Rusijos sprendimas pasitraukti iš TKS projekto nustebino NASA

Antradienį paskelbtas Rusijos pranešimas apie planuojamą pasitraukimą iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) projekto po 2024 metų nustebino JAV kosmoso agentūrą NASA.

Pagal dabartinę sistemą TKS bendrai valdo JAV, Rusija, Kanada, Japonija ir Europos kosmoso agentūros (EKA) valstybės narės.<br> 123rf nuotr.
Pagal dabartinę sistemą TKS bendrai valdo JAV, Rusija, Kanada, Japonija ir Europos kosmoso agentūros (EKA) valstybės narės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2022, 11:15 AM

„NASA nebuvo informuota apie nė vieno iš partnerių sprendimus“, – agentūrai dpa sakė NASA vadovas Billas Nelsonas, pabrėždamas, kad JAV kosmoso agentūra vis dėlto lieka „įsipareigojusi saugiai eksploatuoti Tarptautinę kosminę stotį iki 2030 metų“.

Naujai paskirtas Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Jurijus Borisovas antradienį per susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu sakė, kad agentūra ketina pasitraukti iš TKS veiklos po 2024 metų.

„Žinoma, mes vykdysime visus savo įsipareigojimus partneriams, tačiau sprendimas pasitraukti iš šios stoties po 2024 metų jau priimtas“, – sakė J.Borisovas.

Jo pirmtakas Dmitrijus Rogozinas ne kartą kėlė klausimą dėl tolesnio agentūros bendradarbiavimo su JAV, tvyrant politinei įtampai tarp Maskvos ir Vašingtono dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Pagal dabartinę sistemą TKS bendrai valdo JAV, Rusija, Kanada, Japonija ir Europos kosmoso agentūros (EKA) valstybės narės. Tikėtina, kad Maskvos pasitraukimas įneš didelių pokyčių į TKS veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.