Kibernetikos specialistas nepaguodė – kuo toliau, tuo atakų prieš Lietuvą daugės

Savaitės pradžioje, liepos 4-osios vakarą, programišiai nutekino apie 50 tūkst. automobilių švaros centrų „Švaros broliai“ sistemos duomenų: vardus, dalį pavardžių, automobilių valstybinius numerius, kai kurių elektroninio pašto adresus ir telefono numerius.

Kuo toliau, tuo atakų skaičius didės.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Kuo toliau, tuo atakų skaičius didės.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
J.Drazdas.<br> Stop kadras
J.Drazdas.<br> Stop kadras
L.Žagarienė.<br>Stop kadras
L.Žagarienė.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (3)

Liudmila Petrakova

Jul 7, 2022, 10:54 AM

Įmonės „Švaros broliai“ direktorė pabrėžia, kad jautrūs duomenys bazėje saugomi ir kaupiami nebuvo. Taip pat žada, kad bus imtasi priemonių, kad tokios atakos nepasikartotų.

„Vyksta tyrimas, aiškinamės, kur konkrečiai, kokios spragos leido programišiams patekti į šitą mūsų duomenų bazės vietą. Rengsime planą, ką turime padaryti mes, mūsų saugumo partneriai ar bet kuri susijusi šalis, kad mūsų klientai nepatirtų daugiau tokių atakų“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo „Švaros brolių“ direktorė Lina Žagarienė.

Kibernetikos specialistas Jokūbas Drazdas teigia, kad daugelis įmonių ir institucijų iš anksto nesistengia apsisaugoti nuo kibernetinių atakų, veiksmų imasi tik tada, kai ataka jau būna įvykdyta.

„Čia savimonės reikalas. Aš manau, kad kuo toliau, tų atakų skaičius didės, nes Lietuva anksčiau nebuvo toks didelis taikinys, koks yra dabar dėl geopolitinės padėties. Manau, kad ateis tas laikas, kai žmonės matys, kokią didelę žalą padaro kibernetinės atakos: tiek materialią, tiek nematerialią. Gal geriau iš anksto investuoti, kad po to neturėtume liūdnų pasekmių“, – komentavo kibernetikos specialistas Jokūbas Drazdas.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras teigia, kad programišiai laužtis renkasi ne institucijas ar įmones, o duomenis, kurių jiems reikia.

Reaguodama į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją ir sulaukusi asmenų kreipimųsi dėl nutekintų bendrovės „Švaros broliai“ klientų duomenų, Valstybės duomenų apsaugos inspekcija pradėjo tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.