Nurodė priežastis, kodėl rusai viduryje mūšio lauko taip dažnai meta ir palieka tankus „T-72B3“

Ergonomika, žemas įgulų parengimo lygis ir prastas šaudymo greitis sumenkino Rusijos armijos šarvuotų pajėgų galią.

 Rusijoskariškis eina pro tankus T-72B3 per Pietų karinės apygardos ginkluotųjų pajėgų pratybas Kadamovskio poligone Rostovo srityje, Rusijoje 2022 m. vasario 3 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
 Rusijoskariškis eina pro tankus T-72B3 per Pietų karinės apygardos ginkluotųjų pajėgų pratybas Kadamovskio poligone Rostovo srityje, Rusijoje 2022 m. vasario 3 d.<br> Reuters / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2022, 3:34 PM, atnaujinta Aug 3, 2022, 3:46 PM

Per karą Rusijos įsibrovėliai prarado mažiausiai 250 tankų „T-72B3“, iš kurių mažiausiai 100 tapo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų trofėjais. Priežastys, kodėl okupantai mūšio lauke taip dažnai pameta savo „T-72B3“, yra gana paprastos: prastas įgulų mokymas ir pačių tankų konstrukcijos defektai.

Problemas su „T-72B3“ pabrėžė karo ekspertas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas leitenantas Mykola Salamacha. Jo teigimu, kurdami 2016-ųjų modelį „T-72B3“, rusai sugebėjo padidinti šios transporto priemonės mobilumą ir apsaugą, tačiau jie negalėjo pakeisti bokštelio išdėstymo, kad sustiprintų apsaugą iš viršaus.

Taigi, vietoj senojo naktinio taikiklio „TPN-1“ jie sumontavo baltarusišką-prancūzišką „Sosna-U“. Nors „Sosna-U“ yra geras įrenginys, jis taip prastai įrengtas, kad juo neįmanoma naudotis patogiai – karys turi būti visas persisukęs. Kitas svarbus technologinis niuansas: pagrindinis tanko „T-72B3“ taikiklis „1A40“ yra analoginis, o „Sosna-U“ – skaitmeninis. Negalima įjungti abiejų šių taikiklių vienu metu, nes jie pradeda vienas kitam trukdyti, ir tokiu atveju „T-72B3“ iš esmės praranda gebėjimą veikti kaip kovinė transporto priemonė.

Rusijos gynybos pramonės inžinieriai pavertė 2016-ųjų „T-72B3“ pakankamai sunkiai naudojamu. Tuo pačiu žemesnio rango tankų padalinių vadai tinkamai neapmokė savo pavaldinių. Nei viename apleistame „T-72B3“ Ukrainos kariai nerado jokių techninių dokumentų, kaip valdyti šią kovos mašiną.

Paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas – kai „T-72B3“ per 20–25 sekundes gali iššauti tik du taiklius šūvius, jo „varžovai“ – tokie kaip „T-64BV“ ar „T-80“, gali iššauti po tris šūvius. Šių veiksnių derinys lėmė tai, kad rusų okupantai, pasitaikius pirmai progai, tiesiog paliko savo „T-72B3“ Ukrainos mūšio laukuose.

Tikriausiai ir pačius rusus gąsdina vaizdai, kaip vakarietiški prieštankiniai ginklai nurauna bokštelius visoms „T-72“ modifikacijoms. Taip nutinka dėl to, kad sviediniai šiame tanke yra išdėstyti tiesiai po bokšteliu. Jiems detonavus, tikimybės išgyventi nebelieka – bokštelis skrieja kelias dešimtis metrų į viršų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.