Karo analitikai: reikia ruoštis, Vakarų požiūriu, beprotiškiems karo nusikaltėlių žingsniams

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas bei pateikia įvykių analizes keliais lygmenimis: politiniu, strateginiu, operaciniu ir taktiniu. Autoriai sutiko savo įžvalgomis pasidalyti ir su Lrytas.lt skaitytojais.

 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br>  Lrytas.lt iliustr.
 Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas socialiniame tinkle „Facebook“ rengia kasdienines karo Ukrainoje apžvalgas.<br>  Lrytas.lt iliustr.
Ekspertų teigimu, panašu, jog Kremlius ieško išeities iš situacijos „be išeities“.<br>  Lrytas.lt iliustr.
Ekspertų teigimu, panašu, jog Kremlius ieško išeities iš situacijos „be išeities“.<br>  Lrytas.lt iliustr.
 Rusijos partizanai, arba Respublikos Liaudies Armija NRA, prisiėmė atsakomybę už D.Duginos nužudymą.<br> Lrytas.lt iliustr.
 Rusijos partizanai, arba Respublikos Liaudies Armija NRA, prisiėmė atsakomybę už D.Duginos nužudymą.<br> Lrytas.lt iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurimas Navys, Mindaugas Sėjūnas

Aug 25, 2022, 9:31 AM, atnaujinta Aug 25, 2022, 9:38 AM

Jūsų dėmesiui – rugpjūčio 24 dienos apžvalga.

Politinis strateginis lygmuo

Rugpjūčio 24-ą, Ukrainos nepriklausomybės dieną, JAV dovanojo rekordinį 3 mlrd. dolerių karinės pagalbos paketą. Lėšos bus panaudotos dronų, ginklų ir kitai karinei įrangai įsigyti. Kada ginklai pasirodys mūšio lauke, nepranešama. Lėšos taip pat bus skirtos Ukrainos kariuomenei apmokyti, priartinti prie NATO standartų ilgalaikėje perspektyvoje.

Rusijos okupantai prieš porą dienų surengė DNR vaduko Deniso Pušylino „administracijos ataką“, kuri kartu su informacinės operacijomis Maskvai gali būti reikalinga siekiant pateisinti smūgius prieš Ukrainos vyriausybės pastatus šiomis dienomis. Maskva džiaugiasi kaimynų ašaromis ir gali pasiųsti į Kyjivą kruviną dovaną kaip kerštą už atakas Kryme.

Mordoro siautėjimą gali pristabdyti Turkijos valdovas Recepas Tayyipas Erdoganas. Turkijos diktatorius tvirtina, kad Krymas turėtų būti grąžintas Ukrainai. „Krymo totoriai yra Ukrainos piliečiai ir Krymas turėtų būti vystomas jų labui“, – kalbėjo jis Krymo platformos aukščiausiojo lygio susitikime. R.T.Erdoganas akcentavo, jog Krymo užgrobimas neteisėtas, prieštaraujantis konstitucijai, o Krymo grąžinimas Ukrainai svarbus viso regiono saugumui.

Turkijos vadovas ne pirmą kartą demonstruoja vidurinį pirštą Vladimiro Putino chuntai. Turint galvoje, kad kietos rankos lyderis, be Xi Jinpingo, yra vienas iš dviejų autoritetų, į kurių balsą V.Putinas įsiklauso, tai dar vienas nemalonus smūgis Kremliaus „dziudistui“ į kepenis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Krymo platformos susitikime pažadėjo padaryti viską, ką gali, kad susigrąžintų prieš aštuonerius metus Rusijos aneksuotą Krymą.

Jungtinių Tautų vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras pareiškė, kad teismas, kurio metu Mariupolio gynėjai bus laikomi metaliniuose narvuose yra „žeminantis“. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas paskelbė apie papildomą ginklų tiekimą Ukrainai už 500 mln. eurų.

Prisimenant, kaip Vokietija neleido gabenti karinės paramos Ukrainai savo oro erdve ir kiek mėnesių gabeno kelis „Gepardus“, reikia tikėtis, kad O.Scholzas nusiplaus gėdą ir „papildomi ginklai“ Ukrainą pasieks per tris – keturias savaites.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis teigia, kad Ukraina neturi nieko bendra su Rusijos propagandisto Aleksandro Dugino dukters Darjos Duginos nužudymu. Ukrainos pareigūnai išjuokė Rusijos kaltinimus, kad jos specialiosios tarnybos prisidėjo prie D.Duginos nužudymo per automobilyje padėtos bombos išpuolį. „Mes taip nedirbame“, – teigia Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas. O.Danilovas pažymėjo, kad Rusija planuoja seriją išpuolių šalies viduje, siekdama mobilizuoti šalies gyventojus.

