Karo analitikai: ši NATO pozicija yra labai aiški žinutė į Baltijos šalis krauju pasruvusiomis akimis žvelgiančiai Rusijai

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.)<br> Lrytas.lt iliustr.
Ukrainos MSLR „Verba“ šaudo į Rusijos pozicijas prie fronto linijos Charkovo srityje, 2022 m. rugpjūčio 2 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
Ukrainos MSLR „Verba“ šaudo į Rusijos pozicijas prie fronto linijos Charkovo srityje, 2022 m. rugpjūčio 2 d.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

2022-08-03 08:59

Jūsų dėmesiui – rugpjūčio 2 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Jei Rusijai pasiseks Ukrainos pietuose ir Donbase, driskių armija bus perdislokuota į Baltarusiją, pietinę Rusiją ir bus tęsiama naujų Ukrainos žemių, įskaitant Kyjivą, okupacija. Tokios yra Kyjivo prognozės teisingos ir logiškos. Taip gali nutikti – tačiau ne šiandien. Driskiai giriasi, kad gali per tris savaites permesti karinius dalinius iš Ukrainos šiaurės į rytus, tačiau įveikti Ukrainos vienu metu rytuose ir pietuose per tokį trumpą laiką – niekaip. Tačiau Ukrainos žinutė Vakarams visiškai aiški: jei norit, kad driskiai neprišliaužtų prie vakarų Ukrainos sienų – nepamirškite mūsų, duokite amunicijos, ginklų, technikos ir įrangos.

Į Ukrainą iš Vokietijos atvyko daugkartiniai raketų paleidimo įrenginiai MARS II. Ukrainos artileristai padėkojo partneriams Vokietijoje. Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht paskelbė, kad perdavė Ukrainai tris „Mars II MLRS“ ir „Panzerhaubitzen 2000“ savaeiges haubicas.

Ukraina gavo dar keturias JAV raketų sistemas HIMARS. Primename, kad HIMARS yra mobilios toliašaudės itin tikslios artilerijos sistemos, kuriomis Ukrainos pajėgos gali preciziškai smogti taikiniams, kurie anksčiau buvo nepasiekiami. JAV taip pat skelbia apie papildomą 550 mln. dolerių vertės paketą, apimantį dešimtis tūkstančių artilerijos šaudmenų.

Ukrainos gynybos ministerija paskelbė planus, ką padarys, kad Ukrainoje galėtų veikti JAV naikintuvai „F-16“.

Visa ši parama fantastinė, tačiau mes nerimaujame, kad toks ginkluotės tiekimo viešumas, kaip taisyklė, virsta Kremliaus įsiūčiu ir civilių mirtimis. Mes suprantame Vakarų šalių norą pademonstruoti solidarumą su Ukraina, tačiau ar ne protingiau būtų apie tai patylėti? Tegul faktai fronto linijoje kalba patys už save.

JAV teigia, jog praėjusią savaitę Ukraina neapšaudė kalėjimo Rusijos okupuotame rytiniame Donecko regione – kas reiškia, jog sprogimas Olenivkos kolonijoje yra Rusijos teroro aktas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas retoriškai Kremliaus paklausė, kokią žinutę pasauliui siunčia Rusija, sulaužydama Budapešto memorandumą ir grasindama branduoliniais ginklais. A.Blinkenas pažymi, kad Rusija naudoja branduolinę elektrinę Ukrainoje kaip karinę bazę – ir tai kelia didelį pavojų.

Budapešto memorandumu Baltarusija, Kazachstanas, Ukraina atsisakė branduolinių ginklų mainais iš Rusijos, JAV, Kinijos, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos gaudamos garantijas, kad nepatirs agresijos, grasinimų ar kėsinimųsi į teritorinį vientisumą.

Kremliaus nusikaltėliai šiuo memorandumu nusišluostė užpakalį.

Nemažėja įtampa tarp Kosovo ir Serbijos. Kosovo šiaurėje serbai ir toliau blokuoja kelius, protestuodami prieš laikinuosius piliečių leidimus Kosovo serbams. Konfliktas prasidėjo po to, kai Kosovo serbai, kurie nepripažįsta Prištinos sprendimų, ėmė naudotis Serbijos išduotais automobilių registracijos dokumentais bei numeriais. Konfliktas prasidėjo birželį ir įsiplieskė dabar, kai Kosovo serbai, kurstomi Maskvos ir Belgrado, pradėjo kelių blokadą, o pasienyje prasidėjo susirėmimai.

Šis Kosovo scenarijus niekuo nesiskiria nuo Moldovos Padniestrės, Sakartvelo Pietų Osetijos ir Abchazijos, buvusių provokacijų pietryčių Lietuvoje, Latvijoje, kur pasinaudojant penktąja kolona, keliama sumaištis, kyla Kremliaus remiami separatistiniai judėjimai, prasideda provokacijos, ginkluoti susirėmimai ir karai.

Šįsyk, kad ir kaip stengiasi Kremlius, karo greičiausiai nebus – nes itin kietai sureagavo NATO, pareikšdama, jog įsikiš nedelsiant, jei iškils grėsmė Šiaurės Kosovo stabilumui.

Serbai gerai pamena tas dienas, kai į Rusijos remiamos Serbijos ir Kosovo karą Aljansas sureagavo Serbijos karinius pajėgumus aviacijos antskrydžiais paversdamas metalo laužo krūva. Tokia kieta NATO pozicija yra labai aiški žinutė ir į Baltijos šalis krauju pasruvusiomis akimis žvelgiančiai Rusijai.

