Karo analitikai: Maskva darys viską, kad rudenį milijonai išbadėjusių užplūstų Rusijos psichologiškai išsekintą Europą

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Ukrainiečių karys apkabina savo partnerę prieš lipdamas į traukinį į Dnieprą Odesos geležinkelio stotyje, 2022 m. liepos 24 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Ukrainiečių karys apkabina savo partnerę prieš lipdamas į traukinį į Dnieprą Odesos geležinkelio stotyje, 2022 m. liepos 24 d.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

2022-07-25 08:28

Jūsų dėmesiui – liepos 24 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Nepraėjus parai po sutarties dėl grūdų tiekimo pasirašymo, Kremlius smogė Odesos uostui. Ten, kur kaip tik yra didžiosios grūdų saugyklos. Įsakymą davė tas pats pasaulio teroristas Nr. 2 Sergejus Šoigu, kuris dalyvavo sutarties dėl grūdų eksporto derybose. Į Odesą keturias sparnuotąsias raketas paleido kariniai barbarų laivai, turintys užtikrinti saugų grūdų tiekimą pasauliui. Dvi raketos numuštos. Grūdų saugyklos liko nepaliestos.

„Tai viskas, ką jums reikia žinoti apie susitarimus su Rusija“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas. ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams Josephas Borrellis tradiciškai išpuolį „griežtai pasmerkė“. Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad Rusija verčia abejoti savo įsipareigojimų patikimumu po raketų atakos prieš Odesos uostą. Ko gi dar reikia, ponas Blinkenai, kad neabejotumėt, jog Rusija neketina vykdyti jokių įsipareigojimų? Dar vieno teroristinio išpuolio Niujorke?

Ukrainos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad „Rusijos raketa – tai Vladimiro Putino spjūvis į veidą JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui ir Turkijos prezidentui Recepui Erdoganui“. Pats JT generalinis sekretorius raketų smūgį – o, koks siurprizas! – taip pat pasmerkė. A.Guterresas matyt iki šiol dar nesuvokia, kad Turkijoje derėjosi su banditais, kurie jam lankantis Kyjive apšaudė JT vadovo buvimo vietą raketomis ir norėjo ištaškyti jį į nesurenkamus vienetus.

Šįkart Kremlius ir vėl kaip visada „pagaidino“ Jungtinių Tautų organizaciją ir visas Vakarų pasaulio pastangas sureguliuoti maisto krizę. Taip, būtent „pagaidino“, nes Rusijos kriminalinė chunta elgiasi pagal nusikaltėlių „poniatkes“. Tik Vakarų lyderiai iki šiol apsimeta, kad nesupranta, su kuo turi reikalą: Putino gauja – nusikalstamas, kriminalinis, teroristinis, fašistinis režimas, su kuriuo nevalia derėtis. Spausti ranką teroristui, vadinasi, sutikti su jo veiksmais, būti sąlyginiu nusikaltėlio sąjungininku. Labai sunku rašyti apie tamsą, miglą, kuri apgaubusi tokių svarbius postus užimančių žmonių smegenis. Kaip gi jie gali priimti adekvačius ir tinkamus sprendimus, jei nuolat skendi sumaišties rūke?

Komentuodamas Rusijos smūgį Odesai, Volodymyras Zelenskis, pareiškė, kad Maskva ras būdų, kaip neįgyvendinti susitarimų dėl grūdų eksporto iš Ukrainos. Būtent taip. Maskva darys viską, kad joks eksportas iš Ukrainos nevyktų. Maskva darys viską, kad badautų kuo daugiau milijonų žmonių visame pasaulyje. Maskva darys viską, kad tie išbadėję milijonai užplūstų siaubti pavargusią, Rusijos energetiniu šantažu psichologiškai išsekintą Europą vėlyvą rudenį. Apie kokias derybas gali būti kalba? Vyksta karas, ir Kremliui visos priemonės yra geros. Visos.

Tuo tarpu pati Rusija Marijos Zacharovos asmenyje išsityčiojo iš JT generalinio sekretoriaus pareiškimo apie smūgį Odesos uoste: „JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas „nedviprasmiškai smerkia“ smūgius Ukrainos uostui Odesoje. Baisu, kad JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas „nedviprasmiškai“ nepasmerkia Kyjivo režimo, žudančio vaikus Donbase“. Ar čia dar reikia kokio komentaro?

