Virusai ir bakterijos jums po ranka – būtina reguliariai dezinfekuoti savo telefoną ir jo priedus

Koronaviruso pandemija išmokė kruopščiai plauti rankas, tačiau vis dar pamirštame kiek nešvarumų kaupiasi ant mūsų išmaniųjų telefonų ir jų priedų. Virusai ir bakterijos net ir ne pandemijos laiku kolonizuoja išmaniųjų įrenginių paviršius, o kai kurie virusai ant nedezinfekuojamo telefono ekrano gali išgyventi net iki keturių savaičių. Koronaviruso atvejų skaičiams augant, prekybos centro internete „Varlė.lt“ elektronikos ekspertas Igoris Tkačenko primena kokių priemonių negalima naudoti telefonų dezinfekcijai ir kaip efektyviai valyti išmaniuosius.

Kai kurie virusai ant nedezinfekuojamo telefono ekrano gali išgyventi net iki keturių savaičių.<br> Pranešimo spaudai iliustr.
Kai kurie virusai ant nedezinfekuojamo telefono ekrano gali išgyventi net iki keturių savaičių.<br> Pranešimo spaudai iliustr.
 Valant ausines svarbu ypač delikačiai elgtis idant išvengtumėte pagrindinės garso kolonėlės pažeidimų.<br> 123rf nuotr.
 Valant ausines svarbu ypač delikačiai elgtis idant išvengtumėte pagrindinės garso kolonėlės pažeidimų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 20, 2022, 10:12 AM, atnaujinta Sep 23, 2022, 1:07 PM

Klozeto dangtis būna švaresnis nei telefono paviršius

Skaičiuojama, kad statistinis žmogus savo išmanųjį kasdien paliečia bent 3000 kartų. Į šį skaičių įskaičiuotas ne tik naršymas, bet ir paprasčiausi prisilietimai telefoną tiesiog sukinėjant ant stalo ar vartant tarp pirštų. Be to, telefonai reguliariai liečiasi prie mūsų veido, dažnai net burnos, o ką jau kalbėti apie jo priedus, pavyzdžiui, ausines, kurios iš kišenės keliauja tiesiai į ausį. Naudojimosi įrenginiu metu tiek ant jo pačio, tiek dėkle kaupiasi nešvarumai, prakaito ar makiažo likučiai ir tai tampa palankia nepageidaujamus mikroorganizmus pritraukiančia terpe.

„Elementari dezinfekcija ne tik reikalinga, bet ir būtina, kasdien naudojantis savo išmaniaisiais įrenginiais. Jie juk kartu keliauja visą dieną, nuolatos liečia įvairius paviršius, bet mes jų tikrai neplauname su muilu kaip tai darome rankoms. Skirti penkias minutes per savaitę savo išmaniųjų dezinfekcijai tikrai nėra sudėtinga, tik reikia atsiminti keletą taisyklių, kurios padės tai padaryti efektyviai ir išvengti grubių klaidų“ , – dalinasi ekspertas.

Efektyviausiai telefono dezinfekcijai – vos du skysčiai

Geriausiai tiks izopropilo alkoholio pagrindu pagamintos priemonės, pageidautina, kad jo koncentracija neviršytų 70 proc. Pačia geriausia jūsų pagalbininke turėtų tapti paprasta mikropluošto šluostė. Tiesiog suvilgykite ją skysčiu ir švelniai valykite telefono korpusą, būdami atsargesni aplink jungtis. Jeigu naudojate kokį nors apsauginį dėklą, išimkite telefoną iš jo ir kruopščiai nuvalykite abiejų paviršius. Izopropilo alkoholis, užteptas ant švarios mikropluošto šluostės, gali būti naudojamas ir jutiklinių ekranų dezinfekcijai, bet jokiu būdu negalima stipriai ekranų spausti.

Dar viena elektronikos eksperto Igorio Tkačenko rekomenduojama alternatyva – muilas. Muilo tirpalas – tai aktyvi cheminė medžiaga, kuri tiesiogine prasme ištirpina viruso lipidinę (riebalinę) membraną. Be membranos, virusas suskyla į atskiras daleles, kurios niekam daugiau nekelia grėsmės. Prireikus, užlašinkite vieną ar du lašus skysto muilo su neutraliu pH ant mikropluošto šluostės ir švelniai įtrinti išmaniojo telefono paviršių. Nenaudokite tirpiklių, aštrių dalelių turinčių ar abrazyvinių valiklių. Svarbu stebėti, kad drėgmė nepatektų į korpuso vidų, stenkitės netepti muilu įrenginio lizdų. Taip pat nereikėtų uoliai ir stipriai trinti, užtenka, kad ant telefono paviršiaus susiformuotų plona muilo plėvelė, kurią nesunkiai pašalinsite sudrėkinta mikropluošto servetėle.

Ausines reikia ne tik dezinfekuoti, bet ir valyti

Ausinės yra vienos iš arčiausiai prie kūno būnančių elektronikos prietaisų, todėl svarbu rūpintis ne tik jų dezinfekcija ir bendra švara. Visgi, jose kaupiasi ausų siera, prakaito likučiai, galvos oda. Priklausomai nuo jūsų ausinio modelio, pirmiausia valymą reikėtų pradėti nuo ausinių pagalvėlių išėmimo ir elementaraus higieninio nuvalymo drėgna mikrošluoste. Jei nešvarumai nepasišalina lengvai galite naudoti tokį patį muilo tirpalą arba izopropolio skystį kaip ir telefono dezinfekcijai.

Valant ausines svarbu ypač delikačiai elgtis idant išvengtumėte pagrindinės garso kolonėlės pažeidimų, todėl valyti ją skystomis priemonėmis nerekomenduojama. Tačiau norint efektyviai pašalinti įvairių dalelių likučius, tai padaryti galima naudojant lipnią juostelę švelniai priglaudus ir staigiai atitraukus nuo tinklelio, dengiančio kolonėlę. Tokį elementą pakartokite kelis kartus su švariu lipnios juostelės gabalėliu.

„Labai svarbu valant ausines naudoti tokį mikropluoštą, kuris nepalieka pūkelių ar mažų medžiagos gabalėlių valydamas, nes rizikuojate tik dar labiau užteršti ausines ir suprastinti garso kokybę. Jokiu būdu ausinių nevalykite su vata ar vatos krapštukais,“ – įspėja Igoris Tkačenko.

Nepamirškite ir išmaniojo laikrodžio

Išmanieji laikrodžiai yra vieni iš skysčiams atspariausių elektronikos prekių, nes konstruojami taip, kad į juos negalėtų patekti nei prakaitas, nei rankų kremai, nei vanduo. Tačiau paviršius, lygiai taip kaip ir telefonas, išlieka puikia erdve mikrobams kauptis. Daugumą išmaniųjų laikrodžių drąsiai galima valyti muilo ir vandens tirpalu, o guminėms apyrankėms švarinti nebijokite panaudoti ir šiek tiek agresyvesnį maistinės sodos ir vandens mišinį-pastą, kuris padės nuvalyti ne tik nešvarumus, puikia dezinfekuos, bet pašalins ir nešiojimo metu atsiradusias dėmeles. Nailono apyrankėms valyti galima naudoti ir lašelį indų ploviklio su vandeniu, nes jos ypač linkusios įgerti kvapus ir skysčius į vidų, todėl taip geriausiai jas dezinfekuosite. Odinėms ir tauriųjų metalų apyrankėms reikėtų naudoti specialias priežiūros priemones skirtas būtent toms medžiagoms, kad nepažeistumėte pačios medžiagos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?