Lietuva žengia į virtualios fiskalizacijos erą, kad kasos aparatas ateityje galėtų būti ir telefone

Per ateinančius kelerius metus šalies verslas duomenis Valstybinei mokesčių inspekcijai turės teikti naudodamas naujai kuriamą „i.EKA“ posistemį. Prie jo diegimo prisidės daugiametės tokių sistemų kūrimo patirties tarptautiniu mastu turinti „NRD Companies“.

 Per ateinančius kelerius metus šalies verslas duomenis Valstybinei mokesčių inspekcijai turės teikti naudodamas naujai kuriamą „i.EKA“ posistemį.<br> 123rf iliustr.
 Per ateinančius kelerius metus šalies verslas duomenis Valstybinei mokesčių inspekcijai turės teikti naudodamas naujai kuriamą „i.EKA“ posistemį.<br> 123rf iliustr.
  Virtualios fizkalizacijos paslauga užtikrins tinkamą duomenų iš minėtų programų perdavimą į „i.EKA“, o į įrenginius nereikės diegti specialios techninės kvito pasirašymo įrangos – saugos modulio.<br>  123rf iliustr.
  Virtualios fizkalizacijos paslauga užtikrins tinkamą duomenų iš minėtų programų perdavimą į „i.EKA“, o į įrenginius nereikės diegti specialios techninės kvito pasirašymo įrangos – saugos modulio.<br>  123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-08-11 11:34

Visi verslo atstovai, naudojantys kasos aparatus, pradedant nuo 2023 m. sausio keliai etapais iki 2025 m. gegužės mėn. turės pareigą perduoti atsiskaitymų duomenis į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) kuriamą išmaniųjų elektroninių kasos aparatų (i.EKA) posistemį. Įgyvendinant šį projektą inspekcija sudarė sutartį su pagal jungtinės veiklos sutartį veikiančiomis įmonėmis „ETRONIKA“ ir „NRD Systems“, kurios priklauso „NRD Companies“ įmonių grupei (toliau tekste – įmonių grupė), bei „Asserte“. Šios bendrovės kartu kurs virtualios fiskalizacijos sprendimą.

Šis sprendimas taps pagrindu, suteikiančiu galimybę rinkos dalyviams kurti ir siūlyti ne tik įprastinius kasos aparatus, bet ir specialias programas, kurias bus galima naudoti, pavyzdžiui, mobiliuosiuose įrenginiuose. Virtualios fizkalizacijos paslauga užtikrins tinkamą duomenų iš minėtų programų perdavimą į „i.EKA“, o į įrenginius nereikės diegti specialios techninės kvito pasirašymo įrangos – saugos modulio.

„Virtualios fiskalizacijos sprendinys yra reikalingas, jei norime, kad IT kompanijos ateityje galėtų sėkmingai sukurti programinę įrangą, leisiančią vietoje klasikinio kasos aparato naudoti išmanųjį mobilų įrenginį ir duomenys iš pastarųjų galėtų būti perduodami VMI“ – sako „i.EKA“ projekto vadovas Žilvinas Germanavičius.

Virtualios fiskalizacijos įrankį kurianti viena iš partnerių, įmonių grupė „NRD Companies“, turi nemažai patirties dirbdama su Lietuvos ir kitų šalių mokesčių inspekcijomis, bet to, teikia IT sprendimus ir mažmeninės prekybos atstovams. Pavyzdžiui, 2020 m. sėkmingai įdiegtas ir piliečių puikiai įvertintas gyventojų pajamų mokesčio (GPM) interaktyvaus deklaravimo vedlio sprendimas. Nacionaliniai atstovai, rinkę geriausius sprendimus pasauliniam konkursui „World Summit Awards (WSA)“, apdovanojo „Gyventojų pajamų mokesčio deklaravimo vedlio projektą“ kaip ​„Geriausią sprendimą valstybei“​ ir „Publikos mėgstamiausią“​. Tanzanijoje, Zanzibare grupė jau įdiegė mažmeninės prekybos virtualios fiskalizacijos sprendimą. Be to, įmonių grupė intensyviai dirba ir tenkindama mažmeninės prekybos atstovų poreikius: jos sukurtus sprendimus naudoja „Narvesen“, „Lietuvos Spaudos“ ir „Caffeine“ prekybos tinklai.

„Puikiai išmanome ir verslo, ir institucijų poreikius – įvairiose pasaulio valstybėse ir skirtingiems užsakovams įvykdėme dešimtis skaitmenizavimo projektų, įskaitant virtualios fiskalizacijos. Vykdydami „i.EKA“ projektą galėsime pritaikyti savo patirtį bei unikalų kompetencijų derinį. Jis apjungia mokesčių administratoriaus poreikių suvokimą, prekybininkų ir jų atsiskaitymo priemonių veikimo principus bei aukšto našumo ir patikimumo sprendimų finansinių paslaugų tiekėjams kūrimo principus ir įgyvendinimą“, – sako įmonių grupės vadovas Mindaugas Glodas.

Virtualios fiskalizacijos sprendimas leis programinės įrangos kūrėjams parengti atsiskaitymo priemones (kasos sprendimus), skirtus visų pirma smulkiajam verslui. Tokie sprendimai galės veikti naudotojo jau turimame įrenginyje ir nereikalaus papildomų investicijų į techninės įrangos diegimą bei atnaujinimą. Tikimasi, kad šio tipo sprendimai bus itin tinkami prekybininkams ir paslaugų tiekėjams, kasdien aptarnaujantiems nedidelį skaičių klientų bei veiklą vykdantiems ne tik stacionariose, bet ir kilnojamose prekybos vietose.

Lygiagrečiai su naujo pajamų apskaitos sprendimo kūrimu įmonių grupės ekspertai jau dabar teikia konsultacijas kasos aparatus gaminantiems ar prižiūrintiems partneriams. „Informuojame partnerius apie tai, kaip veiks virtuali fiskalizacija, padedame užtikrinti suderinamumą su „i.EKA“ posistemiu ir konsultuojame kasos aparatų gamintojus visais su šiuo projektu susijusiais klausimais. Taip pat atsižvelgiame į partnerių nuomonę, kuri leidžia patobulinti galutinį sprendimą“, – teigia M.Glodas, pridurdamas, kad dialoge gali dalyvauti visi rinkos dalyviai, kurių veikla yra susijusi su kasos aparatų gamyba ar atnaujinimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.