Ukrainos kariai parodė, ko reikia, norint numušti priešo droną: yra trys pagrindinės užduotys

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kovos su dronais grupių kariai pasakoja apie pagrindinius savo darbo tikslus ir ypatumus.

 Kai kuriuos dronus reikia numušti, trukdymas – ne išeitis.<br> Ukrainian Military TV nuotr.
 Kai kuriuos dronus reikia numušti, trukdymas – ne išeitis.<br> Ukrainian Military TV nuotr.
 „EDM4S Sky Viper“ iš „NT Service“ gerai žinomas Ukrainos kariuomenei, nes buvo naudojamas Donbase dar gerokai prieš Rusijos invaziją.<br> Ukrainian Military TV nuotr.
 „EDM4S Sky Viper“ iš „NT Service“ gerai žinomas Ukrainos kariuomenei, nes buvo naudojamas Donbase dar gerokai prieš Rusijos invaziją.<br> Ukrainian Military TV nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 10:47 AM

Ukrainos gynybos ministerijos karinis televizijos kanalas „Ukrainian Military TV“ interviu su fronte kovojančiais kariais metu parodė, kaip mūšio lauke dirba kovos su dronais būriai.

Yra trys pagrindinės užduotys, kurias šie kariai turi atlikti kovodami su priešo bepilotėmis sistemomis. Pirmoji – susekti bepiločio orlaivio operatorių, sako kariškis, kurio pavardė neatskleidžiama.

„Mes nustatome dronų skrydžio maršrutus ir vietas, iš kurių jie pakyla. Tai darome ne tik todėl, kad mums įdomu tai žinoti, bet ir tam, kad pašalintume priešo pilotą: minosvaidžių ar artilerijos būriai suduoda smūgius į mūsų nurodytus taikinius“, – aiškino jis.

Antrasis tikslas – sutrukdyti dronams skristi. Kariškiai naudoja aeroskopus, kurie jiems padeda nustatyti bepilotės sistemos kryptį ten, kur žmogus matyti negali, o vėliau matematinėmis formulėmis apskaičiuojamas vertikalus kampas.

Apdorojęs šią informaciją, operatorius, laikantis kovai su dronais skirtą ginklą, gali neutralizuoti priešo orlaivį net jo nematydamas.

„Tiksliai nusitaikius tokiu „antidroniniu šautuvu“ sutrikdomas ryšys tarp orlaivio ir jo piloto, tad dronas pasidaro nevaldomas – pakimba ore ir avariniu būdu nusileidžia arba jį tiesiog nuneša vėjas“, – sakė kariškis.

Vaizdo įraše matyti įvairūs ginklai, naudojami priešų dronams trikdyti – tai ir ukrainietiškas „Antidron KVS G-6“ ginklas, galintis šaudyti iki 3 km atstumu, australiškas lengvas (2,14 kg) „DroneGun MKIII“ ir lietuviškas „EDM4S Sky Viper“ trukdymo ginklas. Jie Ukrainoje naudojami jau nuo 2021 m.

Kita svarbi užduotis – numušti bepiločius orlaivius. Apie tai, kaip sekasi atlikti ir šį darbą, Ukrainos karinei televizijai papasakojo oro gynybos būrio karys.

Apsiginklavęs „MANPADS Stinger“ oro gynybos sistemomis, būrys, gavęs komandą, kad aptiktas taikinys, išsirikiuoja į šaudymo poziciją. Kalbinto kariškio būryje yra du „šauliai“: pirmasis vadovauja, o antrasis dubliuoja šūvį.

Jo teigimu, 95 proc. atvejų taikinys sėkmingai sunaikinamas.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.