Pirmasis laivas, kuriame 26 000 tonų grūdų jau paliko Odesą, eilėje – dar 16 laivų. Laivų judėjimo saugumą užtikrina JT ir Turkija. Tai laivai, kurie buvo blokuojami nuo pat Rusijos invazijos pradžios. Artimiausiomis savaitėmis planuojama pasiekti pilną partnerių aprūpinimo grūdais pajėgumą. Ukraina planuoja gauti mažiausiai 1 mlrd. dolerių pajamų.

Tačiau grūdų problema jau užprogramuota ateinantiems metams. Dėl Rusijos agresijos, okupuotų teritorijų, bombardavimų, ūkių ir ūkininkų žudymo, Ukraina, Volodymyro Zelenskio manymu, gali prarasti apie pusę savo derliaus. Maisto problema kol kas sprendžiama „šiandien“, negalvojant apie „rytoj“.

Vladimiro Putino burna Dmitrijus Peskovas šiaip ne taip išmykė, kad Rusija negali padidinti dujų eksporto Europai, nes sugedo kažkokia „Nord Stream 1“ dujotiekio įranga. Nerišliai kalbėdamas apie remontą D.Peskovas išstenėjo, jog dujotiekis kažkaip susiremontuotų, jei ne dirbtini sunkumai – sankcijos.

Barbarai lieka barbarais ir jų kalba paprasta: panaikinkit sankcijas – atsuksim dujas. Mes laukiame ES vadovų atsakymo: nešdinkitės iš Ukrainos, tada pradėsime kalbėtis. Galbūt.

Rusijai nutraukus energijos tiekimą, Vokietija atnaujina kitas energijos gavimo formas. Miunchenas ketina toliau deginti daugiau naftos ir anglių, spjaunant į visas atsinaujinančių ir žaliosios energijos šaltinių programas. Klimato kaitos stabdymas atidedamas iki Kremliaus žlugimo. Vokietijos dujų saugyklos jau užpildytos 68,6 proc., tačiau iki žiemos jas reikia pripildyti iki 95 proc. Vyriausybė ragina gyventojus ir įmones mažinti dujų vartojimą.

Visur, kur didelės bėdos – Rusijos pėdos.

Susitikęs su Rusijos metalo pramonės atstovais, V.Putinas pareiškė, kad sankcijos neatspindi pasaulio ekonomikos realijų. Kąąą?

Maskva praneša, kad 80 proc. Chersono srities gyventojų dalyvaus referendume. Srityje neva gyvena 90 proc. rusų ir visi jie labai džiaugiasi, kad yra pagaliau išvaduoti nuo Kyjivo režimo.

Kurgi nesidžiaugsi. Vien masinės Mariupolio kapavietės ir sugriauto miesto instaliacijos nuo nepakeliamos laimės bežiūrint užima kvapą.

Operacinis lygmuo

Kremliaus veiksmai rodo, kad orda neketina atiduoti užgrobtos žemės – ypač Chersone, kuris Maskvai svarbus ir taktiškai, ir politiškai. Toliau nuosekliai, manevruojant, keičiant taktiką bus veržiamasi į Ukrainos teritoriją, nes pagrindinis šios „operacijos“ tikslas – Kyjivas.

Mes – ne patarėjai Ukrainos gynybos štabui, tačiau mums regis, kad Ukrainai žūtbūt reiktų „nejudamai prikalti“ priešą gynybinėse linijose, rengiant žaibiškas, tikslines kontratakas, jas derinant su partizaniniu pasipriešinimu. Tik tada, kai iki paskutinio nusmurgusio okupanto rusai gyvens baimėje dėl savo gyvybės okupuotose teritorijose, bus galima pradėti ruoštis platesniam kontrpuolimui.

Sričių išvadavimas visgi, greičiausiai, realus tik po „Putin – Putin 2“ rokiruotės.

Taktinis lygmuo

Okupantas statine ir reaktyvine artilerija apšaudė Charkivą ir aplinkines gyvenvietes.

Į Kramatorsko, Bachmuto ir Zaporižės rajonus skriejo rusų tankų ir artilerijos sviediniai. Kovos virė Bachmuto ir Zaicevės gyvenviečių rajonuose.

Rusų aviacija atakavo objektus Avdijivkos rajone, pridengiant puolimą ant žemės. Ataka nepavyko, driskiai nublokšti atgal.

Rusai telkia pajėgas ir ruošiasi smogti Krivyj Riho kryptimi.

Pietų Buho rajone rusai telkia pajėgas, kad sustabdytų Ukrainos karinių dalinių judėjimą.

Sistemingai apšaudomas Mykolajivas ir aplinkiniai rajonai. Į Mikolajivą ir aplinkines teritorijas šią naktį rusų teroristai paleido keturias „Smerč“ ir aštuonias „S-300“ raketas. Miesto universiteto bendrabutyje, gyvenamuosiuose namuose, parduotuvėje kilo gaisrai.

Mažiausiai 15 „Grad“ raketų smogė į Novovoroncovką.

Chersono srityje rusų kovos straigtasparniai tris kartus atakavo ukrainiečių pozicijas.

Per pastarąją parą Ukrainos pietuose ukrainiečių kariai sunaikino 32 okupantus. Rašistai neteko savaeigės haubicos ir priešlėktuvinės raketų sistemos.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.