JAV į dangų buvo pakilę trys lėktuvai, skirti stebėti branduolinio ginklo paleidimą Ekspertas numato grėsmę ir Lietuvai

Rugsėjo 24-osios naktį Jungtinės Valstijos pakėlė į dangų vieną iš savo retų lėktuvų, skirtų tarpžemyninių balistinių raketų (ICBM) skrydžiams stebėti.

 Danguje virš Jungtinių Valstijų skraidžiojo trys orlaiviai, tarp jų ir unikalus JAV lėktuvas „RC-135S Cobra Ball“.<br> Wikimedia commons.
 Danguje virš Jungtinių Valstijų skraidžiojo trys orlaiviai, tarp jų ir unikalus JAV lėktuvas „RC-135S Cobra Ball“.<br> Wikimedia commons.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-27 13:37, atnaujinta 2022-09-27 14:18

Danguje virš Jungtinių Valstijų skraidžiojo trys orlaiviai, tarp jų ir unikalus JAV lėktuvas „RC-135S Cobra Ball“. Du iš jų – „Cobra 63“ ir „Cobra 61“ – buvo virš Aliaskos, netoli sienos su Rusijos Federacija, kitas – centrinėje JAV dalyje.

Tai matyti iš skrydžių stebėjimo portalo flightradar24.com duomenų.

Vėliau visi trys lėktuvai nusileido, arba jų civiliniai atsakikliai buvo išjungti – nes portale jų nebebuvo matyti.

Pažymėtina, kad paskutinį kartą šie orlaiviai buvo pakilę 2022 m. balandžio pabaigoje, kai Rusija iš Plesecko kosmodromo Archangelsko srityje paleido bandomąją ICBM „Sarmat“. Tada du tokie lėktuvai skrido link Aliaskos, stebėdami, kaip į Kuros poligoną Kamčiatkoje atskrenda kovinė galvutė su atskirais nukreipiamaisiais įtaisais.

Karo ekspertas Oleksandras Musienko TSN.ua komentare teigė, kad Rusijos branduolinio smūgio planai daugiausia susiję su Lenkija, Lietuva ar tolimesne šiaurės kryptimi.

„Nuo 2006 m. Rusija surengė keletą pratybų, per kurias (dalyvaujant Baltarusijai) buvo imituojami taktiniai branduoliniai smūgiai Varšuvai ir Kopenhagai. Vėliau jos buvo išplėstos arba sumažintos, tačiau bet kuriuo atveju branduolinių smūgių taškai buvo išdėstyti palei šią liniją nuo Kaliningrado į šiaurės rytus arba vakarus. Kaliningrade yra taktinių branduolinių užtaisų nešėjų. Tai – „Iskander“ raketos, – sakė O.Musienko.

Dabar ekspertas abejoja, kad rusai būtų pakeitę galimų branduolinių smūgių taškus, nes Rusijos planas – branduoliniais ginklais pirmiausia grasinti NATO ir Europai. Rusija savo branduolines galvutes dislokavo pačiame Europos viduryje – Kaliningrade – ir toliau šantažuoja pasaulį.

Jau keletą mėnesių Jungtinės Valstijos perspėja Maskvą dėl rimtų pasekmių branduolinio ginklo panaudojimo atveju. Atitinkami pranešimai su įspėjimais Kremliui buvo perduoti privačia forma, rašo TSN.ua.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.