Karo analitikai: naujasis Kremliaus klounas leido suprasti, jog bet koks bandymas teisti Rusiją sukels pasaulinę katastrofą

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Viktoras Kolesnikas verkia prie savo žmonos Natalijos Kolesnikovos, kuri žuvo per Rusijos bombardavimą gyvenamajame kvartale Charkove, kūno. 2022 m. liepos 7 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Viktoras Kolesnikas verkia prie savo žmonos Natalijos Kolesnikovos, kuri žuvo per Rusijos bombardavimą gyvenamajame kvartale Charkove, kūno. 2022 m. liepos 7 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

2022-07-08 08:26

Jūsų dėmesiui – liepos 7 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Jungtinės Karalystės premjeras ir vienas stipriausių pasaulio lyderių, Borisas Johnsonas atsistatydino. Kol kas nekomentuosime.

Rusijos Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas įspėjo Jungtines Valstijas, kad Vakarų šalių bandymai nubausti tokią branduolinę galybę kaip Rusija už karą Ukrainoje kelia pavojų žmonijai. Medvedevo teigimu, išgyvenama didžiausia Maskvos ir Vakarų santykių krizė nuo 1962 m. Kubos raketų krizės, kai pasaulis atsidūrė ant branduolinio karo slenksčio. Buvęs Rusijos prezidentas apkaltino JAV kruvinais karais ir vietinių indėnų pavergimu. „Ar kas nors buvo patrauktas atsakomybėn už šiuos nusikaltimus? Koks tribunolas pasmerkė ten JAV pralietą kraujo jūrą?“ – klausia Medvedevas. Naujasis Kremliaus klounas leido suprasti, jog bet koks bandymas teisti Rusiją sukels pasaulinę katastrofą.

Apsišvietę, vienok, tie Kremliaus strategai. Perskaitę knygas „Indėnai be tomahaukų“, „Vinetu“, pasidomėjo Minino ir Požarskio sukilimu. Tik šitieji gyvieji balvonai nesupranta vieno paprasto dalyko: laiko, kaip ir žemės rutulio, atgal nepasuksi. Viso pasaulio neišgelbėsi, o ir Rusijos „pagalbos“ niekam nereikia, nes tokia pagalba yra blogiau už stichines nelaimes, koronavirusą, klimato atšilimą ir kitas negandas. Mes šią dvikojų skėrių invaziją vadiname XXI amžiaus barbarų antplūdžiu. Tuo tarpu Rusija sako, kad tai, ką ji vadina „specialiąja karine operacija“, yra skirta Ukrainos kariuomenei pažeminti ir su šaknimis išrauti nacionalistus. Putino teigimu, JAV pasinaudojo Ukraina, kad sukeltų grėsmę Rusijai.

Matyt, ta proga, Rusijos Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pagrasino JAV pradėti kitą „specialiąją operaciją“ ir susigrąžinti tai, kas teisėtai priklauso Rusijai – Aliaską. Iš vienos pusės, galime pasukioti pirštą prie smilkinio, iš kitos pusės, tokia „nepamatuota drąsa“ yra pasekmė to, kad kiaulė ne tik įleista į bažnyčią, ir altorius joje jau seniai kiaulės nudergtas. Kaip mūsų bočiai sakydavo, ant palinkusio karklo visos ožkos, ėėė, lipa.

Susitikę Jungtinės Karalystės ir JAV saugumo tarnybų vadovai FTB direktorius Christopheris Wray ir MI5 vadovas Kenas McCallumas įspėja apie Kinijos keliamą grėsmę. Be to, kad Kinija tiesiogiai kišosi į JAV kongreso rinkimus, šios šalies vyriausybė, naudodama įvairias priemones, siekia pavogti naujausias technologijas. Kinija naudoja kibernetinį šnipinėjimą, siekdama „sukčiauti ir vogti plačiu mastu“, o jos įsilaužimų finansavimas yra didesnis nei visų kitų didžiųjų šalių kartu sudėjus. Jei Kinija jėga užgrobtų Taivaną, tai būtų vienas didžiausių ekonomikos sutrikimų, kokį pasaulis kada nors yra matęs. MI5 ketina padvigubinti išlaidas, kovai su destruktyvia Kinijos veikla.

