Dešimt patarimų, kaip apsaugoti išmanųjį įrenginį nuo dalyvavimo žalingoje kibernetinėje veikloje

Kompiuteriai ir įvairūs kiti išmanūs įrenginiai gali būti ne tik naudingais pagalbininkais, bet ir jų šeimininkams nežinant dalyvauti žalingoje kibernetinėje veikloje.

 NKSC pateikia dešimt patarimų, kaip apsaugoti savo įrenginį nuo dalyvavimo žalingoje veikloje.<br> 123rf iliustr.
 NKSC pateikia dešimt patarimų, kaip apsaugoti savo įrenginį nuo dalyvavimo žalingoje veikloje.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-10 09:55

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) prie Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, liepos mėn. Lietuvos IP rėžiuose veikė ne mažiau kaip 28 tūkst. sistemų, kurios dėl įvairių kibernetinio saugumo pažeidžiamumų gali būti užvaldytos ir/ar išnaudojamos žalingai veiklai vykdyti.

„Kiekvienas prie interneto prijungtas įrenginys, tinkamai nepasirūpinus jo kibernetiniu saugumu, gali tapti piktavalių įrankiu ir būti išnaudojamas tokioms žalingoms veikloms kaip dalyvavimas „Botnet“ tinkluose, paskirstytų pasaugų trikdymo atakose (angl. DDoS), prievadų skenavime ir panašiai“, – sako NKSC Kibernetinio saugumo valdymo departamento direktorius Jonas Skardinskas, vykdantis NKSC direktoriaus funkcijas.

NKSC visą turimą informaciją apie nustatytus pažeidžiamus IP adresus pateikia Lietuvos interneto paslaugų teikėjams, o šie apie pažeidžiamumus turėtų informuoti savo klientus.

NKSC primena, kad savo išmaniųjų įrenginių kibernetiniu saugumu pirmiausiai turėtų pasirūpinti jų savininkai, todėl pateikia dešimt patarimų, kaip apsaugoti savo įrenginį nuo dalyvavimo žalingoje veikloje:

  1. Pakeiskite visų prie interneto prijungtų įrenginių (kameros, maršrutizatorių, „išmaniųjų namų“, kt.) gamyklinius slaptažodžius;
  2. Naudokite tik žinomų ir patikimų gamintojų programinę įrangą ir/ar mobiliąsias programėles;
  3. Nuolatos atnaujinkite naudojamą operacinę sistemą, taip pat ir mobiliuose įrenginiuose. Atkreipiame dėmesį, kad „Windows XP“ ir „Windows 7“ operacinės sistemos yra nebepalaikomos, todėl gali turėti kritinių saugumo spragų ir todėl jų tolimesnis naudojimas gali kelti grėsmę Jūsų įrenginių saugumui;
  4. Naudokite antivirusinę programinę įrangą, taip pat ir mobiliuosiuose įrenginiuose;
  5. Nustatykite, kad antivirusinės programos atsinaujintų automatiškai;
  6. Profilaktiškai atlikite kompiuterio ar mobilaus įrenginio patikrinimą (skenavimą) antivirusine programine įranga;
  7. Naudokite tinkamai sukonfigūruotą operacinės sistemos ugniasienę;
  8. Nesilankykite abejotinos reputacijos interneto svetainėse, nespauskite įtartinų nuorodų;
  9. Neatidarinėkite el. paštu (ar kitais būdais) gautų dokumentų iš nežinomų siuntėjų. Būkite budrūs – dokumentuose, kuriuose esate prašomi įgalinti „makro“ komandas, dažnai talpinamas žalingas programinis kodas;
  10. Tretiesiems asmenims niekada neatskleiskite informacijos apie Jūsų išorinį IP adresą, prisijungimo prie paskyrų duomenų ar kitos jautrios asmeninės informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.