Kodėl JAV neturi termobarinės salvinės ginkluotės?

„TOS-1 Buratino“ – tai dar sovietų sąjungoje sukurta salvinė raketinė sistema, sumontuota ant tanko „T-72“ bazės, galinti paleisti net 30 raketų su termobarinėmis galvutėmis. Ar JAV turi kažką panašaus?

 „TOS-1 Buratino“ – tai dar sovietų sąjungoje sukurta salvinė raketinė sistema, sumontuota ant tanko „T-72“ bazės.<br> Wikimedia commons
 „TOS-1 Buratino“ – tai dar sovietų sąjungoje sukurta salvinė raketinė sistema, sumontuota ant tanko „T-72“ bazės.<br> Wikimedia commons
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 17, 2022, 11:03 PM

Iš tikrųjų – ne. Ir ne dėl kažkokių technologinių priežasčių, o dėl karybos doktrinos skirtumo. Rusija nuo Sovietų sąjungos laikų (nuo Antrojo pasaulinio karo) buvo labai susidomėjusi raketine artilerija. JAV labiau domina precizinio tikslumo ginklai, leidžiantys naikinti priešo taikinius per didesnį atstumą.

Taigi, JAV salvinės raketinės sistemos, tokios kaip garsioji HIMARS, veikia puikiai, šaudo toli ir tiksliai, bet nenaudoja termobarinių galvučių. Amerikietiški termobariniai ginklai yra kitokios formos – nuo peties paleidžiamos raketos, aviacinės bombos ar net 40 mm granata. Termobarinė raketinė artilerija amerikiečių tiesiog nedomina.

„TOS-1 Buratino“ veikimo nuotolis – 0,5–3 km. Net ir toliau šaudanti „TOS-1A“ pasiekia taikinius ne toliau nei už 10 km. Amerikiečiams tai – per trumpas atstumas, kuris verstų siųsti karius arčiau potencialiai pavojingų taškų. Jei jau naudojama artilerija, amerikiečiams geriau laikytis toliau, kur jų kariai ir technika bus saugesni. Rusijai jos karių gyvybės visada buvo atsinaujinantis, tausojimo nevertas resursas.

Be to, „TOS-1“ yra vadinamas sunkiuoju liepsnosvaidžiu ne šiaip sau – ji susprogdina ir išdegina viską. Tai – tarsi plaktukas odontologo įrankių krepšyje. Bet Rusijai jis tinka, nes ne tik naikina priešo karius, techniką bei įtvirtinimus, bet ir vykdo psichologinį terorą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.