Netrukus „incidentai“ prieš rusus už fronto linijos pasikartos: „Kuriame chaosą jų pačių pajėgose“

Pasak pagrindinio Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjo, Ukraina vykdo kontrpuolimą, kuriuo siekiama sukelti „chaosą Rusijos pajėgose“ ir smogti okupantų tiekimo linijoms okupuotose teritorijose.

 Pasak pagrindinio Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjo, Ukraina vykdo kontrpuolimą, kuriuo siekiama sukelti „chaosą Rusijos pajėgose“.<br> 123rf iliustr.
 Pasak pagrindinio Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjo, Ukraina vykdo kontrpuolimą, kuriuo siekiama sukelti „chaosą Rusijos pajėgose“.<br> 123rf iliustr.
 Mychailo Podoliakas.<br> Wikimedia Commons.
 Mychailo Podoliakas.<br> Wikimedia Commons.
 Krymo tiltas.<br>  Wikimedia Commons.
 Krymo tiltas.<br>  Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 18, 2022, 7:50 PM

Mychailo Podoliakas sakė, kad „per artimiausius du ar tris mėnesius“ gali būti daugiau atakų, panašių į antradienį įvykdytus smūgius geležinkelio mazgui ir oro pajėgų bazei Kryme, taip pat į praėjusią savaitę suduotą smūgį Rusijos karo lėktuvams Sakų aerodrome.

Rusija pranešė, kad antradienį Krymo Džankos rajone esančiame šaudmenų sandėlyje driokstelėjo sprogimai – šis incidentas, pasak M.Podoliako, priminė, kad „rusų okupuotas Krymas – tik sandėlių sprogimai ir didelis pavojus žūti okupantams ir vagims“.

Ukraina už šiuos išpuolius atsakomybės neprisiėmė. Išpuoliai paskatino rusų turistus paniškai bėgti iš Krymo – antradienį regiono sostinės Simferopolio geležinkelio stotyje nusidriekė eilės.

Gynybos ministerija Maskvoje paskelbė, kad nagrinėja šiuos sabotažo atvejus ir imasi „būtinų priemonių“, kad užkirstų kelią jų pasikartojimui.

Kalbėdamas iš prezidento rūmų Kijeve, M.Podoliakas sakė: „Mūsų strategija – sunaikinti logistikos, tiekimo linijas, amunicijos sandėlius ir kitus karinės infrastruktūros objektus. Taip kuriame chaosą jų pačių pajėgose“.

Prezidento patarėjas, dažnai vadinamas trečiu pagal įtaką šalies asmeniu, sakė, kad Kijevo požiūris prieštarauja Maskvos naudojamai bukos artilerijos galiai siekiant užimti teritoriją Donbaso regione rytuose. Ten Rusijos kariai, norėdami užimti teritoriją, naikino svarbius miestus – Mariupolį ir Sievierodonecką.

„Taigi Rusija tam tikra prasme visus išmokė, kad kontrpuolimui reikia labai daug jėgos, kuri tarsi milžiniškas kumštis skrietų viena kryptimi“, – sakė jis, tačiau „Ukrainos kontrpuolimas atrodo visai kitaip. Mes nenaudojame praėjusio amžiaus taktikos“.

Tačiau šias pastabas taip pat galima interpretuoti kaip pripažinimą, kad Ukrainai sunkiai sekasi surinkti tiek žmonių ir karinės medžiagos, kiek reikia visiškam kontrpuolimui šalies pietuose.

Vietoje to Ukraina bandė nuo visko atskirti Chersoną – vienintelį Rusijos užimtą miestą vakariniame Dniepro upės krante. Ukraina, naudodama iš Vakarų gautą raketinę artileriją, pažeidė kelių ir geležinkelio tiltus, kad Rusija nebegalėtų veiksmingai aprūpinti savo pajėgų.

M.Podoliakas paprašė atsiųsti „dar 50, 60, 80“ daugkartinio paleidimo raketų sistemų, kurios papildytų jau turimą maždaug 20 vienetų arsenalą. Iš jų 16 – JAV tiekiami HIMARS. Trys vikšrinės „M270“ jau buvo gautos iš Jungtinės Karalystės, o dar tris pažadėta atsiųsti.