Tuo tarpu Rusijos FSB paskelbė išaiškinusi pagrindinio „Rusų pasaulio“ ideologo žudiką. Pagal legendą, žmogžudystę neva suplanavo ir organizavo Ukrainos specialiosios tarnybos, o įvykdė 43 metų Ukrainos pilietė Natalja Vovk, kuri birželį lankėsi Rusijoje kartu su savo 12 metų dukra.

Rusijos propagandistai teigia, kad Darjos Duginos nužudymo „kaltininkas“ esą yra Estijoje. Reikalaujama išduoti teroristą, priešingu atveju Maskva imsis veiksmų prieš Taliną. Rusijos užsienio teroro ministras Sergėjus Lavrovas pareiškė, kad „jokio pasigailėjimo“ „Russkij mir“ krikšatėvio dukters Darjos Duginos žudikams nebus, o Rusijos propagandistė ir RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonjan pagrasino teroro aktais Estijoje. „Dašos žudikai jau Estijoje. Estija, žinoma, jų neišduos. Manau, kad turėsime profesionalų, norinčių grožėtis bokštais aplink Taliną“, – rašo V.Putino servetėlė socialiniame tinkle „Twitter“.

Manome, kad pastaruoju metu gali padidėti Rusijos spec. tarnybų rengiamų provokacijų, teroro aktų tiek Rusijoje, tiek užsienio šalyse. Būkime budrūs.

Operacinis lygmuo

Be pakitimų.

Panašu, jog Kremlius ieško išeities iš situacijos „be išeities“. Neformaliuose Maskvos režimo šulų pokalbiuose vyrauja supratimas, kad kad ilgalaikėje perspektyvoje pralaimėjimas neišvengiamas. Diskutuojama, kokį artimiausios (tolimesnės, tolimos) ateities scenarijų reikia dabar rinktis.

Kremliui reikia pauzės tam, kad sustiprintų raumenis, pasiruoštų ir smogtų dar didesnį smūgį. Gali prasidėti labai pavojingas Vakarų „migdymo ir vedžiojimo už nosies“ etapas, arba atvirkščiai, bus siekiama šokiruoti, išbalansuoti Vakarų sprendėjus visomis galimomis priemonėmis skaičiuojant, kad kol Vakarai atsitokės, Kyjive bus pakeistos vėliavos.

Racionalus protas sako, kad migdantis etapas, griaunant Vakarų sistemas iš vidaus, yra labiau tikėtinas ir tam tikra prasme, pavojingesnis, nei tolesnės, atviros karinės ir kitos konfrontacijos tęsimas, ypač turint galvoje senkančius Kremliaus rezervus.

Tačiau matydami pavojingas tendencijas pačioje Rusijoje ir žiūrėdami į V.Putino priimtų sprendimų istoriją, sakome, kad reikia ruoštis, ir Vakarų požiūriu, beprotiškiems karo nusikaltėlių žingsniams.

Taktinis lygmuo

Driskiai ir toliau mėgina veržtis Donecko kryptimi, vykdydami aktyvius veiksmus Bachmuto ir Avdijivkos rajonuose, tačiau nesėkmingai.

Slovjansko kryptimi puolimas nepavyko, Ukrainos kariuomenė privertė driskius bėgti.

Naktis buvo nerami Dnipro rajono gyventojams. Trys rajonai buvo apšaudyti „Gradais“ ir „Uraganais“. Per naktinį Rusijos okupantų išpuolį sužeisti du žmonės.

Nikopolio rajonas keturis kartus apšaudytas iš sunkiosios artilerijos ir pabūklų, mieste nukrito 20 sviedinių. Sugriauti du namai, apgadinta daugiau kaip 10 namų.

Rusijos aviacija surengė oro atakas netoli Nevelskoje.

Okupantai kažkodėl vėl mėgino (nesėkmingai) pulti Pisky, nors jau dvylika kartų skelbėsi užėmę gyvenvietę.

Itin aktyviai apšaudyti rajonai apie Zaporižę.

Rusai suintensyvino oro žvalgybą nepilotuojamais orlaiviais.

Netoli Timonovo kaimo Belgorodo srityje, Rusijoje, savaime į orą išlėkė šaudmenų sandėlis. Vietos valdžia pranešė, kad detonacija įvyko dėl karščio. Didelis karštis kenkia sveikatai ir zombių amunicijos sandėliams. Faktas.

Šiandien Ukrainos nepriklausomybės diena. Sveikiname Ukrainos piliečius ir visus ukrainiečius, kur jie bebūtų.

