Karo analitikai: artėjama prie ribos, kurią peržengus Kremlius grasino panaudoti branduolinį ginklą

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> Lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br> Lrytas.lt iliustr.
 JAV ekspertų teigimu, sprogimas Olenivkos įkalinimo įstaigoje, nusinešęs mažiausiai 50 karo belaisvių ukrainiečių gyvybių, įvyko panaudojant termobarinį užtaisą.<br>  Lrytas.lt iliustr.
 JAV ekspertų teigimu, sprogimas Olenivkos įkalinimo įstaigoje, nusinešęs mažiausiai 50 karo belaisvių ukrainiečių gyvybių, įvyko panaudojant termobarinį užtaisą.<br>  Lrytas.lt iliustr.
 Netoli Donecko, Piskų apylinkėse, verda įnirtingi mūšiai, ukrainiečiai deda visas pastangas siekdami sustabdyti rusų veržimąsi į šiaurės vakarus.<br>  Lrytas.lt iliustr.
 Netoli Donecko, Piskų apylinkėse, verda įnirtingi mūšiai, ukrainiečiai deda visas pastangas siekdami sustabdyti rusų veržimąsi į šiaurės vakarus.<br>  Lrytas.lt iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Aug 12, 2022, 9:16 AM, atnaujinta Aug 12, 2022, 11:39 AM

Jūsų dėmesiui – rugpjūčio 11 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Praėjusią naktį Baltarusijoje, Gomelio rajone esančiame Ziabrovkos aerodrome nugriaudėjo sprogimai. Šaltiniai praneša, kad matėsi aštuonių sprogimų blyksniai. Minskas sausai informavo, kad sprogimas nutiko dėl užsidegusios įrangos.

Neatsargus rūkymas tampa didele bėda ne tik Rusijai, bet ir Baltarusijai.

Rusija naktį ir paryčiais surengė visų rūšių ginklų ugnies uraganą civiliams objektams Ukrainoje. Tai aiškiai rodo, kad Saki aerodromo „įvykį“ Kremlius vertina kaip Ukrainos ataką. Šaltinių JAV teigimu, karinėje bazėje sunaikinti 8 orlaiviai. Aerodrome buvo dislokuoti daugiafunkciniai naikintuvai „Su-30SM“, taktinės žvalgybos lėktuvai „Su-24MR“, kariniai transporto lėktuvai „Il-76“ ir aviacijos įranga.

Ukrainos kariuomenės teigimu, lėktuvų sunaikinta kur kas daugiau, be to, žuvo kelios dešimtys lakūnų, sunaikintos ginklų saugyklos. Didžiulę žalą, padarytą Saki karinei bazei liudija palydovinės nuotraukos.

Kremlius neigia, kad nukentėjo lėktuvai, pranešimuose skelbiama apie vieno žmogaus žūtį, sakoma, kad dar dešimt sužeista. Taip pat pranešama, kad dėl sprogimų Kryme atidedami vadinamieji referendumai dėl prisijungimo prie Rusijos Federacijos.

Sveikiname Ukrainą, ukrainiečius, karius, sėkmingai pradėjus Rusijos (ir Baltarusijos) denacifikaciją ir demilitarizaciją. Nuo vakar niekas net ir Rusijoje nesijaučia saugus, o ypač tūkstančiai žudikų ir prievartautojų, atėjusių į svetimą žemę patirti nuotykių ir prisigrobti unitazų.

Milžiniškos automobilių spūstys ant Kerčės tilto, persigandę rusai bėgantys iš Krymo pusiasalio rodo, kad artėjama prie sudėtingos ir trapios karo veiksmų ribos, kurią peržengus Kremlius Medvedevo lūpomis grasino panaudoti branduolinį ginklą.

Tačiau Ukraina jai nubrėžtų ginklų naudojimo ribų neperžengė, nes Krymas, kaip ir Donecko, Luhansko bei kitos laikinai okupuotos sritys yra Ukrainos teritorija. Kyjivas gina savo žemes ir gali kaip tinkamas bausti jose siaučiančius okupantus – karo nusikaltėlius.

Pentagonas pirmą kartą oficialiai patvirtino, kad Ukrainai išsiųstos naujo tipo raketos „AGM-88“ (HARM), kurios gali būti naudojamos Rusijos priešlėktuvinių gynybos sistemų, tokių, kaip „S-400“, radarams naikinti.

Jungtinė Karalystė nusprendė padvigubinti Ukrainai tiekiamų daugkartinio paleidimo raketų sistemų „M270“ skaičių. Londonas papildomai ketina perduoti dar tris MLRS ir jų šaudmenis. Primename, kad „M270“ yra kiek senesnė „HIMARS“ versija, naudojama kaip MLRS ir taktinių raketų paleidimo sistema. Pirmosios „M270“ į Ukrainą atvyko liepos 14 d.

Vokietija neseniai perdavė Ukrainai 4 savaeiges priešlėktuvines sistemas „Gepard“. Iš viso Ukrainai pažadėta 12 „Gepardų“.

JAV teiks Ukrainai karinę pagalbą „tol, kol to reikės“, praneša Pentagonas.

Kol nebus iš Ukrainos išmušti maskoliai, pridurtume mes.

Kinijos ambasadorius Rusijoje pavadino Jungtines Valstijas „pagrindine krizės Ukrainoje kurstytoja“, kaltindamas Vašingtoną, kad šis nuolat plečia NATO gynybos aljansą ir remia jėgas, siekiančias priartinti Ukrainą prie Europos Sąjungos.

