Karo analitikai: rusų barbarai su branduoliniu sprogimu žaidžia rusišką ruletę

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> Lrytas.lt iliustr. 
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> Lrytas.lt iliustr. 
 Pranešama, kad rusai planuoja parodomąjį Azovztalio gynėjų teismą Mariupolyje.<br>Lrytas.lt iliustr. 
 Pranešama, kad rusai planuoja parodomąjį Azovztalio gynėjų teismą Mariupolyje.<br>Lrytas.lt iliustr. 
 JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas apkaltino Maskvą, kad ji naudojasi atomine elektrine savo karinėms pajėgoms apsaugoti.<br> Lrytas.lt iliustr. 
 JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas apkaltino Maskvą, kad ji naudojasi atomine elektrine savo karinėms pajėgoms apsaugoti.<br> Lrytas.lt iliustr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Aug 8, 2022, 9:35 AM

Jūsų dėmesiui – rugpjūčio 7 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Jau antrą dieną liejasi kraujas Gazoje. Per Izraelio puolimą Gazos ruože žuvo 29 žmonės, tarp jų šeši vaikai, pranešė Palestinos anklavo Sveikatos apsaugos ministerija ir pridūrė, kad dar daugiau kaip 250 žmonių buvo sužeisti. Vakarų Jeruzalėje nuo pat ryto skamba oro pavojaus sirenos ir girdimi sprogimai, sako liudininkai, rodantys galimas palestiniečių raketų atakas ir Izraelio priešlėktuvinės ir priešraketinės gynybos sistemų darbą.

Per Izraelio aviacijos smūgį žuvo palestiniečių ginkluotos grupuotės „Islamo džihadas“ aukšto rango vadas, kovotojai pranešė, kad tai jau antrasis jų lyderis, nužudytas ir vėl pratrūkus abipusei agresijai. Irano remiamos grupuotės „Islamo džihadas“ operacijoms Gazos pietuose vadovavęs Khaledas Mansouras sunaikintas šeštadienį vėlai vakare, praėjus dienai po to, kai per kitą Izraelio smūgį žuvo teroristų vadas operacijoms Gazos šiaurėje.

Ginkluoti susirėmimai suaktyvėjo ir Kalnų Karabache. Rusijos „taikdarių“ prižiūrimame rajone žuvo du armėnų ir vienas azerbaidžaniečių karys. Dėl šio smurto proveržio NATO ir Europos Sąjunga paragino laikytis ramybės. Abi konfliktuojančios pusės kaltina viena kitą pažeidus 2020 m. paliaubas.

Rusijos (ir Baltarusijos) užvirta smala didina slėgį pasaulio katile. Mes labai norėtume, kad žmonija šiandien pat atmerktų akis ir nutrauktų visus karinius veiksmus visame pasaulyje, bet, deja, kol kas be aktyvių drausminančių veiksmų – ne kalbų – tai nėra įmanoma.

Turkijos valdovas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad sieks „įgyvendinti planą ir teigiamą atmosferą paversti konkrečiais veiksmais siekiant grįžti prie derybų Stambule“. R.Erdoganas viliasi, jog jam prie vieno derybų stalo pavyks pasodinti Volodymirą Zelenskį ir Vladimirą Putiną. Turkija esą tą daro dėl taikos pasaulyje ir regione, tuo pat metu grasinant smūgiuoti kurdų taikiniams ne tik buferinėje zonoje, bet ir visoje Sirijos teritorijoje.

Kremlius neva pripažįsta R.Erdoganą taikos derybų su Ukraina tarpininku, tačiau neketina švelninti paliaubų su Kyjivu sąlygų. Derybų sąlygos, kaip žinote, yra visiška Kyjivo kapituliacija, pripažįstant Rusijos užgrobtų teritorijų praradimą.

Pranešama, kad rusai planuoja parodomąjį Azovztalio gynėjų teismą Mariupolyje. Teismas vyks Mariupolio filharmonijos scenoje, čia montuojami narvai, kokių jau nebėra ir zoologijos soduose. Ukrainiečių kariai bus teisiami parodomąjame procese kaip žvėrys – teroristai, o procesu planuojama kaip įmanoma labiau pažeminti ir pasityčioti iš savo tėvynę gynusių didvyrių.