Komentaras

Rusijos partizanai, arba Respublikos Liaudies Armija NRA, prisiėmė atsakomybę už D.Duginos nužudymą ir pareiškė, kad atidarytas antrasis frontas prieš Kremlių Rusijos teritorijoje, kur veikia armija, kovojanti su V.Putino režimu. Grasinama susidoroti su visais karo kurstytojais, Bučoje veikusiais teroristais ir prievartautojais, kitais gerai žinomais karo nusikaltėliais. NRA pareiškimą išplatino buvęs Rusijos dūmos narys Ilja Ponomariovas.

Mes manome, kad reiktų labai atsargiai ir rezervuotai vertinti panašius pareiškimus, net jei jie skamba gražiai, viltingai ir kelia geras emocijas. Tai gali būti atsarginio Kremliaus plano dalis. Rusijos jėgos struktūrose dirba mažiausiai 2,6 mln. šalies piliečių. Vien FSB tarnauja apie 200 tūkst., o Rosgvardijoje – daugiau nei 300 tūkst. pareigūnų. Pagalvokite, tik ramiai ir be išankstinių klišių. Ar totalitarinėje sistemoje, kur už komentarą prieš V.Putiną soctinkluose keliaujama už grotų, gali būti įmanomas tokios plačiai ir viešai veikiančios, gerai organizuotos sukarintos/teroristinės/su režimu kovojančios struktūros gyvavimas?

Dar daugiau, su itin didele abejone reiktų vertinti tikrų ar tariamų opozicionierių pasisakymus prieš V.Putiną, kurie skatina imperinės Rusijos išsaugojimą. Turime suvokti, kad kaip tik dabar Rusijoje vyksta ne tik šalies gyventojų teroras, siekiant juos mobilizuoti, bet galimai prasidėjo klanų ir gaujų kova dėl valdžios pagal naujai sudėliotus scenarijus „Rusija po Putino“. Kaip jie bus realizuoti, ne kartą prognozavome, tačiau, pabrėžiame, tai režimo ir jėgos struktūrų scenarijai. Didžioji dalis kovotojų prieš Kremliaus režimą nesiekia jo pakeisti iš esmės, tačiau siekia pakeisti V.Putiną ir atsisėsti į jo vietą. Bet kokio „opozicionieriaus“ raginimai kovoti prieš V.Putiną, išsaugant Rusiją su visomis jos spec. tarnybomis, kaip karinę galią, kalbant apie amnestiją nuo režimo atsiribosiantiems nusikaltėliams, yra ne kas kitas, tik siekis, atlikus rokiruotę, tęsti imperinės Rusijos tradicijas ir „russkij mir“ plėtimą.

Reali opozicija turėtų:

1. reikalauti ir daryti viską, kad nedelsiant būtų išvestos visos RF pajėgos iš visų okupuotų teritorijų Moldovoje, Sakartvele, Ukrainoje;

2. pripažinti visus Sovietų Sąjungos ir Rusijos karo nusikaltimus ir reikalauti Sausio 13-osios žudynių Vilniuje, taip pat Sakartvele, Čečėnijoje, Ukrainoje bei kitose šalyse organizatorių ir vykdytojų teismo;

3. pasmerkti bolševizmą ir komunizmą kaip nusikalstamas ideologijas, taip pat sovietinės sistemos kūrėjus ir puoselėtojus, jų vykdytus karo ir kitus nusikaltimus;

4. deklaruoti Rusijos nusiginklavimo, riboto karinio kontingento ir branduolinio arsenalo likvidavimo planus;

5. parengti ateičiai Rusijos desovietizacijos įstatymo projektą, draudžiantį asmenims, bendradarbiavusiems su nusikalstamomis struktūromis eiti pareigas valstybės tarnyboje 25 metus, taip pat numatantį NKVD, MGB, KGB, FSB/SVR ir kitų nusikalstamų/režimų struktūrų budelių išviešinimą bei teismą (ir po mirties).

To iš Rusijos opozijos neišgirsime, nes didžioji dauguma besistumdančiųjų prie Kremliaus sosto vienaip ar kitaip susiję su išvardintus nusikaltimus vykdžiusiomis struktūromis.

Buvusiųjų nebūna.

A.Navys ir M.Sėjūnas dėkoja visiems, kurie finansiškai remia analitikų įkurtą VšĮ „Visuomenės informacinio saugumo agentūra“. Jie pabrėžia, kad nors jų tekstus perpublikuoja žiniasklaidos priemonės, patys šio turinio kūrėjai yra visiškai nepriklausomi ir savo veiklą tęsia tik privačių rėmėjų dėka. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?