Ukrainoje ne krizė, bet Rusijos ir Baltarusijos vykdoma invazija, karinė agresija, grobikiškas karas, skirtas sunaikinti suverenią valstybę, pasisavinti jos resursus, išžudyti nelojalius vyrus, išprievartauti moteris ir įkaitais išsivežti vaikus. Bet Kinijos komunistų partija turi savo matymą, ir savo tikslus, kurių siekdami treniruojasi uigūrų koncentracijos stovyklose. Todėl jos nariams sunku suvokti, kad kiekviena valstybė, ypač, jei ji siekia taikos ir gerovės visame pasaulyje, pati sprendžia su kuo draugauti, kokiems aljansams ar sąjungoms priklausyti ir niekas neturi teisės jai nurodinėti.

JAV ekspertų teigimu, sprogimas Olenivkos įkalinimo įstaigoje, nusinešęs mažiausiai 50 karo belaisvių ukrainiečių gyvybių, įvyko panaudojant termobarinį užtaisą. Apie tokius užtaisus esame daug rašę ir kalbėję – jam sprogus, sukuriamas didžiulis slėgio perkrytis ir ilgiau nei įprasta trunkanti aukštos temperatūros banga. Slėgio skirtumas sukelia vidinį kraujavimą ir vidaus organų plyšimą, o kas lieka gyvas, pribaigiamas nepakeliama kaitra.

Rusijos teiginiai, kad karo belaisviai žuvo sprogus „HIMARS“ raketai yra visiškai nepagrįsti, nes tokiai raketai sprogus, banga griauna pastatus ir palieka kraterį. Tuo tarpu po sprogimo Olenivkoje liko sveikos pastatų sienos ir įkalintųjų lovos.

Negrabus, siaubingas, žiaurus driskių karo nusikaltimas.

Brent rūšies naftos kaina nuo birželio mėnesio nukrito 24 proc. ir trečiadienį kainavo apie 96 JAV dolerius už barelį. Nuo kovo mėnesio pasiekto aukščiausio lygio – beveik 140 JAV dolerių, nafta atpigo daugiau kaip 30 proc. Nuogąstaujama, kad pasaulio ekonomika ims lėtėti. Lėtėjant ekonomikai, mažėja energijos paklausa.

Operacinis lygmuo

Lūžis. Tiesa, psichologinis, vykstantis tiek ukrainiečių karių, tiek okupantų orkų ir trogloditų Rusijoje galvose, bet ne mažiau, o gal ir labiau svarbus, nei reikšmingesnė taktinė pergalė ant žemės. Karo nusikaltėliai iki šiol buvo tikri, kad nežiūrint nuostolių, gali be vargo daužyti ukrainiečių pozicijas ir po truputį „užimti miestą po miesto“. Vakar tas tikrumas išgaravo, ypač šiąnakt jį pastiprinus neatsargiu rūkymu Baltarusijos Gomelio rajone. Nei viena karinė rusų ir baltarusų bazė, esanti 300 km atstumu nuo Ukrainos kariuomenės pozicijų, nei vienas rusų karys ir generolas nėra saugus. Bet kuris rusų okupantas gali būti sunaikintas bet kurią akimirką ore, vandenyje, apkasuose, tanke, naktį smaukantis ant gulto, ar išvietėje.

Tuo tarpu ukrainiečiai gali planuoti, koordinuoti galingus ir tolimus raketų bei aviacijos smūgius ir matyti palydovinius vaizdus, kokius nuostolius patiria priešas. Šitokių triuškinamų smūgių į savo karines bazes, esančias toli nuo fronto linijos, Rusija seniai nebuvo patyrusi.

Nežiūrint svarbios psichologinės pergalės, orda pietuose ir rytuose vėl sukaupė driskių ir šarvuotos technikos pajėgumus, greičiausiai, ruošdamasi dar vienam bandymui judėti link Mykolajivo ir Slovjansko.

Taktinis lygmuo

Šiandien po okupantų apšaudymo Bachmute, Donecko srityje, žuvo mažiausiai 7 gyventojai ir dar 6 buvo sužeisti. Apgadintos parduotuvės, privatūs namai ir daugiaaukščiai pastatai. Preliminariais duomenimis, okupantai prieš civilius gyventojus, kaip jau įprasta, panaudojo daugkartinius raketų paleidimo įrenginius „Uragan“. Netoli Donecko, Piskų apylinkėse, verda įnirtingi mūšiai, ukrainiečiai deda visas pastangas siekdami sustabdyti rusų veržimąsi į šiaurės vakarus.

Rusijos kariuomenei apšaudžius Nikopolio rajoną žuvo 2 žmonės, 3 sužeisti.

Driskiai puola ukrainiečių pozicijas Avdijivkos kryptimi.

Tęsiasi apšaudymai Charkivo, Zaporižės, Kramatorsko apylinkėse.

Ukrainos kariuomenė smogė Novokamenkos rajone esančiai Rusijos karinio jūrų laivyno pakrančių apsaugos 126-osios atskirosios brigados vadavietei, o netoli Krasnojo Majako sunaikino 49-osios Rusijos armijos vadavietę. Smogta ir 76-osios oro desanto divizijos bataliono taktinės grupės vadavietei bei stebėjimo punktui Iščankoje, taip pat šaudmenų sandėliui netoli Barvinkos.

Iš „HIMARS“ sistemų atakuotos rusų bazės Melitopolyje, sunaikinta daug įrangos, likviduota apie 100 karių.

Ukrainos kariuomenės ekspertai skaičiuoja, į kurias vietas taikyti ir kiek reikės „ATACMS“ raketų, kad būtų sugriautas Krymo tiltas.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.