Karo analitikai: ar tik už šios valstybės planų nesislepia derva apvarvėjęs ir siera dvokiantis Kremliaus skeltanagių snukis?

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.).<br> Lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas savo įžvalgomis dalinasi su Lrytas.lt skaitytojais (asociatyvinė iliustr.).<br> Lrytas.lt iliustr.
 Moteris žiūri į žvalgybinius dronus „DJI Matrice 300“, įsigytus pagal programą „Dronų armija“ ir paruoštus bandomiesiems skrydžiams Kijevo regione, prieš išsiunčiant juos į fronto liniją.<br> AFP / Scanpix nuotr.
 Moteris žiūri į žvalgybinius dronus „DJI Matrice 300“, įsigytus pagal programą „Dronų armija“ ir paruoštus bandomiesiems skrydžiams Kijevo regione, prieš išsiunčiant juos į fronto liniją.<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Aug 4, 2022, 7:58 AM

Jūsų dėmesiui – rugpjūčio 3 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Praėjusią parą pasaulio dėmesys nuo Ukrainos perkeltas į Taivaną. Trečia pagal užimamas pareigas JAV atstovė Nancy Pelosi nežiūrint Kinijos prieštaravimų lankosi nepriklausomoje nuo Kinijos komunistų partijos režimo saloje. Tai pirmas tokio aukšto rango JAV pareigūno vizitas per paskutinius 25 metus.

Kinija ir Šėkorėja pasmerkė JAV dėl tokio „įžūlaus“ išpuolio, o prieš vizitą skelbusi grasinimus imtis karinių priemonių prieš N.Pelosi skraidinusį lėktuvą, Kinija surengė laivyno ir aviacijos pratybas prie pat Taivano teritorinių vandenų ir uždraudė kai kurių prekių eksportą ir importą į šią salą.

Karo nusikaltėlių valstybė Rusija taip pat sureagavo – RF Tarybos tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmojo pavaduotojo (aha, būtent taip) Vladimiro Džabarovo lūpomis pranešdama, kad „neturi pagrindo atsisakyti padėti Kinijos liaudies respublikai ginkluoto konflikto Taivane atveju, jei ji to paprašytų“.

Interneto šaukliams skelbiant apie neišvengiamą Armagedoną, skubame nuraminti – Kinija turi tikslą valdyti pasaulį ekonominėmis priemonėmis, o tam būtina veikianti pasaulinė infrastruktūra ir stabiliai augantis vartojimas.

Rusija apkaltino Jungtines Valstijas tiesioginiu dalyvavimu Ukrainos kare, pirmajam po Maskvos invazijos Ukrainos grūdus į pasaulio rinkas gabenančiam laivui be problemų tęsiant kelionę į Libaną. Maskva tai pareiškė po to, kai Ukrainos karinės žvalgybos vado pavaduotojas Vadimas Skibickis komentuodamas tikslius HIMARS smūgius okupantui, minėjo „puikius palydovinius vaizdus ir realaus laiko informaciją“. V.Skibickis teigė, kad prieš atakas vyko JAV ir Ukrainos žvalgybos pareigūnų konsultacijos, ir kad Vašingtonas turėjo veto teisę dėl numatomų taikinių.

Indija paskelbė, kad numatomas ryžių derlius bus mažesnis, nes dėl klimato pokyčių ir nepakeliamos kaitros sumažėjo šių grūdų pasėlių plotai. Ryžių ateities sandorių kaina rugsėjo mėnesiui šoktelėjo 10 procentų nuo 365 ik 400 JAV dolerių už toną. Indijos vyriausybei planuojant riboti ryžių eksportą baiminamasi, kad šių grūdų stygius dar labiau padidins maisto krizę ir badaujančių žmonių skaičių pasaulyje – o ypač Azijoje, kur ryžiai yra vienas pagrindinių maisto produktų. Indijos ryžiai pasaulio prekyboje sudaro apie 40 procentų viso eksporto.

Karščio bangos, lietaus trūkumas, sumažėję pasėlių plotai – viskas suprantama. Bet ar tik už Indijos vyriausybės planų riboti ryžių eksportą nesislepia derva apvarvėjęs ir siera dvokiantis Kremliaus skeltanagių snukis?

Rusijos aukščiausiasis teismas Azovo pulką, buvusį savanorių batalioną, pripažino „teroristine“ organizacija. Antradienį Aukščiausiojo Teismo priimtame sprendime leidžiama skirti ilgas laisvės atėmimo bausmes „Azovo“ kariams, kurie kaltinami puoselėjantys neonacių ir baltųjų viršenybės ideologiją. Pagal Rusijos baudžiamąjį kodeksą „teroristinių“ grupių nariams gresia iki 10 metų kalėjimo, o jų vadovams ir organizatoriams – iki 20 metų.

Deja, bet tokią baigtį mes buvome numatę. Rusija dabar turi neva formalią priežastį nesikeisti ir nepaleisti Azovo karių, nes „teroristai“ nėra karo belaisviai. Tikrieji gi teroristai ir karo nusikaltėliai Kremliuje ir toliau tyčiojasi iš Ukrainos ir Vakarų, o teroristinė valstybė Rusija būdama ir JTO ST nare, šią instituciją pavertė visiška parodija.

Operacinis lygmuo

Artimiausiomis dienomis greičiausiai matysime okupanto pastangas užimti Bachmutą ir tęsti puolimą Slovjansko bei Kramatorsko kryptimis, taip pat sudaryti sąlygas pietuose pereiti į puolimą Mykolajivo kryptimi.

Nežiūrint Vakarų pastangų, ukrainiečių kariai skundžiasi, kad jiems ir toliau itin trūksta ginkluotės ir amunicijos, o teikiama Ukrainai parama yra per lėta ir daugiau vykdoma garsiais pareiškimais nei realiais veiksmais. Manytume, kad artėja momentas, kai ukrainiečių kariams tampa itin svarbi psichologinė pusiausvyra ir motyvacija tęsti kovą už šalies laisvę ir mūsų taikų gyvenimą.

Taktinis lygmuo

Ir vėl raketomis iš „S-300“ priešlėktuvinės gynybos sistemos apšaudytas Charkivas. Ukrainiečių žvalgyba teigia, kad raketos paleistos iš Belgorodo.

Bent 10 raketų paleista į Sumų sritį.

Okupantas bandė užimti Avdijivką, bet gavo atkirtį ir buvo sustabdytas, o vėliau atsitraukė.

Driskiai, remiami tankų ir artilerijos ugnies juda link Siversko.

Ties Bachmutu verda mūšis.

Netoli Slovjansko ukrainiečių pajėgos sunaikino ordos diversinę žvalgybinę grupę.

Priešas iš visų ginkų rūšių pliekė Mykolajivo apylinkėse, apšaudė Dnipro srities gyvenvietes bei Krivyj Riho apylinkes.

Pietų Buho apylinkėse daugelyje pozicijų rusai tankų, statinės ir reaktyvinės artilerijos bei aviacijos ugnimi sukaustė ukrainiečių jungtinių pajėgų vienetus.

Sergejus Šoigu pareiškė, kad jo vadovaujami driskiai sunaikino šešis HIMARS, tačiau JAV žvalgyba tai paneigė, o ukrainiečiai pranešė, kad visos toliašaudės artilerijos sistemoms sėkmingai darbuojasi naikindamos okupantą.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.