Anot M.Podoliako, Ukraina, padedama Vakarų tiekiamų tolimojo nuotolio raketų, tikėjosi susilpninti užpuolikų jėgas, kadangi jiems trūksta „atsargų ir amunicijos“, o tai, pasak jo, „privers rusus kovoti taip, kaip jie kovojo pirmaisiais karo mėnesiais“.

Ankstyvuoju karo etapu blogai organizuotai Rusijos kariuomenei nepavyko užimti Kijevo. Įsiveržusios pajėgos įstrigo keliuose, vedančiuose į miestą, todėl jas atakuoti galėjo ukrainiečių pėstininkai ir prieštankiniai ginklai.

Prezidento padėjėjas užsiminė, kad praėjusios savaitės oro bazės užpuolimas – galimai partizanų darbas, tačiau žaismingai atmetė bet kokias prielaidas, kad tai galėjo būti nelaimingas atsitikimas, kaip iškart po atakos teigė Maskva.

M.Podoliakas sakė, kad rusai „sutverti kitaip“, jei mano, kad sprogimą sukėlė cigarečių nuorūkos. Prezidento patarėjas prognozavo, kad ateityje tokie išpuoliai už fronto linijos pasikartos.

„Aš tikrai sutinku su Rusijos gynybos ministerija, kuri teigia, kad per ateinančius du, tris mėnesius tokių incidentų bus daugiau. Manau, kad taip tikrai gali įvykti“, – sakė M.Podoliakas.

Jis taip pat pareiškė, kad Ukraina mano, jog Krymo tiltas, jungiantis okupuotą pusiasalį su Rusijos žemynine dalimi, yra teisėtas karinis taikinys. „Tai neteisėtas statinys ir pagrindiniai vartai, per kuriuos aprūpinama Rusijos kariuomenė Kryme. Tokie objektai turi būti sunaikinti“, – sakė jis.

Nors Ukraina atsisakė viešai prisiimti atsakomybę už ataką Sakų oro bazėje, ji tai padarė privačiai – incidentas įvyko tuo metu, kai už fronto linijos buvo smogta eilei Rusijos strateginių objektų.

Pirmadienį buvo spėliojama, kad per Ukrainos ataką raketomis Donbase galėjo būti sužeistas arba žuvo Jevgenijus Prigožinas – Rusijos verslininkas, kaip pranešama, susijęs su privačia karine bendrove „Wagner“.

Vieno Rusijos žurnalisto paskelbtos šio vyro susitikimo su „Wagner“ samdiniais Rytų Ukrainoje nuotraukos leido lengvai nustatyti bazės vietą. O sekmadienį į Mironivske esantį pastatą ukrainiečiai greičiausiai smogė su HIMARS.

M.Podoliakas, kuris ankstyvuoju konflikto etapu užsiėmė derybomis dėl taikos, teigė, kad Rusija jokių rimtų derybų nepradės tol, kol mūšio lauke nepatirs skaudaus pralaimėjimo. Anot jo, kai kurios neįvardytos Europos šalys „puoselėja iliuziją“, ir įsivaizduoja, kad Kremlius gali siekti geranoriškų derybų.

„Rusija klausytis pradeda tik tada, kai jos galvą kuoka daužo stipresnė kariuomenė“, – sakė jis.

Prezidento patarėjas gyrė Didžiosios Britanijos indėlį iki šiol remiant Ukrainą. Pasak jo, kuris kai kuriais atžvilgiais Didžioji Britanija pranoko net JAV. M.Podoliakas tikisi, jog stipri parama bus tęsiama ir po to, kai Borisas Johnsonas pasitrauks iš premjero posto.

„Jūs tapote milžinu – sunku grįžti į nykštuko padėtį“, – sakė jis.

B.Johnsonas pasiūlė „asmeninę ir emocinę paramą“ V.Zelenskiui „tamsiausią Ukrainos istorijos dieną“, sakė B. Podoliakas. Anot jo, JK indėlis bus prisimenamas šimtmečius.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.