Vietoje „Ukrainos demilitarizacijos“ šalyje įvyko maksimali Ukrainos militarizacija. Teigiama, jog apie milijonas ukrainiečių jau įgijo kovinės ir karinės patirties. Ukraina sparčiai ginkluojasi pagal NATO standartus, kaupiamos naujausios technologijos. „Per keturis mėnesius vietoje demilitarizacijos įvyko didžiausia militarizacija“, – teigia Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas.

Kaip tai keistai viskas Putinui gaunasi, tiksliau – visiškai aukštyn kojomis. Ukraina netapo „russkij mir“, o radikaliai antirusiška; NATO nenutolo, o dar labiau priartėjo prie Rusijos sienų; ES nesusiskaldė, o dar labiau susivienijo. Kam dirba Putinas? Kas galėtų paneigti, kad jis – CŽV agentas?

Rusijos sugriauto Mariupolio atstatymas kainuos daugiau kaip 14 mlrd. dolerių ir užtruks nuo septynerių iki dešimties metų, paskelbė Mariupolio miesto taryba. Mieste sugriauti arba apgadinti 1356 daugiabučiai namai, 40 proc. privačių namų subombarduoti. Daugumos atstatyti neįmanoma.

Per pastaruosius tris mėnesius Rusija iš naftos ir dujų pardavimų Kinijai ir Indijai uždirbo 24 mlrd. JAV dolerių. Džiugina tik viena, kad prekybos žaliavomis analitikų teigimu, naftos kaina artimiausiu metu kris, o iki meto galo gali pasiekti 55 JAV dolerius už barelį. O, nusimato ir vėl pigūs skrydžiai!

Operacinis lygmuo

Be esminių pakitimų.

Ukraina teigia, kad šalies kariuomenė atsigauna, o Rusijos vandalai patiria daug nuostolių. Ukrainiečiai įnirtingai priešinasi Rusijos pajėgoms, bandančioms prasiveržti per rytinį Donbaso regioną, darydami milžiniškus nuostolius maskoliams. Teigiama, jog Lysičiansko šturmo metu žuvo apie 1000 rusų karių, tuo tarpu ukrainiečiai pasitraukė su minimaliais nuostoliais.

Rusijos pajėgos užėmė didžiąją dalį Luhansko srities, išskyrus kelis pasipriešinimo židinius, ir, nežiūrint kalbų apie kaži kokias operatyvines pauze, veržiasi link Kramatorsko ir Slovjansko. Beje, skalambindamas apie pilną Luhansko srities kontrolę, Sergejus Šoigu meluoja per akis ir ausis – vis dar neužimta Belogorivka.

Mūsų vertinimu, artimiausiu metu rusai turėtų šturmuoti Siverskio ir Soledaro miestelius tam, kad atvertų priėjimą prie minėtų Kramatorsko ir Slovjansko. Beje, Soledaras yra mūsų bobučių pamėgtos „kamenaja“ druskos gavybos centras.

Taktinis lygmuo

Rusai netoli Kramatorsko giriasi sunaikinę vieną HIMARS sistemą ir du amunicijos sandėlius, kuriuose buvo saugomos raketos šiai pažangiai toliašaudei salvinės ugnies artilerijai.

Okupantai artilerija apšaudė ir sraigtasparniais atakavo Sumų srities gyvenvietes.

Charkivo apylinkėse rusai ir toliau stengiasi išlaikyti užimtas linijas.

Okupantų puolimas Slovjansko ir Bachmuto kryptimis pristabdytas.

Kramatorsko kryptimi priešas iš statinės ir reaktyvinės artilerijos apšaudo Kriva Lukos, Kuzmynivkos ir Hryhorivkos vietoves.

Dobriankos rajone ukrainiečių kariai sunaikino priešo diversinę ir žvalgybinę grupę bei sėkmingai atrėmė po jos sekusį priešo puolimą.

Ukrainos artilerijos ir aviacijos daliniai toliau smogia priešo atramos punktams, susitelkimo vietoms ir sandėliams nustatytomis kryptimis.

Ukrainos priešlėktuvinė gynyba numušė rusišką raketą „Kh-31“, paleistą iš „Su-35“ virš Juodosios jūros netoli Odesos.

Ukrainos kariuomenė virš Mikolajivo srities numušė dvi rusiškas raketas „Kalibr“.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.