Aukštųjų technologijų įmonės vadovas: sunkmečio metu automatizacija ir robotizacija turėtų būti kylančios šakos

Aukštųjų technologijų įmonės „Elinta“ vadovas dr. Vytautas Jokužis tvirtina, kad netolimoje ateityje prognozuojami ekonominiai sunkumai neturėtų smarkiai paveikti aukštųjų technologijų sektoriaus. Pasak jo, šiam sektoriui tai gali tapti galimybių laikotarpiu.

 Sunkmečiu niekas nenorės ekonomiškai brangiai gaminti, o vienintelis variantas yra automatizuoti, robotizuoti gamybinius procesus, kad nereikėtų tiek darbo jėgos.<br> 123rf nuotr.
 Sunkmečiu niekas nenorės ekonomiškai brangiai gaminti, o vienintelis variantas yra automatizuoti, robotizuoti gamybinius procesus, kad nereikėtų tiek darbo jėgos.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-07-11 11:30

Sunkmetis yra galimybės, nes niekas nenorės ekonomiškai brangiai gaminti, o vienintelis variantas yra automatizuoti, robotizuoti gamybinius procesus, kad nereikėtų tiek darbo jėgos“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė V.Jokužis. Verslininkas aiškino, kad Lietuvai šioje srityje taip pat gali iškilti pavojus, nes jeigu produktų gamyba yra automatizuojama, tuomet produkto savikainoje nebelieka žmogaus darbo kainos. Anot jo, Lietuva gali labai mažai už darbą mokėti savo žmonėms, bet Vokietijos automatizuotoje gamyboje tą patį produktą pagaminti kainuotų pigiau.

„Lietuva tikriausiai nenori likti žemų atlyginimų šalimi, mes tokie ir nebesame, tad manau, kas sunkmečio metu automatizacija ir robotizacija turėtų būti kylančios šakos“, – sakė įmonės vadovas.

Jis tikino, kad Lietuva kol kas nėra labai konkurencinga robotizacijos srityje. V.Jokužis teigia, kad Lietuvoje tenka 20 robotų dešimčiai tūkstančių darbuotojų, o Vokietijoje 300 tokiam pačiam darbuotojų skaičiui, ir šioje srityje mūsų šaliai dar reikia padaryti labai daug darbų.

„Kuo toliau, tuo labiau trūks ir jau trūksta kvalifikuotų darbuotojų, galinčių kurti sudėtingas kompiuterizuotas sistemas. Gali būti, kad bus nedarbas, o darbuotojų labai trūks, tas jau jaučiasi ir dabar. Jau dabar yra žmonių, kurie neranda darbo dėl žemo kvalifikacijos lygio“, – pabrėžė verslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.