Taip artėja į pabaigą tris dienas turėjusi trukti Mariupolio gynėjų išlaisvinimo operacija, kuriai tarpininkavo JT ir TRK.

FSB pareigūnai sulaikė Rusijos mokslų akademijos Sibiro filialo Teorinės ir taikomosios mechanikos instituto direktorių Aleksandrą Šipliuką. A.Šipliukas įtariamas valstybės išdavyste. Per pastaruosius metus pagal tą patį straipsnį (valstybės išdavimas) įkalinti dar du mokslininkai – Valerijus Golubkinas ir Anatolijus Gubanovas, kurie, kaip ir A.Šipliukas, dirbo su hipergarsinėmis technologijomis.

V.Putino gauja nuo karo pradžios iš Rusijos „išvaikė“ apie 12 mln. Rusijos piliečių, o likusius terorizuoja, verčiant tarnauti sistemai prievartos būdu. Tuos pabėgusius būtina sugrąžinti atgal į jų šalį, kad jie ne abejingai stebėtų karo nusikaltimus iš šalies, o imtųsi veiksmų teroristams tėvynainiams stabdyti.

Prieš 26 metus, rugpjūčio 6 d., Čečėnijos ginkluotosios pajėgos, vykdydamos žaibišką karinę operaciją „Džihadas“, per kelias valandas išvadavo Čečėnijos sostinę Grozną, įžengė į Gudermesą, Arguną ir kitus miestus. Grozną išlaisvinusių ginkluotų čečėnų karių skaičius neviršijo 850 kovotojų. Vėliau prie jų prisijungė šalies milicijos daliniai. Po trijų savaičių, 1996 m. rugpjūčio 31 d., Rusija buvo priversta pasirašyti Chasavjurto susitarimą.

Pergalę čečėnai iškovojo neturėdami jokios paramos iš užsienio valstybių.

Operacinis lygmuo

Rusijos pajėgos telkia pajėgas pietuose, o invazija žengia į naują etapą. Fronto linijoje nuo Zaporižės iki Chersono suintensyvėjo visų ginklų rūšių ugnis, o rytuose ir šiaurės rytuose driskiai bando pereiti į puolimą šešiomis kryptimis. Tuo pačiu, pietuose, orda, greičiausiai, artimiausiu metu bandys pulti Voznesensko, Kryvij Riho ir Zaporižės kryptimis.

Devynios puolimo kryptys. Ar užteks smarvės driskiams surengti ir išlaikyti tokį plataus masto puolimą? Labai abejotina. Bent jau šiame karo etape.

Taktinis lygmuo

Rugpjūčio 7 d. okupantai raketomis apšaudė du Charkivo rajonus. Apie 04:40 mieste aidėjo sprogimai. Informacija apie aukas ir nuostolius tikslinama.

Okupantai bandė pralaužti ukrainiečių karių gynybą Avdijivkos, Peskų ir kitų gyvenviečių kryptimis, tačiau buvo kaip reikiant paspirginti ir atsitraukė.

Slovjansko, Kramatorsko, Bachmuto ir kitose srityse vyko sisteminiai apšaudymai iš statinės, raketinės artilerijos ir tankų.

Rusijos šturmo ir karinė aviacija atakavo ukrainiečių pozicijas netoli Zajcevės, Soledaro, Bachmuto, Bereistovės ir Jakovlevkos.

Dnipro regionas apšaudomas „Gradais“ ir „Uraganais“.

Teroristai į Nikopolio rajoną paleido 60 sviedinių. Marganco mieste sužeisti du žmonės, apgadinta 50 privačių namų, keli automobiliai ir autobusų stotelė. Per apšaudymą nukentėjo dujotiekis ir elektros tinklas. Keli tūkstančiai miesto gyventojų neturi elektros.

Ukrainiečių partizanai prisiėmė atsakomybę už Berdiansko policijos nuovados susprogdinimą.