Dar vienas Kremliaus advokatas – Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas – pareiškė, kad Europos Sąjungai reikia naujos strategijos dėl karo Ukrainoje, nes baudžiamosios sankcijos Maskvai nepasiteisino. „Reikalinga nauja strategija, kurioje daugiausia dėmesio turėtų būti skiriama taikos deryboms ir gero taikos pasiūlymo parengimui... užuot laimėjus karą“. Taikos derybos reiškia Maskvos laimėjimų įtvirtinimą ir šitą Kremliui tarnaujantis Budapešto karaliukas gerai žino. V.Orbanas teigia, kad sankcijų strategija žlugo, Europos vyriausybės griūva „kaip domino kaladėlės“, energijos kainos šoktelėjo ir dabar reikia naujos strategijos.

Ne vyriausybės griūva, o ES ir NATO iš vidaus griauna tokie kaip orbanai. Būtina nedelsiant galvoti, kaip ES ir NATO galėtų sukurti procedūras, leidžiančias greitai , be ilgų diskusijų ir ginčų išmesti lauk šias sąjungas iš vidaus ardančius Kremliaus agentus ir jų valdomas valstybes.

Pasak didžiausios Ukrainos plieno įmonės „Metinvest“, Rusija iš Ukrainos gamyklų ir uostų pavogė plieno už 600 mln. dolerių. Bendrovės būstinė yra Mariupolyje, prekybos ir gamybos centre, kuris po beveik tris mėnesius trukusio nesiliaujančio puolimo buvo užgrobtas Rusijos. Dėl šio barbariško akto nukentėjo ir Europos klientai, sumokėję už tūkstančius tonų plieno ir jų negavę.

Rusijos naftos gavyba pasiekė aukščiausią lygį nuo vasario mėnesio. Po vasario 24 d. plataus masto invazijos, naftos gavyba sumažėjo nuo 11 mln. barelių per dieną vasario mėnesį iki 10 mln. barelių balandžio mėnesį, sankcijoms ėmus veikti Rusijos ekonomiką – tačiau išitikimi Kremliaus draugai Indija ir Kinija greitai padidino naftos, kuri tarptautinėse rinkose buvo parduodama su nuolaida, pirkimą.

Rusijos naftos gavyba didėja jau trečią mėnesį iš eilės. Be padidėjusių kelionių šalies viduje, užsukta karo mašiną suryja milžiniškus kiekius dyzelino. Ne paslaptis, kad dalis jo atitenka ir ukrainiečių pajėgoms, sumaniai veikiančioms priešo užnugaryje.

Operacinis lygmuo

Be pakitimų. Jungtinės ukrainiečių pajėgos pietuose tęsia ribotą kontrpuolimą Chersono srityje.

Rusijos orda atakuoja įvairiose kryptyse, mėgindama rasti silpnąsias grandis Ukrainos gynybos linijose ir telkia naujas pajėgas geležėlėmis bei patrankų mėsa komplektuodami išretintas, kraujuojančias gretas.

Taktinis lygmuo

Charkivo kryptimi orkai pliekia iš statinės ir raketinės artilerijos.

Slovjansko kryptimi iš artilerijos apšaudytos netoli miesto esančios vietovės.

Okupantai suaktyvino oro žvalgybą, naudoja bepiločių orlaivių sistemas.

Rytuose mėginama veržtis Bachmuto kryptimi, sudaryti sąlygas pulti miestą ir užimti Vuhlehirsko šiluminę elektrinę. Naudojama aviacija.

Pietų Buho rajone okupantai stengiasi išlaikyti užimtas pozicijas. Ukrainiečių raketinės artilerijos ir aviacijos daliniai toliau talžo driskių amunicijos sandėlius , atramos punktus ir susitelkimo vietas.

Driskiai mėgino pulti Kramatorsko kryptimi ir pagerinti padėtį prie Verchnekamensko. Gavo kaip reikiant į skudurus, teko paniškai bėgti.

Avdijivkos – Zaporižės kryptimi rusai apšaudo civilinę infrastruktūrą.

Šią naktį Mykolajive ir vėl nugriaudėjo 5 sprogimai. Pataikyta į civilinę infrastruktūrą, daugiabučius namus.

Ukrainiečių kariuomenės vadovybė informuoja, kad orkams atsako tuo pačiu, vykdant atsakomąjį apšaudymą iš statinių bei raketinės artilerijos sistemų ir tankų palei visą fronto liniją. Teigiama, kad per pastarąją parą likviduotas rekordinis skaičius – 240 rusų okupantų.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.