Lenkija Ukrainai perduoda savo tankus „PT-91 Twardy“. Kuo jie ypatingi?

Socialiniuose tinkluose pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame matoma vežama virtinė tankų, sukėlė tam tikrą ažiotažą. Šie tankai, regis, buvo vežami į Ukrainą. Todėl, remiantis „ArmyInform“ publikacija, yra pagrindo aptarti tanko „PT-91 Twardy“ specifikacijas.

 Tankas „PT-91 Twardy“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotrauka.
 Tankas „PT-91 Twardy“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotrauka.
 Pagrindinė šio tanko ginkluotė, transmisija ir važiuoklė buvo perimtos iš sovietinio „T-72M“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotrauka.
 Pagrindinė šio tanko ginkluotė, transmisija ir važiuoklė buvo perimtos iš sovietinio „T-72M“.<br> Atvirųjų šaltinių nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 25, 2022, 8:33 AM, atnaujinta Jul 25, 2022, 9:09 AM

Lenkija savo „PT-91 Twardy“ sukūrė sovietinio tanko „T-72M“ pagrindu. Tačiau „PT-91“ buvo gaminamas jau po Varšuvos sutarties likvidavimo, t. y. 1995–2002 m. Iš viso buvo pagaminti 232 šio tipo tankai.

Pagrindinė šio tanko ginkluotė, transmisija ir važiuoklė buvo perimtos iš sovietinio „T-72M“, tačiau visa kita labai skiriasi. Pavyzdžiui, energijai gaminti naudojamas lenkiškas 12 cilindrų „S12U“ turbodyzelinis variklis, kurio galia siekia 625 kW (2300 aps./min.). Dėl šio variklio tankas gali išvystyti iki 70 km/val. greitį ir nuvažiuoti iki 650 km.

Pačioje serijinės gamybos pradžioje šiuose tankuose buvo įmontuota prancūzų ugnies valdymo sistema  „Savan-15T“ ir pasyvusis naktinio matymo prietaisas „Radomka“.

Ypatingo dėmesio verta „PT-91 Twardy“ apsaugos sistema. Šio tanko apačioje, po vairuotojo sėdyne, uždėti sustiprinti papildomi šarvai. Taip pat tanke sumontuotas dvylikos vamzdžių 81 mm kalibro dūminių granatų granatsvaidis „Khmara“ ir vienvamzdis 80 mm kalibro granatsvaidis „Tellur“.

O svarbiausia, kad „PT-91 Twardy“ įrengta lenkų gamybos aktyvioji šarvuotoji apsauga „ERAWA“. Tokia aktyvioji apsauga sudaryta iš beveik 400 apsauginių blokų, dengiančių priekinę korpuso dalį ir bokštelį. Blokai išsidėstyti taip, kad tarp jų beveik nebūtų tarpų.

Blokai padengti „1K2KS“ danga, kuri sumažina tanko matomumą infraraudonųjų spindulių ir radarų diapazonuose. Paprastai manoma, kad „ERAWA“ tanko „PT-91 Twardy“ tikimybę atlaikyti atakas padidina maždaug 30–70 procentų. Žinoma, svarbu ir tai, kokiu sviediniu į tanką buvo šauta.

Tokia apsaugos sistema tankui suteikia nemenką pranašumą prieš tokius pat lenkiškus „T-72M1“ ir „T-72M1R“ – šie tankai prieš siunčiant juos į frontą dar turėjo būti papildomai aprūpinti apsaugos sistemomis, o ypač dinaminės apsaugos sistema „Kontakt-1“, įsigyta iš Čekijos gynybos bendrovės „STV Group“.

Parengta pagal „Defence Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.