Rusijos Kursko srities gubernatorius teigia, kad buvo užkirstas kelias diversantų išpuoliui prieš Kursko srities karinį aerodromą (Rusijos teritorija).

Rusijos žiniasklaida praneša, jog buvo pasikėsinta į Naujosios Kachovkos okupacinės valdžios vadovo pavaduotoją Vitalijų Hurą.

Neramu okupantams nei namie, nei užgrobtose žemėse.

Komentaras

Šiandien visas pasaulis atsisuko į Ukrainą, kur šiuo metu gresia branduolinis sprogimas. Driskiai apšaudė Zaporižės atominę elektrinę, sukeldami sprogimo galimybę, kuri Ukrainos užsienio reikalų ministerijos teigimu prilygsta branduolinės bombos sprogimui. Zaporižės atominė elektrinė – galingiausia Europoje, todėl jos sprogimas turėtų katastrofiškų pasekmių ne tik Ukrainai ir Rusijai, bet Europai bei visoms aplinkinėms valstybėms.

Patys Rusijos branduolinės energetikos specialistai, prieš elektrinės apšaudymą, pasišalino iš jos teritorijos, kas liudija, jog Maskva iš anksto planavo šį teroro aktą. Pasaulio žiniasklaidai atsisukus veidu į Zaporižę, Maskva elektrinės apšaudymu apkaltino Kyjivą, ką mes nesunkiai nuspėjome. Tai Kremliaus teroristų klasika. Zaporižės elektrinės priežiūroje ir valdyme dalyvauja tiek Ukrainos, tiek Rusijos specialistai, kurių tikslas turėtų būti užtikrinti sklandų elektrinės darbą. Deja, rusų barbarai žaidžia su branduoliniu sprogimu rusišką ruletę.

Tarptautinės atominės energijos agentūros vadovas Rafaelis Grossi prieš kelias dienas pareiškė, kad padėtis elektrinėje „visiškai nekontroliuojama“. „Pažeisti visi branduolinės saugos principai“, – sakė jis, ragindamas Rusiją ir Ukrainą leisti ekspertams apsilankyti vietoje.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas apkaltino Maskvą, kad ji naudojasi atomine elektrine savo karinėms pajėgoms apsaugoti, o Ukraina perspėjo, kad komplekso apšaudymas gali virsti katastrofa.

FSB neatsilieka nuo KGB klasikų, kuomet patys sprogdino savo šalies objektus ir žudė savo šalies piliečius, kad turėtų pretekstą užpulti kaimynines šalis, o okupuotose teritorijose naudoja naftalinu dvokiančią, sausio žudynių metu naudotą taktiką „savi šaudė į savus“.

Europos Sąjungos Vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis pasmerkė Rusijos karinius veiksmus aplink Zaporižės atominę elektrinę, pabrėždamas, jog tai tarptautinių normų nepaisymo pavyzdys. Naivuolis. Rusija laužo ne tarptautines normas, o siekia Europą paversti griuvėsių ir lavonų sąvartynu. Vakar vėlai vakare Ukrainos žvalgybos valdyba informavo, kad rusai užminavo atominę elektrinę galingais sprogmenimis. Tai didžiausias grasinimas masinio naikinimo priemone mums žinomoje pasaulio terorizmo istorijoje. Metas skubiai likviduoti teroristų lizdą, kol pastarieji nesukėlė pasaulinės katastrofos.

Mažų mažiausiai, nedelsiant, NATO ar kitos, Aljansui nepriklausančios šalys, kurioms dar tikrai rūpi šios ašarų pakalnės, vadinamos žeme – žmonių planeta, saugumas turi įvesti taikdarius Zaporižės AE. Vakar minėjome 77 metus, kai branduolinis siaubas visiškai beprasmiškai buvo sukeltas Hirošimoje, o poryt minėsime ir tokios pačios tragedijos metines Nagasakyje. Skirtumas tas, kad pasekmės labai aiškiai žinomos praėjus ir beveik šimtmečiui, o teroristai dar gali būti sustabdyti.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.