Kare su Ukraina Rusijai trūksta ginklų – dėl raketų bando tartis su Indija

„ArmyInform“ duomenimis, vienas iš „BrahMos Aerospace“ įmonės direktorių rusas Aleksandras Maksichovas pareiškė, kad jie nori susitarti dėl „BrahMos“ raketų „PJ-10“ tiekimo. Tai Indijos „Yakhont“ raketos modifikacija, taip pat žinoma kaip „P-800 Oniks“ – sovietų ir rusų viršgarsinė prieštankinė sparnuotoji raketa.

 „BrahMos“ priešlaivinių raketų antžeminė paleidimo sistema.<br>  Defense Express nuotr.
 „BrahMos“ priešlaivinių raketų antžeminė paleidimo sistema.<br>  Defense Express nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2022, 4:26 PM

„PJ-10 BrahMos“ – viršgarsinė prieštankinė sparnuotoji raketa galinti nuskristi 300–450 km, jos kovinės galvutės sveria 200–450 kg, o pati raketa – net 3 tonas . Ją galima paleisti iš antžeminės paleidimo sistemos, vertikalios jūrinės paleidimo sistemos arba naikintuvo „Su-30“. Pagamintų raketų skaičius neatskleidžiamas.

Rusijai „P-800“ tipo raketų trūksta. Net 40-imt jų šalis panaudojo atakuodama teritorijas Ukrainos pietuose. Pasak karinės-politinės grupės „Informational resistance“ karinio-politinio apžvalgininko Oleksandro Kovalenkos, tai sudaro 10 proc. prieškarinio 400 vienetų rezervo. „Informational resistance“ – Ukrainos nevyriausybinis projektas, kurio pagrindinė užduotis – atremti išorės grėsmes informacinėje sferoje.

Yra ir kita priežastis – Rusija didžiausiu pajėgumu galėjo pagaminti ne daugiau kaip 55 tokias raketas. Nepaisant to, raketas „Oniks“ Juodosios jūros laivyne naudoja ne tik pakrančių gynybos pajėgų junginiai (11-oji ir 15-oji pakrančių gynybos brigados) ir „Object-100“ (20 nešiojamų ir stacionarių paleidimo įrenginių), bet ir keturios karinio jūrų laivyno „Buyan-M“ klasės korvetės (pr. 21631), kurių kiekviena turi po 8 daugiafunkcinius paleidimo įrenginius. Teigiama, kad rusų „P-800“ susiduria su tam tikromis techninėmis problemomis, dėl kurių raketų negalima aktyviai naudoti.

Taigi, tikėtina, kad dėl susidariusios situacijos Kremlius nusprendė „PJ-10“ raketas įsigyti Indijoje. Tačiau greičiausiai tai nepavyks. Indija jas naudoja gynybinėms reikmėms konfrontacijoje su Kinija. Be to, Indija turi įvykdyti eksporto užsakymus.

Parengta pagal „Defense Express“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.