Aptiko ir ištyrė vaiduokliškus pėdsakus

Druskingose JAV lygumose aptikti vaiduokliški pėdsakai buvo identifikuoti kaip priešistorinių žmonių pėdsakai iš paskutiniojo ledynmečio laikų.

 Druskingose JAV lygumose aptikti vaiduokliški pėdsakai buvo identifikuoti kaip priešistorinių žmonių pėdsakai iš paskutiniojo ledynmečio laikų.<br> R. N. Bradshaw nuotr.
 Druskingose JAV lygumose aptikti vaiduokliški pėdsakai buvo identifikuoti kaip priešistorinių žmonių pėdsakai iš paskutiniojo ledynmečio laikų.<br> R. N. Bradshaw nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 2:34 PM

Vaiduokliški pėdsakai pasirodo trumpam, kai susidaro tinkamas drėgmės kiekis. Kornelio universiteto (JAV) mokslininkai pėdsakus aptiko važiuodami iš archeologinės radimvietės JAV esančiame karinių oro pajėgų Jutos bandymų ir pratybų poligone.

Dokumentuodami pėdsakus, tyrėjai atliko 20 km2 ploto archeologinį tyrimą ir bandomąjį neinvazinių archeologinių metodų naudojimo tyrimą, įskaitant magnetometro ir į žemę prasiskverbiančio radaro (georadaro) panaudojimą.

Tyrimai atskleidė dar daugiau „nematomų“ pėdsakų – iki šiol aptikti 88 tokie pėdsakai. Pirminiai tyrimai rodo, kad pleistocene – geologinėje epochoje, trukusioje maždaug prieš 2 580 000–11 700 metų – juos paliko suaugusieji ir vaikai.

„Remdamiesi keliais atkastais pėdsakais, aptikome įrodymų, kad čia buvo suaugusieji su vaikais, maždaug nuo penkerių iki 12 metų amžiaus, – teigia Daronas Duke'as iš Tolimųjų Vakarų antropologinių tyrimų grupės. – Taip pat surinkome atspaudų mėginius – kad pamatytume, ar galime rasti organinių medžiagų datavimui radioaktyviąja anglimi“.

Kadangi šioje atokioje Didžiojo Druskos ežero dykumos vietovėje jau mažiausiai 10 000 metų nebuvo jokių pelkių, dėl kurių būtų galėję atsirasti tokie pėdsakai, tikėtina, kad rastieji yra senesni nei 12 000 metų.

Parengta pagal „Heritage Daily“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?