JAV ekspertai nurodė aplinkybes, kada V. Putinas gali bandyti pasinaudoti branduolinio ginklo korta

Po aneksijos V. Putinas gali tiesiogiai ar netiesiogiai pareikšti, kad Rusijos doktrina, leidžianti naudoti branduolinius ginklus Rusijos teritorijai ginti, taikoma ir naujai aneksuotoms teritorijoms, skelbia JAV veikiantis Karo tyrimų institutas (ISW).

 Po aneksijos V. Putinas gali tiesiogiai ar netiesiogiai pareikšti, kad Rusijos doktrina, leidžianti naudoti branduolinius ginklus Rusijos teritorijai ginti, taikoma ir naujai aneksuotoms .<br> 123rf, Scanpix nuotr., lrytas.lt mont.
 Po aneksijos V. Putinas gali tiesiogiai ar netiesiogiai pareikšti, kad Rusijos doktrina, leidžianti naudoti branduolinius ginklus Rusijos teritorijai ginti, taikoma ir naujai aneksuotoms .<br> 123rf, Scanpix nuotr., lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2022, 10:05 AM, atnaujinta Jul 22, 2022, 3:44 PM

Tokie veiksmai grasintų Ukrainai ir jos partnerėms branduoliniu puolimu, jei Ukrainos kontrpuolimas siekiant išlaisvinti Rusijos okupuotą teritoriją tęsis. V.Putinas gali manyti, kad grasinimas branduoliniais ginklais arba jų panaudojimas kompensuotų pražūtingos invazijos sugriautus Rusijos konvencinius atgrasymo pajėgumus – nors ankstesnės Rusijos užuominos apie Maskvos pasiryžimą panaudoti branduolinius ginklus pasirodė tuščios.

Ukraina ir jos Vakarų partneriai gali turėti vis mažiau galimybių paremti Ukrainos kontrpuolimą į okupuotą Ukrainos teritoriją prieš Kremliui aneksuojant tą teritoriją, įspėja amerikiečiai.

JAV pareigūnai pranešė, kad Rusija planuoja aneksuoti okupuotą Ukrainos teritoriją jau 2022 m. rudenį, taip patvirtindama ISW 2022 m. gegužę pateiktą vertinimą.

JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby, remdamasis naujai išslaptinta žvalgybos informacija, paskelbė, kad Kremlius pradeda įgyvendinti savo 2014 m. „aneksijos vadovėlio“ Ukrainoje versiją ir „nagrinėja išsamius planus“ aneksuoti Chersono, Zaporožės ir visas Donecko bei Luhansko sritis.

J.Kirby patvirtino seniai ISW pateiktą vertinimą, kad Kremlius įsteigė neteisėtus įgaliotuosius pareigūnus, privertė naudoti rublį, pakeitė Ukrainos telekomunikacijų ir transliavimo infrastruktūrą rusiškomis alternatyvomis ir privertė ukrainiečius prašyti Rusijos pasų, kad galėtų vykdyti pagrindines funkcijas okupuotose teritorijose.

Parengta pagal ISW informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.