lysičianske liko apie 15 000 gyventojų. Okupantai ieško kolaborantų, derasi su jais kad parodytų proukrainietiškai nusiteikusių gyventojų namus ir butus. Kariškių namai plėšiami, tempiami daiktai ir drabužiai.

Donecko gubernatorius ragina evakuoti 350 000 gyventojų, kad būtų išsaugotos gyvybės, o Ukrainos kariuomenė galėtų geriau ginti miestus. Donecko srityje taikos metu gyveno 1,6 mln. gyventojų

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas antradienį kalbėdamas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu pasakė, kad tiki, jog Ukraina susigrąžins teritorijas, kurias neseniai užgrobė Rusija. JK premjeras informavo apie naujausią „siuntinį“ – karinę įrangą, „įskaitant 10 savaeigių artilerijos sistemų“, kuri bus atgabenta artimiausiomis dienomis.

Bendrame pareiškime 35 Vakarų valstybės bei Japonija ir Pietų Korėja ragina nerengti jokių tarptautinių sporto renginių Rusijoje ir Baltarusijoje, o jų piliečiams uždrausti dalyvauti tarptautinėse varžybose. Naujose rekomendacijose šios valstybės paragino sustabdyti Rusijos ir Baltarusijos valdymo organų narystę tarptautinėse sporto federacijose.

Antradienį stipriai atpigo nafta. Teigiama, kad tai įvyko dėl recesijos baimės ir stiprėjančio JAV dolerio. Vakarų Teksaso naftos žaliava atpigo 8,6 proc. – iki 99,12 JAV dolerio už barelį, pirmą kartą nuo balandžio mėnesio žemiau 100. Sumažėjus pasaulinei naftos paklausai, kainos gali dar labiau nukristi – iki 65 JAV dolerių už barelį.

Rusijos naftos gavybos bendrovė „Vostok Oil“, vystanti naftos gavybą Arktyje, pasišovė „palengvinti pasaulinę energetikos krizę“ ir mesti iššūkį JAV naftos gavybai. Praėjusį mėnesį bendrovė „Rosneft Oil“ šį projektą palygino su Nojaus arka, kuri gali išgelbėti pasaulį.

Panašu, jog rusams „pasaulio išgelbėti“ nepavyks, mat investuotojai užsuko pinigų kranelius. Du rėmėjai nutraukia 180 mlrd. dolerių vertės projekto finansavimą, o dėl sankcijų į šį regioną negali atvykti tanklaiviai, gręžimo ir kita įranga. Taip kad „Vostok Oil“ telkinius pradės eksploatuoti 2029-aisiais, o ne 2024-aisiais, kaip buvo planuota. Jei iš viso pradės.

Šią savaitę JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas Balyje vyksiančioje G20 ministrų konferencijoje susitiks su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi ir nesusitiks su Rusijos užsienio teroro ministerijos vadovu Sergėjumi Lavrovu. A.Blinkenas ragins Kiniją neremti Rusijos invazijos į Ukrainą ir spausti Maskvą gražinti maistą ir trąšas į pasaulio rinkas. Spėjama, kad JAV pasiūlys Kinijai panaikinti kai kuriuos muitus.

Khm.... Kovoje prieš vieną drakoną, maitinamas kitas. Vakarai ir niekas kitas išaugino abu juos.

Operacinis lygmuo

Kaip ir prognozavome, rusai, deja, ruošiasi Slovjansko puolimui – ir priešingai nei „karo ekspertai“ numatė, po Lysičiansko užėmimo sustoti neketina.

Artimiausiu metu (ne rytoj ir poryt, o artimiausiais mėnesiais) galime sulaukti tam tikrų pokyčių kare. Ukraina gali tapti pajėgi efektyviai stabdyti okupantą ir galvoti apie puolamąsias operacijas.

Būsima sėkmė fronte priklauso nuo logistikos, ginklų efektyvumo, pajėgų sąveikos, karių ir jų vadų profesionalumo bei sumanumo. Rusija resursų ordos aprūpinimui amunicija, kuru, degtine ir ėdalu turės dar ilgam, tačiau jau dabar susiduria su neefektyvios, pasenusios ginkluotės problemomis. Kariuomenė išsekinta, išretinta, o praradimams kompensuoti reikia šimtų tūkstančių žalių šauktinių – patrankų mėsos.

Tuo tarpu Ukraina jau dabar sugeba numušti daugumą į jos objektus skriejančių raketų ir efektyviai daužyti rusų pozicijas HIMARSais. JK ir kitose NATO valstybėse ruošiami ukrainiečių kariai naujos, modernios ginkluotės valdymui, kurie netrukus stos į mūšį.

Suprasdami kai kurių jūsų susirūpinimą ir komentarus, piktinantis, kad Vakarai duoda per mažai ginklų, norime darsyk pabrėžti, kad ukrainiečiai neturėtų ką veikti su naujausia NATO ginkluote, kad ir kiek jos būtų privežta į Ukrainą. Ginklu reikia išmokti naudotis. Tai užima daug laiko. Taigi, kantrybės. Karas – ne krepšinio varžybos ir ne kinas.

Taktinis lygmuo

Okupantai Charkivo rajone tęsia apšaudymą iš sraigtasparnių, tankų, minosvaidžių, pabūklų ir raketinės artilerijos.

Du žmonės žuvo ir septyni buvo sužeisti, kai Rusijos pajėgos apšaudė Slovjanską. Užsidegė centrinis miesto turgus, taip pat nukentėjo pats centras bei kiti rajonai.

Skėriai mėgina brautis link Bachmuto dvejomis kryptimis, tačiau nesėkmingai.

Avdijivkos – Zaporižės kryptimis tęsiasi apšaudymas palei visą fronto liniją.

Šaltiniai teigia, jog Ukrainos pajėgos po truputį stumiasi Chersono link.

Trečiadienį 3 val. 50 min. Rusijos laivai paleido 6 kruizines raketas. Taikytasi į Dnipro. Visos raketos numuštos.

Odesos rajone numuštos 3 rusų raketos.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų bombonešiai ir atakos lėktuvai sunaikino du lauko šaudmenų sandėlius, du okupantų įtvirtinimus ir daugiau kaip 10 vienetų priešo technikos.

Anksčiau skelbta apie sunaikintą okupantų karinę bazę Melitopolyje – patikslintais duomenimis žuvo apie 200 rusų karių, daugiau kaip 300 sužeista.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.